• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Letonija pala na Ilidži, BOSNA I HERCEGOVINA IZBORILA NASTUP NA EUROBASKETU!

Autor Dragan Šutvić

Izabranici Vedrana Bosnića savladali su Letoniju rezultatom 79:73 i dva kola prije kraja kvalifikacija izborili mjesto na kontinentalnoj košarkaškoj smotri koja će se održati 2022. godine!

 Kvalifikacije Eurobasket BiH Letonija Izvor: Anadolija/Stringer

Dva kola prije kraja kvalifikacija, košarkaška reprezentacija BiH siguran je učesnik Eurobasketa 2022!

"Zmajevi" su večeras, u dvorani hotela "Hills" na Ilidži, došli do trijumfa nad Letonijom rezultatom 79:73, te su i sa dva poraza u posljednje dvije runde, obzirom na dvije pobjede nad večerašnjim rivalom, osigurali mjesto na kontinentalnoj košarkaškoj smotri koja će se za dvije godine održati u četiri države!

BOSNA I HERCEGOVINA – LETONIJA 79:73 (20:17, 20:11, 20:17, 19:28)

Možda će vas zanimati

Dvije runde prije kraja takmičenja u grupi H, na koje će tačka biti stavljena u februaru, BiH se nalazi na prvom mjestu, uz tri pobjede i poraz.

Isti učinak ima i Grčka na drugom mjestu, dok su Letonija i Bugarska na 1-3, a obzirom da je bh. tim već dva puta savladao Letonce, a da se nakon šest kola računa međusobni omjer, stvari su jasne i već smo ih istakli: Bosna i Hercegovina je na Evropskom prvenstvu za košarkaše!

"Zmajevi" su u prvom poluvremenu imali čak 13 ofanzivnih skokova, dok Letonija nije zabilježila NIJEDAN.

Ipak, sjajne brojke u tom segmentu igre bh. tim je pokvario lošim procentom šuta za dva poena.

Realizovano je samo šest šuteva od 25, ali je šut sa distance ono što je "vadilo" bh. tim, koji je 18 od 40 poena postigao van linije od 6.75 metara.

Uvodni minuti meča u dvorani hotela Hills pripali su gostujućem sastavu, koji je, uz veoma dobru igru u odbrani i lake poene u fazi napada, došao do plusa od sedam poena (2:9).

Ipak, vrlo brzo se bh. tim konsolidovao, pa je serijom 13:2, uz tri trojke (posljednju postigao Džon Danijel Roberson), primorala Roberta Štelmahersa da pri rezultatu 15:11 pozove prvi tajm-aut na meču.

Nešto kasnije, Edin Atić, koji je i počeo bh. seriju trojki, ponovo je pokazao preciznost van linije od 6.75 metara, pa je maksimalna prednost Bosnićevog tima u prvoj četvrtini, koja je završena rezultatom 20:17, iznosila šest poena (20:14).

Nisu ekipe bile napadački raspoložene u prvoj polovini druge dionice, koja je, manje-više, prošla u "rastrzanoj" igri, pa smo vidjeli samo šest poena, za 22:21.

U napadima koji su uslijedili nakon toga, "zmajevi" su, ipak, uspjeli da pronađu rješenje u fazi napada i "odlijepe" se trojkama, pa su do kraja te četvrtine stekli dvocifrenu prednost i u drugo poluvrijeme ulaze pri prednosti od 12 poena (40:28).

"Dalekometnom paljbom" u prvoj polovini treće dionice bh. selekcija stekla je plus od 15 poena (55:40), a odmah potom, na isti način, i odstojanje od 18 koraka (60:42) u odnosu na Letonce.

Izvor: Anadolija/Stringer

Nije se, ipak, gost predavao ni poslije tog naleta bh. tima.

Prišli su u četvrtoj dionici na zaostatak od samo četiri poena (71:67) na nešto više od četiri minuta do kraja prijetili da meč uvedu u krajnje dramatičnu završnicu.

Bh. selekcija se, ipak, uozbiljila kad je to bilo najviše potrebno i slavila pobjedu koja, da još jednom napomenemo, vodi na Eurobasket, bez obzira na ishod februarskih kvalifikacionih mečeva.

U ekipi Bosne i Hercegovine, najefikasnij su sa 19 poena bili Edin Atić i Kenan Kamenjaš, dok je isti broj koševa u gostujućem sastavu postigao Ričard Lomaš.

BOSNA I HERCEGOVINA: Atić 19, Čampara, Gegić 2, Kamenjaš 19, Lazić 9, Milošević 6, Pašalić, Penava 2, Roberson 12, Sejfić, Sulejmanović 10, Vrabac. Trener: Vedran Bosnić.

LETONIJA: Laksa 8, Majers 15, Mejeris 8, Škele 16, Zoriks 4, Ate 3, Berzins, Čavars, Freimanis, Jakovič, Lomaš 19, Vitols. Trener: Robert Štelmahers.

EUROBASKET 2022 – kvalifikacije, četvrto kolo

Bugarska – Grčka 78:84 (nakon produžetka)

Bosna i Hercegovina – Letonija 79:73

TABELA: Bosna i Hercegovina 7, Grčka 7, Letonija 5, Bugarska 5.

Raspored utakmica BiH u februaru

Grčka - Bosna i Hercegovina (19.2.2021.)

Bugarska - Bosna i Hercegovina (22.2.2021.)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC