• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iliev: Skoro savršena jesen

Iskusni napadač Partizana žali samo zbog poraza od Brage i kaže: "Pripadamo Evropi, ali kremu ne možemo da se suprotstavimo".

 Iliev: Skoro savršena jesen Izvor: MONDO

Ivica Iliev je sa sedam golova najbolji strijelac Jelen Superlige Srbije uoči posljednjeg jesenjeg kola. Preciznije, lidersku poziciju deli sa golgeterom Slobode, Nemanjom Arsenijevićem, protiv koga će igrati u subotu u Humskoj od 13 sati (ulaz besplatan).

"Iskreno, nikada nisam o tome razmišljao, pa ni sada. Slagao bih kada bih rekao kada nije lijepo", rekao je 31-godišnji napadač Partizana za klupski sajt.

Do 2004. i odlaska iz Humske u Mesinu nije bio poznat po golgeterskim sposobnostima iako je postigao jedan od najvažnijih golova u klupskoj istoriji - bio je jedini strijelac tokom 120 minuta borbe za plasman u Ligu šampiona 27. avgusta 2003. na Sen Džejms parku u Njukaslu.

"Možda je to posljedica zrelosti", kaže Iliev i razlaže temu:

"Prije odlaska u inostranstvo više sam uživao na terenu, htio da se izigram, napravim lijep potez... U inostranstvu sam naučio da je ovo posao i da je svaki meč važan".



Razlika ipak postoji. Makar minijaturna.

"Naravno, u evropskim utakmicama je jači adrenalin, što je neodvojivi dio mene. Nije fraza, kad si stranac moraš da vodiš računa i o ličnim kvalitetima, a ovde, kod kuće, svi zajedno živimo za uspjehe Partizana. Kada se na kraju podvuče crta - ako si odgirao nekoliko loših utakmica, sve ljepše izgleda nego u inostranstvu, gdje u ekipi koja gubi ništa nije dobro iako si odigrao korektnu sezonu".

Nije Iliev jedini povratnik u crno-bijelo jato koga je pečalba uozbiljila. Primjer je i Stefan Babović.

"Tamo je veći pritisak na mladog fudbalera i tamošnja mašinerija brzo pravi zrelog igrača ili ga proguta. Primjera radi, Čelsi dovede desetoricu najtalentovanijih klinaca iz cijelog svijeta, za godinu dana "očisti" petoricu, za dvije godine ostanu dvojica... Kod nas je možda problem što dva-tri talenta koje iznjedri, klub drži kao malo vode na dlanu, što klinci znaju i opuste se. U inostranstvu stalno moraš da se dokazuješ. Odigraš dvije loše utakmice i - nema te".

Poredeći tekuću sezoni i 2003/04, Ivica Iliev glas daje aktuelnoj.

"Tada smo ušli u Ligu šampiona, ali nismo osvojili titulu. Sada smo opet bili u evropskoj eliti, a prvi smo na polusezoni i nadam se da ćemo na tom mjestu ostati do kraja. Kada se uporede rezultati, ova sezona je uspješnija".

Prije sedam godina Partizan je osvojio tri boda u Ligi šampiona, a sada nijedan.

"Iskreno, ovako mi je draže, jer samo sa titulom možemo da pokušamo ponovo da uđemo u Ligu šampiona. Bili smo euforični ljetos poslije ulaska i svi nas dizali u nebo, za šta nije bilo mjesta. Sam ulazak u Ligu šampiona je uspjeh, ali smo i tada bili realni u procjeni sopstvenih vrijednosti. Pripadamo Evropi, ali nismo mogli da se adekvatno suprotstavimo evropskom kremu".

Ipak, ima za čim da žali.

"Žao mi je jedino utakmica sa Bragom, jer mislim da smo u obe mogli da 'izvučemo' bolje rezultate. Tako se namjestilo. Ostalo - ne može da bude idealnije. Igramo atraktvino, dajemo mnogo golova, tek sada ulazimo u automatizam. U početku smo dobijali protivnika sa po jednim ili dva gola razlike, a sada djelujemo fascinantno. Odlično se razumijemo, protivnik ne zna odakle mu prijeti veća opasnost", dodao je iskusni napadač:

"U Ligu šampiona smo ušli na kvalitet trenera, individualni kvalitet pojedinih igrača i želju. U tom trenutku svako je dao više nego što je realno mogao. Uz veliku dozu sreće bez koje se ne može".



Kolo prije završetka jesenjeg dijela prvenstva, crno-bijeli imaju tri boda prednosti u odnosu na drugoplasiranu Zvezdu.

"U domaćoj ligi je Partizan superioran i to nije pozornica na kojoj treba da veličamo igrače".

Iliev je sa Partizanom potpisao ugovor do juna 2011.

"Volio bih da pomognem klubu naredne sezone na evropskoj sceni".

Čak i ako saradnja ne bude nastavljena...

"Vječno ću biti u Partizanu".

Ivica Iliev zahvaljuje se navijačima sa južne tribine, ali kritikuje one koji (ne)dolaze na istočnu i zapadnu.

"Ovakav Jug i ovakvo navijanje tokom sezone se ne pamti", jasan je Iliev.

"Da ne zataškavamo, ostaje žal za Istokom i Zapadom. Kao što se nama prebacuje, i mi prihvatimo kritike, moramo i mi da kažemo šta mislimo. Znamo kako narod živi ovde. Moji roditelji su iz iste branše kao većina u Srbiji i ja sam kao klinac prošao kroz to".

On poziva sve ljubitelje fudbala da dođu u Humsku, a naročito one kojima je crno-bijela boja na srcu.

"Neka dođu da uživaju, jer Partizan mođe da im uljepša nedelju. Čak i kad ne damo pet golova, imamo mnogo lijepih akcija, gomilu šansi. Ma, sve izgleda fenomenalno".

A onda se ponovo osvrnuo na plasman u Ligu šampiona preko Anderlehta i značaj navijača. Iz toga proističe poruka Ivice Ilieva:

"Jaki smo samo kada smo svi kao jedan", poručio je igrač sa brojem 77 na dresu i dodao:

"Osjetili smo da je cijela Srbija bila kao jedan kada smo igrali protiv Anderlehta", zaključio je Ivica Iliev.

(MONDO, foto MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC