• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo je Stankovićeva pobeda: Petica za taktički plan, a desetka za buđenje Ivanića!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Bilo je mnogo sumnji u Dejana Stankovića kao trenera, ali plan meča za Slovan, koji je spremio sa stručnim štabom, bio je perfektan. Uz to, izvukao je maksimum iz Ivanića... Može li ovo da bude prekretnica u karijeri?

 crvena-zvezda-slovan-5-1-liga-evrope-dejan-stankovic-najbolji-mec-analiza-mirko-ivanic Izvor: MN PRESS, Stefan Stojanović/MONDO

Popuniti cipele Vladana Milojevića nije nimalo lak zadatak za trenera bez iskustva.

Navijači će vam teško poverovati, tražiće iste ili bolje rezultate od prethodnika, stalno ćete biti pod pritiskom, a ako niste stvoreni za taj posao - omanućete dok si rekao Zvezda.

Možda će vas zanimati

Sve to znao je Dejan Stanković stavivši svoje ime "na kocku" posle poziva s "Marakane" u decembru. Bilo je dobrih i loših momenata, osvojio je i titulu u međuvremenu, polako nametnuo svoj stil, ali tačno u 30 meču trenerske karijere dočekao je da se kaže: ovo je njegova pobeda.

Zvezda je razbila Slovan na "Marakani", u mreži češkog tima završilo je pet golova, moglo je i više, a ova utakmica mogla bi jednoga dana da bude označena kao prekretnica za "Mistera".

Naravno, ako nastavi da veruje samom sebi da može.

"Odavno sam govorio da neću biti trener, mislim da nemam žicu za to, ali nikad se ne zna…", govorio je pre dve godine Dejan Stanković, da bi posle pobede nad Liberecom rekao ono što ni sam ne bi očekivao da će izaći iz njegovih usta.

"Ovo mi je draža pobeda od one nad Kajzerslauternom".

Igrači mu veruju, i to je sada jasno kao dan, s njima je ostvario "drugarskiji" odnos nego što je to uobičajeno u Srbiji, a počeo je i gumicom da briše i sumnje navijača.

KAKO JE ZVEZDA PROČITALA SLOVAN

Izvor: MN PRESS

Nije nikakvo iznenađenje što su fudbaleri Zvezde u komentaru meča u fokus stavili "gejm plan" Dejana Stankovića i njegovog stručnog štaba, sve je teklo onako kako im je rečeno da će biti - što dovoljno dobro govori koliko truda je uloženo u analizu protivnika.

Zvezda je igrala kao da je unapred znala koje su karte podeljene rivalu, pa se ova taktička pobeda može svrstati u red onih Milojevićevih disertacija protiv Napolija, Salcburga, Krasnodara…

Rival naravno nije bio ni blizu tog kvaliteta, ali njihov defanzivni stil po prirodi stvari nije trebalo da "leži" onoj staroj Zvezdi. Najteže je igrati protiv organizovanog bloka, kada i najmanja greška može da bude kažnjena, što je i Stanković isticao u najavi utakmice, ali su crveno-beli napravili određena taktička prilagođavanja koja su bila pun pogodak.

Stanković je želeo širinu u svojoj igri tako da je Rodić dobio znatno ofanzivniju ulogu i u posedu lopte nije igrao samo trećeg štopera, nego je sa Gajićem davao širinu igri Zvezde.

Tada bi se na mesto levog štopera, odnosno "korektora za kontre", praktično pomerao Seku Sanogo i zatvarao rupu koja bi se otvorila po izgubljenoj lopti. Zvezda je stalno imala "rotacije" igrača i to je za Slovan bilo nemoguće da isprati, posebno ako se uzmu u obzir Ivanić i Katai.

Njih dvojica su stalno menjali pozicije, igrajući kao levo krilo i desetka, a zbunjena odbrana Slovana nije znala na koga pre da krene - i ko za to vreme utrčava u kazneni prostor.

Njihova saradnja, zajedno sa Rodićem koji je pravio "trougao", bila je perfektna i to je temelj na kome će Stanković želeti da gradi i dalje, a biće izazov i kada bolji treneri pročitaju tu nameru i pokušaju da zaustave novo veliko oružje Zvezde.

NOVI STIL - UBACI U MAŠINU I NEMA STAJANJA

Izvor: MN PRESS

Bila je ovo najubedljivija pobeda Zvezde ikada u grupnoj fazi UEFA takmičenja, a isto tako lepa za oko, da je čak i bivši trener crveno-belih Miodrag Božović čestitao Dejanu Stankoviću.

"Davno nisam video bolji fudbal na Marakani", kazao je "Grof" uz pohvale na račun nadahnute igre Zvezde zbog kojih u Slovanu nisu imali predaha, pa je čak i njihov golman poručio: "Ovo je bio fudbalski fakultat za nas".

Agresivnom i energičnom igrom od starta meča stavili su do znanja rivalu da se neće zaustaviti na jedan-dva-tri gola, želeli su da "gaze" kao što je to bio slučaj sa PSŽ-om ili Bajernom protiv njih.

Zvezda posle skupljanja bogatog iskustva u Ligi šampiona sada igra u takmičenju u kome za rivale ima i timove kojima može da parira - čak i da ih "ubaci u mašinu" - i zbog toga će želeti da odigra utakmice koje će se pamtiti.

Možda u tome može i da se zanese, izgubi glavu i bude kažnjena, ili da se previše potroši, pa ne čudi što je mudra glava Milan Borjan, posle pet u mreži rivala, povikao na svoje saigrače.

''Nemojte da se umaramo, neka oni trče", kazao je kapiten Zvezde podsećajući saigrače da ih u narednih 50 dana očekuje još 13 utakmica, a dobro je poznato da igrački kadar nije širok kao što je to bilo nekada.

Potrebno je pronaći balans od povlačenja na 1:0, do napadanja u talasima na 5:1…

NIJE BILO SLABE TAČKE PROTIV SLOVANA

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Posle skoro perfektne partije na "Marakani" teško je izdvojiti najboljeg pojedinca. Statistika kaže da je to El Fardu Ben - zbog dva gola i asistencije nominovan je i za igrača kola u Ligi Evrope - međutim, pohvale su zaslužili i Katai, Ivanić, Falćineli, Rodić…

Redom - svi!

Čak je i Seku Sanogo, koji je poklonio loptu Slovanu za gol i dobio naivan žuti karton, odigrao taktički odličan meč i "mišićima" doneo potreban kvalitet u igri Zvezde.

"Magiko" je dobio aplauze po izlasku iz igre, zbog fantastičnog prodora i "boca" preko golmana Slovana i još desetine sjajnih poteza, hvalio ga je i trener Dejan Stanković, ali vredi istaći da je Zvezda potpuno drugi tim ove sezone kada je na terenu Mirko Ivanić.

Najbolji strelac Zvezde konačno uživa u fudbalu, pronašao je konekciju sa saigračima, igra pun samopouzdanja, a uprkos tome što nije dao gol Slovanu - to je možda bila i njegova najbolja partija ove jeseni. Znao je kada da utrči po loptu, kada da pošalje pas, a deluje da ništa od toga ne bi bilo da Dejan Stanković nije obavio jedan temeljan razgovor sa njim.

Ako još može da mu se ospori taktičko znanje, koje se stiče iz dana u dan, onda je nemoguće osporiti italijanski šmek kojim od svojih igrača pokušava da izvuče najviše.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Našao je način kako da priđe svakom od fudbalera, a još je zimus Nenad Lalatović u intervjuu za MONDO rekao da će Mirko Ivanić biti najbolji fudbaler Zvezde - samo ako mu trener bude verovao i bude igrao na pravoj poziciji.

"Sjajno dete, vaspitan, kulturan, mađioničar u fudbalu. Samo… Njemu je potrebno da oseti da mu trener veruje, da ima kontinuitet i da igra na svojoj poziciji".

"Ivanić nije krilni igrač kako je igrao u Zvezdi i mislim da je najveća greška što su ga forsirali na mestu na kom ne može da pruži 100%. Nije fudbaler koji može da isprati beka, nego je lucidan, ima produženi korak, ima igru jedan na jedan, dolazi u završnicu i daje završni pas. On je kreator, fin igrač, mora s njima da se radi i da mu trener veruje".

"Mirko Ivanić je igrač koji može da se nosi s pritiskom kada vidite da mu verujete. Kad igra jednu utakmicu, pa ne igra tri, to je drugačije, mora trener da ima potpuno poverenje u njega. Kad je tako, onda će i navijači verovati", poručio je tada Lalatović.

Izgleda da je isto to osetio i Stanković i Zvezda od toga može samo da profitira.

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC