• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Gdje letite majstore? Eurobasket! Aha - Jokić!" Austrijanke ne mogu bez MVP-a, Česi bez Tita, prvenstvo može da počne!

Autor Dragan Šutvić

Eurobasket još nije počeo, a dvije riječi već mogu da se čuju čak i na letu ka Pragu – Srbija i Jokić!

 kolumna eurobasket može da počne  Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

/Iz Praga za MONDO: Nikola Lalović/

"Jokić! Jokić", čula se jedna sredovječna gospođa na gejtu C3 aerodroma Nikola Tesla. Eurforična Austrijanka zatim je u detalje krenula u opisivanje svog susreta sa aktuelnim dvostrukim MVP-em NBA lige.

Odsjela je u istom hotelu u kome se nalazio i srpski nacionalni tim u posljednjim danima priprema za predstojeći Eurobasket i kada je vidjela centra srpske selekcije oduševljeno ga je pitala za fotografiju. Pristao je, a gospođa je u Beč odletjela sa uspomenom za cijeli život.

Let do Praga, gde će Srbija igrati grupnu fazu iz nekog razloga išao je preko Beča, a tu smo ostavili našu simpatičnu saputnicu, ali isto ime koje je ona oduševljenim glasom ponavljala svojoj prijateljici na gejtu smo uskoro opet čuli.

"Gdje letite majstore", presjekao me je neočekivanim pitanjem na dosta improvizovanom srpskom službenik na pasoškoj kontroli. Uspio sam iz sebe da izvučem slabašan osmijeh i riječ "Eurobasket", a kao iz topa sam dobio odgovor: "Aha, Srbija, Jokić!"

JOKIĆ NA NEBU, TITO NA ZEMLJI!

Izvor: MN PRESS

Dok je na aerodromima u Beogradu i Beču moglo da se čuje Jokićevo ime, u Pragu nas je dočekao Tito! Simpatični Čeh koji je stigao da nas povede do hotela nije propustio priliku da nam ispriča o svojoj posjeti Jugoslaviji.

"Ja sam lično upoznao Tita", rekao je sjedokosi Jan i definitivno zavrijedio našu pažnju. To je već zahtijevalo ozbiljnije objašnjenje.

"Moj otac je bio artiljerac, radio je pri vojsci i bio je kao savjetnik u delegaciji koja je posjetila Tita 1968 ili 1969. na njegovom vrhuncu. Bili smo na Brdu kod Kranja", objasnio je Jan.

Kada je čuo da ima posla sa sportskim novinarima vrlo smireno je rekao da "naš najbolji igrač možda neće igrati zbog povrede", ali kao i ostatak Praga nije djelovao previše pogođeno time što će se evropsko prvenstvo igrati u njegovom gradu.

ČESI NISU UZBUĐENI, ALI BLIZU JE BEČ!

Izvor: MN PRESS

U Češkoj je zajedno sa komunizmom odumrla i košarka, koja je do 1985. godine redovno donosila medalje sa Eurobasketa. Iz perspektive bilo koga mlađeg od 60 godina nerealno djeluje podatak da je Čehoslovačka osvojila 12 evropskih medalja: pet bronzi, šest srebara i jedno zlato 1946. godine. Posljednja medalja stigla je 1985. godine, a dok se u novom sistemu, kako društvenom i ekonomskom tako i sportskom stvorila nova generacija sposobna da makar redovno igra velika takmičenja košarka je jednostavno isparila iz vidokruga Čeha.

Selekcija Srbije stiže u Prag u jutarnjim časovima 1. septembra, na dan otvaranja Eurobasketa 2022, a dan prije meča sa Holandijom koji je zakazan za 2. septembar u 21 časa na ulicama Praga nije moglo da se vidi ništa što bi pokazalo da će se ovdje odigrati Evropsko prvenstvo. Ni na aerodromu, ni na ulicama nije mogao da se vidi nijedan poziv na utakmice, nijedan bilbord ili baner, jer ipak je ovo sada zemlja hokeja i fudbala.

Ipak, makar za Jana Veselog i Tomaša Satoranskog svi znaju i vjerovatno će O2 arena biti puna makar na mečevima Češke, a to što su razni Bečovi, Lincovi, Klagenfurti i Frankfurti relativno blizu donosi nadu da bi u  O2 Areni od petka pa nadalje mogla da se vidi i po neka srpska zastava! A nije ni Beograd na kraj svijeta!

KAD, ŠTA i KAKO?

Izvor: MN PRESS

Selektor Svetislav Pešić je skratio spisak i dao nam 12 konačnih putnika na Eurobasket, prethodnica nacionalnog tima je stigla već 31. avgusta, a reprezentativci su u ranim jutarnjim časovima doputovali i smjestili se u hotel. Selektor će se obratiti večeras na konferenciji za medije od 21 čas, a za četvrtak je zakazan i prvi trening srpskog tima otkako je ekipa i zvanično stigla na prvenstvo Starog Kontinenta.

U Tblisiju i Kelnu će se košarka već igrati dok se srpski košarkaši budu aklimatizovali na nove uslove, ali za sve u Srbiji počinje tek od petka u 21 čas, na kojoj će biti i izvještač MONDA. Tada će na papiru najslabiji rival u grupi, pa možda čak i na cijelom Eurobasketu izaći na megdan "orlovima", a prije toga ćemo pomno pratiti mečeve Izraela i Finske, kao i Poljske i Češke.

Konačno Eurobasket može da počne!

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC