• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati uplaćivali po 15 feninga za spas velikana! Legenda pokrenula akciju, protivnici provocirali - "Dabogda propali!"

Autor Dragan Šutvić

Petrović je želio da na ovaj način pomogne Ciboni, a u neuspjeloj akciji bilo je i sitnica koje su ga dobro nasmejale.

 aco petrović o propaloj akciji za spas cibone Izvor: youtube/Podcast Inkubator/printscreen

Nova sezona ABA lige počela je u petak uveče, a iako je tokom ljeta bilo mnogo nedoumica u njoj će se takmičiti i Cibona. Zagrebački klub uspio je da sastavi ekipu za novo prvenstvo i pored ogromnih problema koje su imali tokom čitavog ljeta. U jednom trenutku je velikan evropske košarke bio na samom rubu gašenja, a u akciju za spas uključio se i legendarni Aleksandar Petrović.

Brat najboljeg hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića pokrenuo je akciju "Mi smo Cibona" u kojoj su navijači slali dobrovoljne priloge za spas najvećeg kluba u Zagrebu. Akcija nije uspela da uhvati zamah kakav je Aco očekivao pa je ubrzo okončana, a Ciboni su pokušali da pomognu neki drugi ljudi. Ipak, legendarni košarkaš i trener sjeća se sa osmijehom pojedinih detalja iz tog perioda.

U akciji koju je pokrenuo učestvovali su i ljudi iz Zadra i Splita kojima uopšte nije bio bitan spas Cibone. Oni su ovu akciju vidjeli kao priliku da prozivaju Zagreb, pa su tako uplaćivali donacije od 50 lipa, odnosno pola kune. Prevedeno u valutu koju mi koristimo to je oko 15 feninga po uplati, što je novac sa kojim je teško spasiti od gašenja velikana hrvatske košarke!

"Meni je to, u principu, bilo fantastično! Tih desetak ljudi, 5-6 iz Zadra i isto tako petorica iz Splita. Oni su uplaćivali po 50 lipa uz poruku. Tako je jedan Splićan u razmaku od dan i po tri puta odlazio u banku i uplaćivao po 50 lipa uz poruke 'Dabogda propali', 'Hajduk živi vječno',... Jednom Zadraninu sam se čak i zahvalio na Tviteru za donaciju od 50 lipa. To je naš folklor", rekao je Aco tokom gostovanja u podkastu inkubator.

Ipak, on je zahvalan svima koji su učestvovali. Akcija nije uspjela da privuče one najbogatije, ljude koji bi odvojili veliku svotu novca za klub, pa je ubrzo Cibona morala da traži druge načine za preživljavanje. U međuvremenu su iz kluba otišli najveći talenti poput Roka prkačina, Lovra Gnjidića ili Danka Brankovića, kojeg ćemo gledati na srpskim parketima nakon što ga je Bajern pozajmio Megi.

"Bilo je i mnogo uplata od 500 kuna, 1.000 kuna. Vidjelo se da je ljudima strašno stalo do kluba, međutim... Jednostavno akcija kao takva nije dobila zamah da dođe do onog što nam je bilo potrebno. Bili su nam potrebni kapitalci", objasnio je bivši košarkaš i novi direktor u hrvatskom savezu. Pogledajte deo njegovog gostovanja, a pri kraju snimka je i dio o uplatama Splićana i Zadrana:

Legendarni košarkaš i trener priča o spasu Cibone.
Izvor: YouTube/Podcast Inkubator

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC