• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesina: Željko je bolji, ali ja sam srećan

Trener CSKA Etore Mesina osvojio je Evroligu četvrti put i sada ispred sebe na "večnoj listi" ima samo Željka Obradovića. Ipak, ne brine zbog toga.

 Mesina: Željko je bolji, ali ja sam srećan  Izvor: MONDO

Italijan je na konferenciji za novinare nakon pobede u finalu nad Makabijem (91:77) rekao da mu nimalo ne smeta što u ovom trenutku još nije bez premca u Evropi.

"Supruga mi se ponekad smeje, pa mi kaže 'Želimir je bolji trener od tebe!' Možda je u pravu! Ironično je što ja u međusobnim mečevima sa Obradovićem imam pozitivan bilans, ali on je pobeđivao mene kada je bilo najvažnije. Ali nema veze, ja sam broj dva i veoma sam srećan", rekao je Mesina.

Uprava CSKA je na dan finala ponudila Mesini novi ugovor i on će ostati u Moskvi još jednu sezonu, sa opcijom produžetka saradnje na 2009/10. Pričalo se da će na leto preuzeti Barselonu, ali on je odlučno odbacio te špekulacije.

"Priče o Barseloni me ne zanimaju, nikada ne komentarišem nešto što nisam rekao. Čast mi je što me je CSKA ovoliko čekao, da se dogovorim sa porodicom i odlučim šta želim. Takođe mi je čast što su mi ponudili ugovor pre finalne utakmice. Bilo bi lako učiniti to posle osvojene titule", rekao je Mesina, kom je nedavno preminuo rođeni brat.

"CSKA ima sjajnu organizaciju, veliki budžet, ali meni je najvažnije što se u klubu dobro osećam i što sam siguran da ovde mogu da odradim dobar posao".

Zamoljen da izdvoji igrače koje smatra najzaslužnijim za svaku od svojih titula evropskog prvaka, Mesina je imao spreman odgovor i nije se krio iza uobičajenih floskula o "snazi kolektiva".

"U Barseloni 1998. to su bili Savić i Danilović, a 2001. Rigodo i Đinobili. U Pragu 2006. mislim da je to bio Dejvid Vanterpul. Očajno je odigrao polufinale, a zablistao je u finalu. Sada bih izdvojio Holdena. Nije izabran ni u jednu od dve idealne petorke Evrolige, ali za nas je bio neprocenjivo vredan. Bio je pravi lider, a Fajnal for je odigrao za najvišu ocenu".

Novinari nisu dali Mesini da se odmori od Željka Obradovića. Jedan grčki kolega naveo je anegdotu, kada mu je trener Panatinaikosa posle osvajanja jednog trofeja rekao da mu je "prvi sledeći izazov - sledeći trening". Šta je najveći izazov za Mesinu?

"Trenere koji imaju sreću da rade na ovom, vrhunskom nivou, mogu da uporedim sa dirigentima simfonijskih orkestara. Mene čini srećnim kada vidim da je u ekipi prava hemija, kada čujem da iz velikog broja dobrih igrača izlazi savršena muzika. I obratno, najveća je frustracija kada imate na raspolaganju velike talente, ali ne možete da ih spojite u dobar tim. Rezultati koje postižem su mi najvažniji jer mi daju priznanje da znam posao. Kada odem kod novih igrača, imam dokaz iz prošlosti da i njih mogu da odvedem do uspeha".

Mesina je dodao da ne treba brinuti za budućnost Evrolige, samo zato što se na Fajnal for turnirima stalno pojavljuju njegov tim, Makabi, Taukeramika…

"Montepaski je ove sezone bio senzacionalan. Panatinaikos, Real, Olimpijakos, svi su bili blizu Fajnal fora, tako da je lako mogla da se priča drugačija priča. Mislim da Evropa sigurno ima pet do deset konkurentnih timova… Nadam se da vam nije dosadno što stalno gledate CSKA", uzvratio je Mesina i naveo još jedno efektno poređenje.

"Mi smo slični Federeru ili Šumaheru. Kada neko stalno pobeđuje, ljudi dolaze na meč ili na trku samo da bi bili prisutni kada šampion izgubi. I kada on konačno izgubi, svi mu aplaudiraju! Jedini način da vam aplaudiraju još jače, jeste da ponovo pobedite. A to je svaki sledeći put sve teže".

(izveštač MONDA iz Madrida Ivan Bogunović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC