• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Hteo sam da Bodirogu dovedem u Cibonu": Bivši trener Zvezde otkrio Hrvatima malo poznate detalje

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Dragan Šakota je bio prvi srpski trener na klupi zagrebačkog kluba.

 dragan-sakota-cibona-dejan-bodiroga-vladimir-jovanovic-trener-hrvatska Izvor: MN PRESS

Jedna od zanimljivijih vesti u regionalnoj košarci poslednjih dana jeste dolazak Vladimira Jovanovića na mesto trenera Cibone.

Možda će vas zanimati

Bivši trener FMP-a je tako postao jedan od retkih srpskih stručnjaka koji je preuzeo Cibonu nakon osamostaljenja Hrvatske. Ipak, prvi srpski trener u istoriji Zagrepčana bio je Dragan Šakota.

On je jednu sezonu vodio Cibonu još u vreme stare Jugoslavije, a Šakota se za "Večernji list" prisetio svog boravka u tom klubu.

"Za mene je u ono vreme bila čast biti Cibonin trener, to je onda bio gospodski klub, jedno od najvećih imena evropske košarke. U toj sezoni Cibona je živela svoju tranzicju, otišao je Dražen Petrović, slagao se novi program. Organizacija kluba je bila vrhunska, uslovi sa svojom dvoranom takođe, bila je milina za rad. Iako su kasnije stigla neka nesrećna vremena, meni je tada u Zagrebu bilo baš OK. Razgovaramo i o periodu kada su klubovi iz Jugoslavije gotovo svake sezone bili prvaci Evrope, uostalom, te sezone kad sam bio u Ciboni, Jugoplastika je bila prvak Evrope", rekao je Šakota.

On je otkrio da je Cibona za vreme njegovog mandata želela da u svoje redove dovede Dejana Bodirogu.

"Svima je bila jasno da odlaskom Dražena ulazimo u neko novo vreme. Napravili smo dobar program, za četiri godine, taj verovatno još negde postoji i u pisanoj formi. Bio je plan da dovedemo talente, tada smo pokušali da angažujemo Dejana Bodirogu, ali nije bilo šanse, bila su tu podvučena imena Arijana Komazeca, Zorana Savića, Dževada Alihodžića", priča Šakota, od kojih je na kraju u klub stigao samo Alihodžić.

Iskusni trener uopšte ne sumnja da li će Jovanović moći da obavlja dobar posao u Ciboni.

"Imaće uslove za rad, to je sigurno, kao i to da Cibona ima nekoliko jako zanimljivih igrača. Recimo, gledao sam utakmicu protiv Borca i video tog malog Gnjidića, ostavio je na mene dobar utisak, zapao mi za oko. Uvek je u Ciboni bilo talenata."

Jovanović je već istakao da bi voleo da sa Cibonom osvoji i pokoji trofej, a Šakota kaže da Jovanovića dobro poznaje, jer je kao trener Zvezde odmeravao snage protiv njega.

"FMP je naslonjen na Zvezdu i Nebojša Čović mi je tada govorio kako je Jovanović talentovan trener, ali mu je prerano da uskoči na Zvezdinu klupu i ludom ritmu Evrolige tu izgori. S druge strane, bio je i predugo već u FMP-u, pa je za njega bilo najbolje da se pomeri i traži neki samostalni razvoj. Zato sam očekivao da ode već proteklo leto, ali odlučio je da ostane do sada. Imam vrlo pozitivno mišljenje o njemu kao o stručnjaku, vidim da je jako posvećen poslu i informisan o svemu važnom vezanom za košarku. Uostalom, iza sebe ima pet, šest godina iskustva ABA lige, a to nije malo. I još nešto, kad neko dođe sa strane, onda može da se dogodi da nešto vidi nešto što ne vide oni koji su sve vreme u toj sredini. Neko sa strane nije toliko opterećen domaćim pričama, pa ima nešto jasniju sliku. Ponekad se od šume ne vidi drveće...", završio je Šakota.

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC