• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedini Srbin na NBA draftu - samo talenat ili projekat za budućnost? Svi se slažu da nema sličnog ove godine, ali...

Autor Dragan Šutvić

Koliko ima prednosti i talenta, ima i nekih ozbiljnih prepreka za NBA, ovo je sve što treba da znate

 Aleksej Pokuševski NBA draft Izvor: MN PRESS

U cijeloj ovoj poremećenoj godini zbog pandemije, sada smo "po NBA kalendaru" stigli negdje do juna, odnosno do drafta. Ove godine će biti manje srpskih košarkaša na njemu, tačnije samo jedan.

Ali, vrijedan. Igrač Olimpijakosa, 18-godišnji Aleksej Pokuševski okušaće svoju sreću ove godine, a mnogi vjeruju da ga čeka velika NBA karijera.

Možda će vas zanimati

Poredili su ga sa Tonijem Kukočem, jer je visok kao centar, brz kao krilo, a šutira i dribla kao bek.

Na sebe je privukao pažnju i zbog toga jer niko ne želi da propusti sljedećeg Luku Dončića, ali Aleksej je daleko od Slovenca, koji je u njegovim godinama "terorisao" Evroligu.

Pokuševski igra u grčkoj drugoj ligi, ima prosjek od 10 poena, 7,9 skokova i 1,8 blokada po meču. Ali, dolazi iz iste lige kao dvostruki uzastopni MVP Janis Adetokunbo.

"Pokuševski je jedan od najjedinstvenijih igrača na ovogodišnjem draftu, zbog kombinacije visine, osjećaja i tehnike sa loptom koje posjeduje" – tim riječima je NBA najavila Srbina koji krajem decembra puni 19 godina.

Pokuševski je jedan od najmlađih igrača na ovogodišnjem draftu. Pažnju NBA skauta privukao je još 2018. na U17 Svjetskom prvenstvu, kada je pokazao košarkašku inteligenciju, ali i sposobnost da vodi loptu i dodaje, uprkos visini od 213 centimetara, ali i brzinu i sposobnost da trči kontre.

"Nikada nije sakupljao dominantnu statistiku jer mu njegovo tanko tijelo nije omogućilo da bude dominantan protiv vršnjaka, ali to pokazuje koliko je kvalitetan, jer njegove fizičke predispozicije nisu dostigle njegovu sposobnost i vještinu… Iako je grčka druga liga slabo takmičenje, njegova vještina se može prenijeti u moderni NBA i biti sasvim kompatibilna sa igrom. Neki skauti misle da za Pokuševskog nema mjesta na parketu NBA jer bi bio minus u odbrani, ali igrači od sedam stopa koji šutiraju sjajno, vode loptu, dodaju i skaču prosto ne rastu na drvetu", piše NBA.

Aleksej Pokuševski, draft "skauting"
Izvor: YouTube/Hoop Intellect

Dobra strana je što je Pokuševski još mlad i razvija se i ima i te kako vremena da se razvije i fizički.

Upravo to donosi nedoumice, kao što je ona: sa koje pozicije će biti izabran? Neki misle sa 18. drugi sa 28. Svakako se očekuje da to bude u drugom dijelu prve runde.

Idealna sredina za Pokuševskog bi bio tim koji bi mogao da ga pusti da se razvije, vrijedno radi s njim, a onda da ga uvede na velika vrata.

Najveće interesovanje do sada su pokazivali Minesota, ali i Denver Nikole Jokića. Treći pominju Boston, a priča se da je zainteresovan i Milvoki, koji može da bira sa 24. mjesta.

Denver već ima svoj projekat za budućnost, a to je Bol Bol. Pokuševski ima slične karakteristike njemu, ali bolje kretanje, šut, brzinu i tehniku. Nagetski ga, međutim, porede sa Kristapsom Porzingisom. A Jokić bi mu sigurno olakšao tranziciju.

Osim toga, pominje se i Bruklin, koji pravi "drim tim". Pokuševski tu sigurno ne bi imao mjesta u početku, ali ni pritisak i mogao bi da se razvija na miru.

(mondo.rs)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC