• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lorbek: Pogrešno ste razumeli Bertomeua!

Jadranska liga neće imati direktan izlaz u Evroligu, ali samo dok je na snazi postojeći sistem takmičenja, rekao je za MONDO predsednik Rado Lorbek.

 Lorbek: Pogrešno ste razumeli Bertomeua!  Izvor: MONDO

Srpski izveštači sa Fajnal fora Evrolige, u nedelju su u Madridu zajedno sa Lorbekom i generalnim menadžerom ABA Romanom Liscem preslušavali fono zapis izjave koju je izvršni direktor Evrolige Đordi Bertomeu dao u petak uveče.

“Ispalo je da mi uopšte nismo tražili direktan izlaz u Evroligu, nego da sve ove godine ljudima mažemo oči. Istina je da nije bilo nikakvih novih momenata u odnosu na Skupštinu ULEB koja je održana u Torinu prošlog meseca”, počeo je Lorbek.

Priznajemo, pogrešili smo! Prevideli smo jednu, ali važnu odrednicu. Ali da vidimo onda kako zaista stoje stvari u ovom trenutku…

Lorbek tvrdi da sistem bodovanja za ugovore sa Evroligom ostaje na snazi, ali da je pitanje hoće li ugovori uopšte opstati kao sredstvo kojim se pojedini klubovi vezuju za elitno takmičenje.

“Za prvo mesto u regularnom delu sezone i osvajanje Jadranske lige i dalje se dobijaju 23 boda. To je regulisano na nivou ULEB i to isto važi za Španiju, Italiju i druge države, neće se propis menjati samo za nas. Problem je što nije izvesno šta će od 2009. nadalje biti sa ugovorima. Španci traže da se to skroz ukine i da se u Evroligu ide direktno iz nacionalnih liga. Možda će svaka liga imati pravo da posebno odluči, ali to su sve samo opcije u ovom trenutku”.

Lorbek ističe da širenja Evrolige u dogledno vreme neće biti, kao što je rekao i Bertomeu, ali da će verovatno doći do promena u sistemu takmičenja.

Evroliga planira da ostane sa 24 učesnika, s tim da umesto tri grupe od po osam, ima četiri grupe od po šest ekipa. Posle Top 16 faze igralo bi se četvrtfinale plej-ofa, ali sada do tri, umesto do dve pobede.

“Nisam oduševljen tim predlogom, jer se njime smanjuje broj garantovanih utakmica u Evroligi sa 14 na deset. Uvođenjem plej-ofa na tri pobede ‘gube vazduh’ i Jadranska liga i nacionalni šampionati”, kaže prvi čovek ABA.

“Tako možemo da ostanemo bez termina za plej-of, a u tom slučaju moraćemo da se prilagođavamo. Zasad je stav da se prvak Jadranske lige i ubuduće rešava na Fajnal foru. Mi smo zainteresovani da zadržimo i plej-of, jer tako držimo pod tenzijom desetak timova do samog kraja i to je dobro za takmičenje”, objasnio je Lorbek, dodavši da će najkasnije do septembra ili oktobra ove godine morati da bude kristalno jasno kojim će se putem ići u Evroligu 2009.

Mnogo prašine podignuto je i oko načina na koji je ove sezone određen domaćin Fajnal fora Jadranske lige.

Najglasniji je bio trener Partizana Duško Vujošević, koji se zalaže da prvoplasirani tim dobije domaćinstvo kao svojevrsnu nagradu za rezultate ostvarene u regularnom delu sezone, ili pak, da to pitanje bude rešeno na samom početku takmičenja i da posle ne bude odstupanja.

"Bilo je nekorektno prema najjačem timu što je porazom od Olimpije u Ljubljani mogao da upropasti sezonu u kojoj je bio dominantan. To nije bilo fer, ali postoji i drugi interes. Košarka se igra zbog publike i mi možemo da iskoristimo postojeću euforiju negde gde se dobro igralo".

Postoji i još jedan, treći faktor… On se, doduše, ne bi mogao nazvati objektivnim.
"Srpski timovi su toliko dominantni da ako bismo Fajnal for davali prvoplasiranom timu, stalno bi se igralo u Srbiji", konstatovao je Lorbek.

Predsednik ABA dodao je da će Jadranska liga istrajati na ideji da broj učesnika od 2009. godine bude smanjen sa 14 na 12 timova.

(izveštač MONDA iz Madrida Ivan Bogunović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC