• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda se nije razbacivala ovog leta: Malo pojačanja, dosta odlazaka i jedno nerešeno pitanje!

Autor Dušan Ninković

Crveno-beli su ovog leta rasteretili igrački kadar, a pojačanja su stigla još pre mesec dana.

 Zvezda se nije razbacivala ovog leta: Malo pojačanja, dosta odlazaka i jedno nerešeno pitanje! Izvor: MN PRESS

Nikakve panike nije bilo na stadionu Rajko Mitić. Ni u ponedeljak uveče, kada se u Srbiji završavao prelazni rok, ni u danima pre toga. Jednostavno, Crvena zvezda je na vreme uradila ono što je planirala.

Dejan Stanković je kompletirao tim mesec dana pre kraja "pijace", sastavio definitivan "roster" dolaskom centarfora Dijega Falćinelija na pozajmicu iz Bolonje, a nakon toga nije bilo iznenađenja, ni krupnih vesti.

Možda će vas zanimati

Doduše, bilo je najave odlazaka El-Fardu Bena i Miloša Degeneka, ali oni su (za sada obojica) ipak ostali na "Marakani" i po svemu sudeći biće tu i tokom jeseni.

Zvezda je, dakle, bila umerena pri dovođenju igrača, a sa druge strane rastala se sa dvocifrenim brojem fudbalera. Otišli su igrači sa zaslugama za prošle uspehe (Vulić, Jovičić, Jovančić), zvučna pojačanja od kojih se očekivalo više (Tomane, Garsija, Kanjas), kao i grupa fudbalera na koje se nije ozbiljno računalo (Meleg, Babić, Jirka).

Sa druge strane, crveno-belu opremu zadužila su osim Falćinelija dvojica povratnika - Aleksandar Katai i Gelor Kanga, kao i igrač koji je za sada mnogo jači utisak ostavio na pripremama nego u takmičarskim nastupima, Srđan Spiridonović.

Dakle, kostur tima sa kojim Zvezda nastavlja odbranu titule i ide u grupu Lige Evrope veoma je sličan onom od pre nekoliko meseci, kada je Zvezda započela novu sezonu.

Izvor: MN PRESS

Tokom leta su u Crvenu zvezdu četiri igrača:

1 Srđan Spiridonović (250 hiljada, Pogon Šćečin)

2 Aleksandar Katai (slobodan igrač)

3 Gelor Kanga (slobodan igrač)

4 Dijego Falćineli (pozajmica, Bolonja)

Na ovom mestu bi trebalo navesti i dolazak mladog napadača Luke Markovića (20), nekadašnjeg đaka crveno-belih koji se školovao i u Juventusu, a odmah posle potpisa ugovora pozajmljen je Novom Pazaru. U novom timu je odmah zablistao i prošlog vikenda ekspresnim het-trikom nokautirao Vojvodinu.

Šta Zvezdi i dalje fali?

Izvor: MN PRESS

Dan nakon prelaznog roka, neizbežno se nameće zaključak da bi Dejan Stanković mogao da ima problem na poziciji levog beka u trenucima kada Milan Rodić nije na terenu. A već je poznato da u utakmicama visokog intenziteta njegova energija često pada posle sat vremena igre i kasnije.

Iskusni defanzivac godinama je jedan od lidera ekipe, a njegov izlazak iz igre neizbežno slabi Zvezdin levi bok u praktično svim varijantama.

U periodu Vladana Milojevića to nije rešeno dovođenjem Žandera, a ovog leta je kao Rodićev "bekap" vraćen Stefan Hajdin iz Voždovca, mada nije odigrao ni minut pod Stankovićem.

U takvoj situaciji, Zvezda je pokušavala, raspitivala se, ali na kraju nije dovela rezervnu opciju za levi bok, pa se pretpostavlja da će tu i dalje "uskakati" igrači kojima to nije osnovna uloga, poput univerzalca Marka Gobeljića, desnog beka Milana Gajića, štopera Miloša Degeneka i Strahinje Erakovića...

Improvizacija će biti neizbežna.

"Proluftirana" svlačionica

Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda se u ovom prelaznom roku definitivno rastala sa devetoricom igrača, uz odlaske Erika Jirke (Mirandes) i Srđana Babića (Famalikao) na pozajmicu.

A ne bi bilo iznenađenje i da je bilo još promena.

Tako su na izlaznim vratima ovog leta i jeseni bili i Stefan Hajdin, Veljko Simić, Aleksa Vukanović, Ričmond Boaći,... Njima Zvezda ne bi pravila problem, odnosno, čak bi i pomogla da se ti transferi ostvare. Ali nisu.

U drugoj grupi igrača su oni čijom prodajom Zvezda planira da zaradi. Miloš Degenek je bio blizu Genta, El Fardu Bena je želeo Milojević u Al Ahliju, Milan Pavkov je ponovo bio tema glasina, Njegoš Petrović se nalazio ''u izlogu''. Slično je bilo i sa Veljkom Nikolićem i Željkom Gavrićem, ali je klub odlučio da njih dvojicu sada ne pusti.

Zarada

Izvor: MN PRESS

Igrački kadar je smanjen, a nekoliko prodaja je donelo važan novac u klupsku kasu. Zvezda je trojicu fudbalera poslala na pozajmice u inostranstvo, pa se Usman Marong preselio u Izrael, Srđan Babić u Portugal, a Erik Jirka u Španiju. Milanu Jevtoviću nije pravljen problem da ponovo ode u Skandinaviju, ovog puta u Dansku. Isto tako, iz Beograda se odselio Hoze Antonio Kanjas.

Transfer Branka Jovičića u Ural doneo je klubu 300 hiljada evra, Dušan Jovančić je odlaskom u Rizespor ''zaradio'' crveno-belima 400 hiljada, a Samsunspor je Tomanea platio 600 hiljada. Miloš Vulić je prodat Krotoneu za 800 hiljada, dok je najviše prihodovano transferom Matea Garsije, koji je AEK-u prodat za milion i 300 hiljada, uz 50 odsto od naredne prodaje.

Ukupno, prihodovano je 3,4 miliona evra, ne računajući procente od narednih transfera. Utisak je, dovoljna cifra za život tima i kluba, imajući u vidu da će i Liga Evrope puniti klupsku kasu.

Mogući problem u veznom redu

Seku Sanogo.
Izvor: MN PRESS

Čini se da Zvezda tokom leta nije ni pokušavala da nađe centralnog veznog fudbalera sa defanzivnim obavezama, iako se na tom mestu rastala sa trojicom igrača. Tako su dan nakon prelaznog roka u klubu Seku Sanogo, kom pozajmica ističe na kraju decembra i Njegoš Petrović, kao jedina dva igrača kojima je to prirodno mesto na terenu.

Dejan Stanković je u prethodnim mečevima eksperimentisao, pa su u defanzivnom delu veznog reda igrali Gelor Kanga, Veljko Nikolić ili Mirko Ivanić, ali će možda nastati problem kada protivnici u Evropi budu teži od onih u domaćem prvenstvu.

Protiv Ararat-Jermenije je Crvena zvezda izvela izuzetno ofanzivan vezni red, ali je to bilo i jedino moguće rešenje kada se pogleda sastav koji je šef stručnog štaba imao na raspolaganju.

Kada je u pitanju deo "veze" koji će manevrisati na polovini protivnika, problem bi moglo da stvori to što nekoliko Stankovićevih kreativaca više voli loptu u svojim nogama nego kada je kod drugih. Kangi je nekad jako teško oduzeti, a sa fudbalom pred sobom lepše se osećaju i Katai, Nikolić, Ivanić i Gavrić. Biće uspeh uklopiti to u celinu i učiniti da ona funkcioniše šampionski

Jedno je sigurno - Zvezdini glavni testovi dolaze odmah posle pauze, jer će na startu gostovati "novom Partizanu", a potom i početi dinamičnu grupnu fazu Lige Evrope, u kojoj će imati jasnu ambiciju da prođe u narednu fazu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC