• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Važna vijest za Srbiju: FIBA pomjerila mečeve za SP! Da li ovo znači povratak igrača iz Evrolige u reprezentaciju?

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

I dalje nije poznato kakve su šanse da evroligaški klubovi svojim igračima dopuste da se odazovu pozivima nacionalnih timova, ali posljednja odluka FIBA bi mogla da bude dobra vijest za selekciju Srbije.

 Pomjereni-mecevi-Srbije-u-kvalifikacijama-za-Mundobasket Izvor: MN PRESS

Košarkaši Srbije nisu zabilježili dobar rezultat na nedavno završenom Evropskom prvenstvu, pošto su bili elimisani od Italije već u osmini finala. Taj debakl "orlova" nije bio očekivan, a fokus će u narednom periodu morati da pređe na finiš izuzetno važnih i teških kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

"Orlovi" će prva dva takmičarska susreta nakon Eurobasketa igrati u novembarskom "prozoru", a FIBA je sada pomjerila datume odigravanja tih susreta - što bi potencijalno mogla da bude dobra vijest za Srbiju po pitanju nastupa igrača iz Evrolige!

Srbija u novembru igra mečeve protiv Velike Britanije i Turske, a oni su sada pomjereni. Umjesto da se igraju 10. i 13. novembra, FIBA ih je pomerila za 11. i 14. novembar. Iako se dan razlike isprva ne čini kao velika razlika za srpsku reprezentaciju, to bi ipak mogao da bude slučaj.

Kako Partizan igra 10. novembra u Evroligi protiv Olimpijakosa, a Crvena zvezda dan kasnije protiv Fenerbahčea, naizgled je situacija vrlo teška, po pitanju toga da se pojedini igrači priključe reprezentaciji. Međutim, ukoliko bi Evroliga odlučila da se cijelo to kolo odigra 10. novembra, to bi ostavilo dovoljno prostora da se igrači odazovu nacionalnom timu makar za onaj drugi meč. Nije na odmet ni činjenica da je Dejan Bodiroga nedavno postavljen na mjesto predsjednika Evrolige, istakavši želju da se ta organizacija i FIBA u narednom periodu približe.

Upravo će taj drugi meč protiv Turske u Beogradu biti od presudne važnosti, imajući u vidu da će Srbija u prethodnom susretu na gostovanju protiv Velike Britanije biti veliki favorit. Naravno, ne radi se ovdje isključivo o Srbiji, već i svim drugim selekcijama iz Evrope koje bi mogle da dobiju veliku pomoć po pitanju kvaliteta igrača na raspolaganju u kvalifikacijama za Mundobasket. Klubovi iz Evrolige nemaju obavezu da puštaju svoje igrače da igraju za reprezentacije, a u 10. kolu Evrolige ovako su trenutno zakazane utakmice:

10. novembar:

  • Olimpijakos - Partizan
  • Asvel - Žalgiris
  • Alba - Bajern
  • Makabi - Barselona
  • Real - Efes

11. novembar:

  • Fenerbahče - Crvena zvezda
  • Olimpija Milano - Virtus
  • Valensija - Monako
  • Panatinaikos - Baskonija

Srbija je trenutno četvrtoplasirana u svojoj grupi na četiri kola do kraja takmičenja, a neophodno je da završe među najbolja tri tima da bi se kvalifikovali na Mundobasket. Posljednji kvalifikacioni prozor je zakazan za februar 2023. godine.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC