• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Englezi: Rusi su znali, nas su lagali

Englezi ljuti na članove IO FIFA, jer su ih izdali. Princ Vilijam poslije jednog sastanka: "Ni sam ne znam šta sam mu ponudio, možda čak da ga oženim!".

 Englezi: Rusi su znali, nas su lagali Izvor: MONDO

Engleska je ponižena. Dobila je težak udarac u Cirihu u borbi za organizaciju Mundijala 2018. godine.

Englezi su u Cirih otišli sa puno samopouzdanja, gordosti, sa dozom, za nih uobičajenog nipodaštavanja ostalih i gledanja sa visine, bili su uvjereni u trijumf. Ali, kao što kažu stihovi pjesme jednog aktuelnog učesnika srpskog rijaliti-šoua Farma: "Ko visoko leti, nisko pada", tako su i Englezi tresnuli u zemlju u četvrtak predveče.

Kada je predsjednik FIFA Sep Blater otvorio koverat sa imenom domaćina Mundijala 2018. godine, tuga i nevjerica u Engleskoj, među članovima delegacije koja je predstavljala i lobirala za kandidaturu u Cirihu.

Mediji na Ostrvu danas se isključivo bave ovom temom, pokušavaju da razumiju uzroke onakvog glasanja, ali teško da iko može da da dovoljno dobro objašnjenje. Ko smije da dirne u "kolijevku fudbala", na kraju krajeva!

Ima i onih medija koji sve okreću na šalu. Na svoj, ali i na tuđ račun.

Englezi smatraju da su izdani od pojedinih članova Izvršnog komiteta FIFA. Njihova imena neće da kažu, ali tvrde da su im u internim razgovorima obećavali glas i podršku.

Dobili su, međutim, samo dva glasa. Tačnije, samo jedan, jer ovaj drugi pripada njima samima, odnosno predsjedniku Fudbalske asocijacije Engleske Džefu Tomsonu, koji je član Izvršnog komiteta FIFA.

Ono što Engleze još više boli jeste saznanje da su članovi ruske delegacije dan uoči saopštavanja odluke znali da će biti domaćini i da su to čak govorili Ebglezima. "Imamo dovoljan broj glasova", rekao je jedan predstavnik ruske delegacije Englezima u nezvaničnim razgovorima.

Šef engleske kampanje Endi Enson rekao je da je bio zapanjen kada je vidio da Blater izvlači papir sa imenom Rusije.

"Govorili su nam da je naša kampanja najbolja, da imamo najbolju tehničku prezentaciju, najbolju ekonomsku evaluaciju...Ljudi koji su nam obećali da će glasati za nas otišli su u drugom smjeru. Osjećam da su nas izdali. Dve kandidature, sa tehnički najlošijim karakteristikama su pobijedile. Bio sam iznenađen kada je izvučeno ime Rusija", priznao je Enson.

On je rekao da je engleski tim dao sve od sebe da pobijedi u ovoj utakmici, ali...

"Da li smo mogli još nešto da uradimo? Zaista ne znam šta još. Premijer Dejvid Kameron, princ Vilijam, Dejvid Bekam i ja smo gledali ljudima u oči i kada smo ih pitali da li će glasati za nas, govorili su nam: 'Da'. Nisam siguran da smo mogli da uradimo još nešto. Neću da otkrivam imena onih koji su nam obećali podršku. Računali smo na bar šest glasova, sedam, možda osam. Ali, dobili smo samo dva".

Upitan da li je možda problem u tome što u FIFA ne vole Engleze, Enson je odgovorio da ne vjeruje u to, ali je naglasio da je godinama unazad bilo signala da "Engleze treba 'slomiti', na neki način".

Pojedini engleski mediji ocjenjuju da je njihovoj kampanji nedostajao "završni udarac" i da je tu ruski premijer Vladimir Putin odigrao možda ključnu ulogu.

Dan uoči odluke FIFA, on je odustao od puta u Cirih i optužio britanske i, uopšte, zapadne medije, da su odigrali prljavo, jer su danima pisali o Rusiji kao "mafijaškoj državi", zemlji korupcije i kriminala, sve u cilju da se Rusija diskredituje kako joj ne bi bila dodijeljena organizacija najvećeg fudbalskog događaja na planeti.

Putin je pobijedio i potom slavodobitno dojurio u Cirih.

Njegov kolega, britanski premijer Dejvid Kameron je po povratku u Dauning strit složio tužnu facu i odbio da čestita Putinu i Rusiji na pobjedi. "Bar za neko vrijeme", kako je rekao.

"Ovo je veliko razočaranje. FIFA nam je rekla da imamo najbolju kampanju, tehnički najpotkovaniju, najkomercijalniju, i ono što je najvažnije da naš narod ima strast prema ovoj igri. Ali, ispostavilo se da sve to nije dovoljno...", rekao je Kameron.

On je prenio jedan od detalja sa brojnih sastanaka koje je engleska delegacija imala sa predstavnicima FIFA u Cirihu.

"Kada je princ Vilijam izašao sa jednog sastanka, upitao sam ga kako je bilo. Rekao mi je da je sve prošlo vrlo, vrlo dobro. Pitao sam ga: 'Pa, kako ste uspjeli, šta ste mu ponudili, poziv za vaše vjenčanje?'. Odgovorio mi je: 'Premijeru, išao sam toliko daleko da mislim da sam mu čak ponudio da ga oženim!'".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC