• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolji igrač svijeta igra za Barsu

Osvajač "Zlatne lopte" za 2010. godinu svakako će biti fudbaler Barselone. Samo je pitanje koji...

 Najbolji igrač svijeta igra za Barsu Izvor: MONDO

Igrači Barselone Andres Inijesta, Ćavi Ernandes i Lionel Mesi nominovani su u ponedjeljak za nagradu "Zlatna lopta" za najboljeg fudbalera godine.

Vezni igrači Inijesta i Ćavi pomogli su Španiji da osvoji svoje prvo svjetsko prvenstvo, dok je Argentinac Mesi predvodio Barselonu do nove titule u prvenstvu Španije.

Mesi je "Zlatnu loptu" osvojio prošle godine, kada je nagradu dodjeljivao francuski časopis "Frans fudbal". Ove godine je to priznanje spojeno sa nagradom Fudbaler godine Svjetske fudbalske federacije (FIFA) da bi se stvorio jedan trofej.

Prvu nagradu za trenera godine dobiće trener Real Madrida Žoze Murinjo, selektor Španije Visente del Boske ili Pep Gvardiola iz Barselone.

Pobjednici će biti objavljeni na ceremoniji 10. januara.

Nakon što su čuli da Vesli Snajder iz Intera nije svrstan među tri najbolja igrača na svijetu, u Italiji su burno reagovali, prije svih Snajderovi saigrači iz Intera i vlasnik šampiona Evrope i Italije, Masimo Morati. Kapiten Intera Havijer Zaneti tvrdi da je odluka smiješna, dok je Morati ogorčen na FIFA.

Snajder je prošle sezone imao ključnu ulogu u šampionskom pohodu na sve tri titule, prvaka Evrope, šampiona Italije i osvajača Kupa. Pored toga, Snajder je predvodio reprezentaciju Holandije do finala Svjetskog prvenstva.

Prošle sezone, kultni francuski časopis "France Football" i FIFA dodjeljivali su odvojeno priznanja za najboljeg fudbalera svijeta, ali su se izbori često podudarali. Tako 2008. i 2009. godine nije bilo razlike u Top 3 izboru dve organizacije (2009: Mesi, Ronaldo, Ćavi, 2008: Ronaldo, Mesi, Tores).

Posljednji put, FIFA i "France Football" nisu se složili 2007. godine i to oko drugog i trećeg mjesta. "Zlatna lopta" (Ballon D'Or) pripala je Kaki, s tim da je FIFA prednost dala Mesiju ispred Ronalda, a "France Football" Ronaldu ispred Mesija.

Veću tradiciju imao je izbor "France Football-a", koji bira najboljeg fudbalera svijeta od 1956. godine i prvi osvajač bio je Englez Stenli Metjuz, ispred Alfreda Di Stefana i Rejmona Kope.

Godine 1968, "France Football" proglasio je Dragana Džajića za trećeg najboljeg igrača svijeta, iza Džordža Besta i Bobija Čarltona, a 1991. godine drugo mjesto podijelili su Dejan Savićević i Darko Pančev, iza Žana-Pjera Papena, a ispred Lotara Mateusa.

Predrag Mijatović zauzeo je drugo mjesto 1997. godine, iza Ronalda Nazarija da Lime, a ispred Zinedina Zidana.

Johan Krojf, Mišel Platini i Marko van Basten jedini su po tri puta osvajali priznanje "France Football-a", dok su dva puta pobjeđivali Alfredo Di Stefano, Franc Bekenbauer, Kevin Kigen, Karl-Hajnc Rumenige i Ronaldo Nazario da Lima.

FIFA je ovo priznanje uvela 1991. godine, poslije SP u Italiji i prvi osvajač bio je Lotar Mateus, ispred Žan-Pjera Papena i Garija Linekera. FIFA nikada nije svrstala nijednog Jugoslovena, a potom Srbina među tri najbolja, ali jeste Hrvata. Bio je to Davor Šuker, koji je bio treći 1998. godine.

FIFA je tri puta za najboljeg na svijetu proglašavala Zinedina Zidana, Ronalda Nazarija da Limu, a dva puta Ronaldinja Gauča. Po jednom, osvajači su bili Mesi, Kristijano Ronaldo, Figo, Romario, Žorž Vea, Rivaldo, Roberto Bađo, Kaka, Marko van Basten i Lotar Mateus, a jedini defanzivac koji je do danas dobio "Zlatnu loptu" bio je Fabio Kanavaro.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC