• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlasnik Dalasa liječi sirotinju: Lijek od 10.000 $ kod njega košta samo 50! Dončićev i Bobijev gazda je ljudina!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Fenomenalan potez harizmatičnog milijardera!

 Gazda-Dalasa-Mark-Kjuban-nabavlja-lekove-za-siromasne Izvor: Profimedia

Vlasnik Dalas Maveriksa, Mark Kjuban (63), poznat je kao jedan od omiljenijih likova u NBA ligi, sa velikom harizmom i energijom. U ovim krajevima mnogi će dugo pamtiti njegov dolazak u Ljubljanu prošlog ljeta, gdje je zbog Luke Dončića doveo cijelo rukovodstvo kluba i trenera Džejson Kida.

Sada je napravio još jedan potez koji je vrijedan svake pohvale.

Kjuban je pokrenuo internet apoteku, u kojoj nudi lijekove na recepte po jeftinijim cijenama. Ideja Kjubana i saradnika bila je da "zaobiđu posrednike i nečuvene marže" i da ponude građanima neophodne medikamente za iznos koji mogu da priušte. Na primjer, lijek Imatinib, koji koriste oboljeli od leukemije, inače u Americi ima maloprodajnu cijenu od 9.657 dolara mjesečno, a 120 dolara mjesečno sa vaučerom. Kod Kjubana će koštati 47 dolara mjesečno.

Takođe, Kjuban će na isti način sniziti i cijenu Mesalamina, lijeka za ulcerozni kolitis (zapaljensku bolest crijeva) i Kolhicin, lijek za giht.

"Cilj Kjubanove kompanije je da unese transparentnost na tržište cijena lijekova i da pokaže potrošačima veleprodajnu cijenu lijeka", pišu vodeći američki mediji. Konkretno, vlasnik Dalasa sa saradnicima želi da eliminiše naknade koje se plaćaju farmaceutima, apotekama i menadžerima farmaceutskih naknada, koji sklapaju ugovore sa različitim zainteresovanim stranama u oblasti zdravstvene zaštite.

"Postoje brojni loši akteri u farmaceutskom lancu snabdijevanja, koji sprečavaju pacijente da dobiju pristupačne lijekove. Jedini način da se obezbijede pristupačne cijene je vertikalna integracija", rekao je Aleks Ošmjanski, izvršni direktor Kjubanove kompanije.

Da bi Kjubanov plan uspio i da bi menadžeri bili izbjegnuti, sve kupovine na sajtu moraju se obaviti gotovinom i te transakcije ne može da pokrije osiguranje. Ipak, i pored svega toga, cijene lijekova su kod Kjubana drastično niže i pristupačnije onima kojima su neophodni.

Prema Forbsovoj listi, Kjuban je 247. najbogatiji čovjek i njegovo bogatstvo procjenjuje se na 4,5 milijardi dolara.

Kjuban je stekao veliki novac tako što je 1995. napravio video portal Broadcast.com sa drugom sa koledža Indijana, Todom Vagnerom, i potom protao taj posao kompaniji Yahoo za 5,7 milijardi u toku 1999. godine.

Kao klinac je od vrata do vrata prodavao poštanske marke od vrata do vrata i naplaćivao časove plesa, da bi tako platio školarinu na koledžu. Sopstveni posao je pokrenuo nakon što je dobio otkaz u jednoj softverskoj prodavnici, u kojoj je dogovorio posao od 15.000 dolara umjesto da je očistio radnju.

Dalas Maverikse kupio je 4. januara 2000. za 285 miliona dolara i 11 godina kasnije osvojio je titulu sa trenerom Rikom Karlajlom i ekipom okupljenom oko Dirka Novickog, a u njoj je bio i Peđa Stojaković.

Kjuban je sada na još jednoj misiji - da učini medicinsku negu dostupnijom i onima koji nemaju novac.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC