• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"TELEGRAF": Katar? Može, ali pod klimom

Novinar britanskog lista u svom blogu tvrdi da izbor Katara za organizatora SP predstavlja priznanje FIFA da je novac ispred fudbala.

 "TELEGRAF": Katar? Može, ali pod klimom Izvor: MONDO

Izbor Katara za domaćina Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine šokirao je svijet. Mala zemlja na Srednjem istoku je prilikom tehničke procjene proglašena za visokorizičnu, a onda je od FIFA dobila organizaciju Mundijala.

Pri prvoj pomisli na Katar, ne može a da vam na pamet ne padne gomila problema sa kojim će se organizator suočiti. Sve njih sublimirao je novinar "Telegrafa" u blogu ispunjenim cinizmom:

"Da li biste voljeli da idete na Svjetsko prvenstvo koje se održava u jednom gradu? Pritom, šta mislite o riziku po zdravlje ukoliko je temperatura vazduha u tom gradu, na primjer, 50 stepeni Celzijusa?", počinje Vajt.

"U redu, ako ćete tako, neka se igra u zatvorenom i neka sve bude klimatizovano. Ako može još da bude nepodnošljivo i za žene, homoseksualce i Jevreje... Ali, FIFA je rekla: Dobrodošli u Katar 2022", nastavlja se sa velikom dozom ironije.

"Morate se diviti Kataru zbog drskosti da se uopšte prijavi, a izdeprimirati se jer je pobijedio. U tehničkoj procjeni, Katar je proglašen za zemlju najvećeg rizika. A onda je Izvršni komitet glasao za njega".

Osvrt je zaslužio i izbor Rusije za Mundijal 2018, za koji se kandidovala i Engleska.

"Rusija kao domaćin SP 2018. je rizik. Zemlja mora da se izbori sa ogromnim problemima, među kojima su najvažniji društveni, a ne infrastrukturni. Katar, ipak, ni nema koherentno društvo koje bi ponovo izgradio. Zemlja ima jedan grad, Dohu. Odličan je ako imate novac, visok prag dosade i živite u jednom od solitera od čelika i stakla koji se pružaju u pustinju. Manje je lijep ako ste jedan od radnika došljaka iz Južne Azije, koji žive u bijednim uslovima u predgrađu, i svakog dana autobusom dolaze da biste gradili te solitere".

Fudbal i pivo su nerazdvojni. A u Kataru će točenje alkohola biti ograničeno jakim stegama.

"Jeste li za pivo poslije utakmice? Biće vam neophodan pasoš da biste uopšte ušli u jedan od ekskluzivnih hotelskih barova, čije su cijene na nivou iznude. Svuda ćete morati taksijem. Kao i Emirati, Katar je idealno 'igralište' za one koji vole da troše novac i privatnost. A fudbalski tim? Katar nije prošao ni grupu na Golf kupu".

Na kraju se zaključuje:

"U stvarnosti, FIFA je odavno stavila novac ispred fudbala. Katar 2022. samo predstavlja trenutak kada je prestala da se pretvara da nije tako".

(MONDO, foto Guliver/Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC