• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikola Jokić je apsolutno najbolji! Hrvat odgovorio Kukoču: "Ne mogu da mu priđu blizu!"

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Hrvatski stručnjak ima potpuno drugačiji stav od Tonija Kukoča, za kojeg Jokić nije najbolji.

 Neven Spahija - Nikola Jokić najbolji evropski centar ikad Izvor: MN PRESS

Nikola Jokić će i po treći put u karijeri biti MVP ligaškog dijela NBA lige, a nekima ni to nije dovoljno! Prethodnih dana mnogo prašine podigla je izjava tonija Kukoča u kojoj je centra Denver Nagetsa poredio sa nekim od najboljih košarkaša sa ovih prostora od prije tridesetak godina - Dino Rađa i Vlade Divac bili su na višem nivou, kaže legendarni igrač Čikago Bulsa i trostruki šampion NBA lige u timu Majkla Džordana.

Svoje viđenje o tome ima i hrvatski trener Neven Spahija, ali je ono potpuno drugačije! Nekadašnji selektor košarkaške reprezentacije Hrvatske i pomoćnik u NBA ekipama iz Atlante i Memfisa tvrdi da je Nikola Jokić najbolji centar koji se iz evropske košarke preselio u SAD - ikada!

"Sport je interesantan upravo zbog ovakvih stvari, jer svako ima svoje mišljenje, a onda iz toga izađu kontroverze nakon kojih krenu brojni neprimjereni komentari. Toni Kukoč je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. To je čovjek koji je napravio čuda u svojoj karijeri i ima pravo na mišljenje. Nije mi jasno zašto se neko ljuti. Ne želim da komentarišem ono što je Toni rekao, ali mogu reći svoje mišljenje. Nikola Jokić je apsolutno najbolji centar koji je iz Evrope došao u NBA. Dvostruki je MVP, MVP je finala, čovjek je koji je na svojim leđima doveo klub do titule prvaka NBA, momak čije su brojke abnormalne", rekao je Neven Spahija u razgovoru za Indeks.

Hrvatski stručnjak koji trenutno predvodi Veneciju u italijanskom šampionatu siguran je da po čistom kvalitetu niko nije u rangu centra Denver Nagetsa. "Nikola Jokić je dečko koji košarku svaki dan čini boljom. Dakle, neviđen kvalitet. Ne postoji evropski centar koji može blizu prići onome što je Jokić. Sasvim sam drugačijeg mišljenja od Kukoča, ali ne ljuti me njegovo mišljenje. Vidio sam na američkim sajtovima tu izjavu, Toni je tamo igrao dugo, ima svoj stav i to je tako", dodao je Spahija.

Odmah je Neven Spahija upitan da li je Nikoli Jokiću danas lakše da igra u NBA kada su mu pojedini evropski košarkaši "krčili put". Još prije tridesetak godina su najbolji košarkaši Jugoslavije odlazili u SAD i pokušavali da se dokažu, a od hrvatskih igrača zapažene učinke imali su Toni Kukoč, Dino Rađa, Dražen Petrović...

"Nemojmo miješati kruške i jabuke. Ovdje pričamo o vremenskom razmaku od 30 i više godina. Nema potrebe za tim, danas je drugo vrijeme. Igrači kao što su Dražen, Toni, Dino i još neki Evropljani su probijali led. Pogotovo Dražen, nakon njegovog dolaska u NBA jako puno se promijenilo u mišljenju i odnosu prema evropskim igračima. Tada je prevladavalo mišljenje da evropski igrači ne mogu igrati u NBA jer nisu atletski dovoljno moćni. Taj stav je NBA ligu koštao toga da puno vrhunskih igrača nikad nije došlo u Ameriku da pokažu šta mogu. Bio je to kriv i nakaradan stav. Nakon toga je NBA počela drugačije gledati na Evropu, najviše zahvaljujući Doniju Nelsonu i RC Bafordu, koji su shvatili da se u Evropi krije rudnik dijamanata. Danas vidimo da su bili u pravu. Bila je jedna faza kad su totalno dezorijentirani potpisivali bilo šta iz Evrope, samo da ne pogriješe. Bila su takva vremena", priča hrvatski trener.

Ima i onih koji tvrde da Jokiću odgovara samo košarka u SAD, a da se ne snalazi po FIBA pravilima. "Jokić je jednako dobar i u Evropi i u Americi. Razlika je ta što, kad igra za reprezentaciju, dođe izmrcvaren od prethodne NBA sezone. Tačno, postoje drugačija pravila koja ometaju Jokića, u prvom redu defanzivno pravilo od tri sekunde prema kojem obrambeni igrači puno više pomažu nego u NBA, gdje se puno više igra jedan na jedan i defanzivno i ofanzivno. Međutim, da Jokić dođe u Evropu i igra osam mjeseci, opet bi bio MVP. tako da je o njemu bespredmetno razgovarati", zaključio je Neven Spahija.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC