• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brazilski Durent bolji od Jokića - a sad je u Partizanu!

Autor Nikola Lalović

Poslije mnogo spekulacija Partizan je dobio novog centra i to iz Brazila! Ko prati NBA dobro zna Bruna Kabokla jer je njegovo draftovanje jer se i deceniju kasnije pamti to predstavljanje!

 Ko je Bruno Kaboklo novi centar KK Partizan Izvor: BAY ISMOYO / AFP / Profimedia

Partizan je konačno doveo novog centra! Nakon mnogo spekulacija i priče Željka Obradovića kako mu je potreban još jedan košarkaš u sastavu, sve je riješeno sa Venecijom i stigao je južnoamerički centar u redove crno-bijelih.

Mogao bi da debituje već u čevrtak protiv Fenerbahčea u "Areni", ali koga je zapravo Željko doveo u svoj tim? Stigao je nekadašnji NBA igrač, ali i centar koji je tek prošle godine pokazao potencijal koji je Masai Uđiri vidio prije skoro cijele decenije.
Tada je cijela američka, ali i kanadska javnost pričala o jednoj rečenici i frazi o "dvije plus dvije godine" za brazilskog gorostasa, ali o čemu se tada radilo!

DURENT - ZA ČETIRI GODINE!

Izvor: Profimedia

Imao je tek 18 godina Bruno Kaboklo kada su ga u klubu Pinjeiros koji je tih godina dominirao brazilskom košarkom primijetio Masai Uđiri, Nigerijac koji će nekoliko godina kasnije donijeti NBA titulu u Kanadu. Odlučio je Toronto da na njega potroši 20. pika na draftu, a nakon što je Adam Silver iskasapio izgovor njegovog prezimena, poznati NBA novinar Fran Franšilja je rekao sljedeće:

"Pod jedan, njega opisuju kao brazilskog Kevina Durenta, ali on zapravo ne zna da igra još uvijek. Ja sam zaprepašćen, a radim ovo deset godina. On je dvije godine daleko od toga da bude dvije godine daleko!"

Ta rečenica je obilježila Kaboklovu NBA karijeru! Tokom cijelog drafta i tokom cijele naredne sezone se redovno osvrtalo na te riječi. Na svom NBA debiju je u 12 minuta meča sa Milvokijem ubacio 8 poena uz po skok i blokadu, ali je brzo ostao bez mjesta u timu i prebačen je u razvojnu ligu. Veći dio svoje karijere u Kanadi proveo je u Torontu 905, razvojnom timu kome je kao jedan od najboljih igrača donio titulu u G ligi 2017. godine. Probao je kasnije u Sakramentu, Hjustonu i Memfisu, imao je nekoliko dobrih mečeva u Grizlisima pa je čak Oklahomi u jednom meču ubacio 24 poena, ali u NBA nije išlo.

A NA DRAFTU - BOLJI OD JOKIĆA!

Izvor: Printscreen/Twitter/KK Partizan

Koliko su ga cijenili u Torontu dovoljno govori i to što je kao pik prve runde biran prije Nikole Jokića! Dvostruki MVP NBA lige, osvajač pehara sa Denverom i aktuelni MVP NBA finala je te 2014. godine biran kao 41. pik, a Kaboklo je selektiran prije mnogih poznatih lica.

Sadašnji plejmejker Crvene zvezde Šabaz Nejpir je tada bio četiri mjesta iza Kabokla - 24. a kapiten Srbije Bogdan Bogdanović je biran kao 27. Bivši krilni centar crveno-bijelih Džoni O'Brajant je biran kao 36. a pred kraj drafta su izabrani Vasilije Micić sa 52. i Nemanja Dangubić sa 54. mjesta. Ima tu i igrača sa ozbiljnim NBA karijerama koji su birani poslije Kabokla kao što su Rodni Hud, Klint Kapela, Kajl Anderson, Spenser Dinvidi, Džerami Grant, Dvajt Pauel i Džordan Klarkson, dok je najbolji centar Evrolige Valter Tavares bio biran tek kao 43.

ŠAMPIONSKA TITULA, PA HAOS OD VENECIJE DO IZRAELA!

Izvor: nordphoto GmbH / Hafner / imago sportfotodienst / Profimedia

Velika je zbrka nastala prije dolaska Bruna Kabokla u Partizan. Nakon NBA karijere on je otišao u Limož, odatle nazad u Brazil i Meksiko, a u januaru 2023. je napravio odličan potez i stigao je u Ulm. Za pola godine u Njemačkoj uzeo je titulu sa Ulmom, uspio je da bude biran u idealnu petorku lige i bilo je vrijeme za iskorak. Potpisao je za Veneciju, otišao sa Brazilom na Svjetsko prvenstvo, a onda se predomislio!

Odjednom se pojavio u Izraelu gdje je odigrao nekoliko prijateljskih mečeva sa NBA timovima za Makabi Rananu, a kasnije je objasnio tu svoju odluku. "Odluka da odem u Rananu se desila u posljednjem momentu. Promijenio sam agenta i mnoge stvari su se promijenile. Kada se pojavila ta prilika pomislio sam da je iskoristim. Trebalo je da odem u Veneciju, moj prethodni agent je potpisao ugovor u ranoj fazi sezone, ali ja vjerujem da moje igre mogu da me odvedu na bolje mjesto. Nemam ništa protiv Venecije, ali ovo je moja karijera. Ima ljudi koji neće razumjeti ovu odluku, ali moja karijera je u pitanju", rekao je on.

A ŠTA DA OČEKUJEMO?

"Mislim da on mora da pokaže svoju ličnost, da pokaže ko je Bruno Kaboklo, da pokaže svoj brazilski duh. Kada počne da pokazuje brazilski duh sve će doći na svoje", rekao je saigrač iz Toronta i reprezentacije Brazila Lukas Nogeira kada je Kaboklo stigao u NBA.

A brazilski duh je zavladao šampionskim timom Ulma u Njemačkoj prošle godine. Ključni igrači su bili sadašni plej Crvene zvezde Jago dos Santos i novi centar Partizana Bruno Kaboklo.

"Igrao sam sa njim u Njemačkoj i za reprezentaciju, volim ga, srećan sam zbog njega. Ja sam u Zvezdi, srećan sam zbog njega, ima veliku šansu, veliki korak. Ne znam, ali čekam ga u Beogradu da pričamo", rekao je Jago kada su ga pitali o eventualnom dolasku Kabokla u Partizan.

Željko je svoje pojačanje dočekao, a Partizan sada ima opciju više pod košem, S obzirom da se Kaboklo dobro snalazi i na petici i na četvorci, vjerovatno ćemo ga gledati poput Alena Smailagića na obje pozicije, a da li će biti starter, rezerva ili neki džoker sa klupe, to ostaje da se vidi.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC