• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Football is not coming home

Kada su dobili Evropsko prvenstvo 1996. godine, Englezi su spjevali kultnu pjesmu "It's coming home", u prevodu "Vraća se kući". Fudbal naravno...

 Football is not coming home Izvor: MONDO

Očekujući da će poslije 1966. godine, dobiti i organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine, Englezi su morali da se pomire sa tumornom stvarnošću.

It's not coming home...

Bar, do 2030. godine.

Iako je kandidaturu Engleske za domaćinstvo Mundijala 2018. godine opisao kao "odličnu i izvanrednu", predsjednik FIFA Sep Blater ovog četvrtka popodne u Cirihu je iz koverte izvukao papir sa imenom Rusije... Iste sekunde, slomio je srca više od 50 miliona Engleza.

Neskriveno, Englezi su se smatrali favoritima u konkurenciji Rusije, kao i zajedničkih kandidatura Holandije i Belgije, odnosno Španije i Portugala. I ne samo oni... Mnoge druge zemlje spremale su se za vijest da će "se fudbal vratiti kući", ali je otišao u najveću zemlju svijeta, po prvi put.

Privremeno bratimljenje između susjeda Španaca i Portugalaca, odnosno Holanđana i Belgijanaca nije urodilo plodom, ali Engleze posebno boli ne samo što su izgubili od Rusije, koja navodno planira investicije od četiri milijarde evra, već što su ispali u prvom krugu!?



"Bilo je glasina, dva ili tri minuta prije nego smo zauzeli mjesto u Sali, da nismo uspjeli. I ne samo to, nego da smo ispali u prvom krugu finalnog glasanja. Nismo sigurni da je tako bilo, ali svakako treba čestitati Rusima, imali su fantastičnu prezentaciju. Iskreno, teško mi je da to progutam", rekao je legendarni fudbaler i bivši kapiten Engleske Alan Širer, član "bid" tima svoje zemlje.

Rezultati tajnog glasanja 22 člana Izvršnog borda FIFA saopšteni su nešto kasnije. Rusija je u finalu pobijedila Španiju sa 14:8.

Engleske... Nigdje.

Širer smatra da ništa nije bilo pogrešno u engleskoj prezentaciji, da su svi koji su govorili u korist Engleske uradili sjajan posao, ali da je rival bio bolji.

"Nadam se da će Mundijal doći u Englesku dok budem živ. Rođen sam 1966. godine kada smo prvi put bili domaćini, ali ga nisam doživio. Teško mi je da čestitam pobjedniku... Ipak, na kraju sam razočaran", dodao je Širer, svjestan da je sljedeća šansa tek 2030. godine, zbog sistema rotacije.

Katar će biti domaćin 2022. godine, a domaćin narednog prvenstva tek će biti određen.



Engleska kandidatura zasnovana je na velikom broju stadiona koji već ispunjavaju sve uslove, izuzetnom sistemu transporta i sigurnosti. Mediji u Engleskoj već razmišljaju o tome da je Svjetski kup otišao u drugu zemlju zahvaljujući zakulisnim radnjama, odnosno lobiranju i ekonomskoj moći suparnika.

Uoči konačne odluke, časopis "Sunday Times" ponudio je i snimio dvojicu članova Borda FIFA kako prihvataju da za 800.000 dolara glasaju u korist kandidature SAD za domaćinstvo 2022. godine, poslije čega je izbio veliki skandal, a BBC je objavio dokumentarac sa dokazima o potplaćivanju glasova u periodu od 1989. do 1999. godine, koje FIFA nikada nije istražila, niti sankcionisala.

Mnogi smatraju da je ovo zabadanje prstiju u oči istim tim članovima Borda, a "samo" ih je 22 uključujući i Blatera, na kraju presudilo da Englezi ostanu kratkih rukava.

Mediji se utrkuju da objave tužniji naslov, a tabloid "Mirror" pita se zbog čega su vodeće engleske kladionice povukle sa liste mogućnost da se glasa na kandidaturu Engleske!?

"Kandidatura Engleske završila se gorko i kontroverzno, porazom u Cirihu", piše "Mirror", ne navodeći šta je kontroverzno, ali povezuje sa otkrivenim detaljima u "Sunday Times-u" i "BBC Panorama" programu.

Englezi su uradili sve, u posljednji čas u Cirihu pojavio se budući kralj, Princ Vilijam, ali nije vrijedilo... Moguće da u ovom trenutku veći ugled u svijetu uživa ruski premijer Vladimir Putin, koji je sa govornice u Cirihu prokomentarisao u negativnom kontekstu ono što je objavljeno u "Tajmsu" i na "BBC".

"Princ je stigao kasno", piše "Daily Mail", napominjući da ni Dejvid Bekam ni premijer Dejvid Kameron nisu mogli više da urade tokom gotovo 48-časovnog razgovora (čitaj lobiranja) sa članovima Borda.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC