• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto volim Aleksu kao da mi je iz kuće!? Prosto je, jer je ono što smo SVI HTJELI DA BUDEMO!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Aleksa, šta si nam to, čovječe, uradio!?

 Aleksa Avramović ljubimac navijača Srbije MONDO analiza Izvor: Profimedia

Već 24 sata ne mogu da izbijem jednu misao iz glave. Svaka čast i odbojkašima, fudbalerima i Novaku, ali ni u čemu još ne mogu da uživam do kraja, jer me muči što je za lakše razumijevanje fenomena "Aleksa Avramović" potrebno konsultovati nauku, kojoj nikad nisam bio naročito vičan. Uživao sam dok mi je bilo dovoljno da znam ponešto o određenom sportu da bih možda razumio fenomen nekog sportiste koji se tim sportom bavi. Nije strašno ni kada treba uključiti emocije, može da pomogne i stara dobra logika, ali šta, dođavola, da radim sa sljedećom problematikom - Zašto svi, je*emti, toliko volimo Aleksu Avramovića kao da nam je iz kuće!?

Na prvu loptu to možda djeluje kao lak odgovor; bori se i gine na terenu, ima energije kao da je na baterije, spreman je da oguli koljena kako bi Srbija došla do medalje, loži se za sve pare... Međutim, Aleksa nije ni prvi, hvala Bogu mi posljednji koji nas je na taj način kupio. Moglo bi da se kaže da ispunjava sve uslove iz kategorije "srce na teren" da bi ga srpski narod obožavao, ali bilo je srećom desetine takvih sportista kojima smo našli mane i uspjeli da "zakrvimo" oko toga da li ga volimo ili ne. Jedni bi se uhvatili za samo jedan loš potez koji ne može da se oprosti i odmah ga diskvalifikuje iz dalje priče, drugi za muziku koju sluša, treći što je igrao kod "vječitog" rivala dok se zaklinje da ne postoji klubaštvo, četvrti bi rekli da "džabe borba kad fali kvalitet", peti za mjesto rođenja...

Hajde, reci nam, nauko, imamo ovdje košarkaša koji zna da pogriješi poput svih drugih ljudi od krvi i mesa, uživa u narodnjacima, ne igra u NBA ligi, već u Srbiji, za Partizan, a nije objektivno ni među najkvalitetnijim igračima Srbije - i na sve to je, dozvolite mi, iz Čačka. I kako smo mu "oprostili" sve bez pogovora i dopustili mu da nam prethodne dvije nedjelje postane član porodice? Ne, ne znam odgovor, vjerovatno ne zna ni nauka, a ni gospodin ChatGPT koji ne bi ponudio odgovor "Aleksa Avramović" na možda i najteže pitanje na svijetu čiji sam odgovor spoznao u prethodna 24 sata: Koja je jedina stvar oko koje su Srbi složni?

Aleksologija, ako kojim slučajem zaživi u školskom kurikulumu u ovom vijeku, mučiće desetine kvazi teoretičara koji će bezuspješno pokušavati da objasne toplinu koju su u "zemlji košarke" svi osjećali od početka do kraja Svjetskog prvenstva kada bi Aleksa Avramović pogodio trojku, ukrao loptu ili jednostavno samo "složio facu" poslije dosuđenog faula. Taj osmijeh, pretjeraću i reći mističan i ezoteričan poput onog koji ima Mona Liza, nije bez razloga okupirao društvene mreže, kao što nije bez razloga zašto nam je Aleksa drag kao "rod najrođeniji".

Na skali dopadljivosti, Avramović bi mogao da pobijedi čak i Morgana Frimena, Foresta Gampa ili čak i velikog Dejvida Atenboroua, pa bi se možda i slavni prirodnjak zainteresovao da čuje da u Srbiji ipak postoji primjerak "jednoroga". Možda nije onakav kakvog su ga opisivali u bajkama, nego onakav kakvog bi u "zemlji košarke" zamislili kada bi zatvorili oči.

Baš onakav kakav bi voljeli da su njegove komšije, članovi porodice i oni sami. Skroman, iskren, drag, prirodan i pošten, koliko je to moguće sa najvećim "džeparošem" na Svjetskom prvenstvu.

U njemu postoji i nešto prosto "dječje" što nas podsjeća na naše djetinjstvo, na našu davno zaboravljenu neiskvarenost, ma na nas same koji smo sanjali da obučemo dres Srbije i "budemo Alekse", ali nismo. Zato na njega ne možemo ni da se naljutimo kada pogriješi, a griješi, pa sve što možemo sebi da dozvolimo je da nam se u afektu otme jedno roditeljsko "Aleksaaaa", baš kao Željku Obradoviću, prije nego što nas opet razoruža.

Na kraju, odgovora nema - samo jedna laička teorija aleksologa - koga već muči sljedeće pitanje; Ako je Aleksa Avramović "zagrljaj drage osobe u ljudskom obliku", i ako nam to svima prija, zašto nema više Aleksa?

Piše: Milutin Vujičić

Pogledajte

02:11
Aleksa Avramović
Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC