• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivković nije pozvao Rakočevića i Jarića

"Čim su tu Krstović i Kecman, znači da nema govora o nekakvoj smeni generacija", izjavio je selektor. Nema ni Radmanovića, Pavlovića, Stojakovića...

 Ivković nije pozvao Rakočevića i Jarića  Izvor: MONDO

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković saopštio je dugo čekani, ali i dalje širi spisak reprezentativaca, koji će se ovog leta pripremati za start kvalifikacija za Eurobasket u Poljskoj 2009. godine.

"Osnovni, kratkoročni cilj je plasman na Evropsko prvenstvo. Ako budemo kvalitetno radili, imaćemo prednost u odnosu na konkurente i ja sam preuzeo odgovornost da kroz četiri godine odemo i odigramo značajnu ulogu na Olimpijskim igrama u Londonu", rekao je Ivković novinarima u Kući košarke.

Ta selektorova izjava delimično objašnjava zbog čega na širem spisku od 19 igrača nema Igora Rakočevića, Marka Jarića ili Predraga Stojakovića, koji će na kraju olimpijskog ciklusa, 2012, imati 34 ili 35 godina.

Ivković je pozvao samo trojicu NBA košarkaša, centre Miličića, Krstića i Perovića, a na spisku nema krilnog igrača Los Anđeles Lejkersa Vladimira Radmanovića i beka Klivlenda Aleksandra Pavlovića, koji je sam rekao da ovog leta ne može da igra za reprezentaciju.

"Heroji" spiska, nasuprot njima dvojici, jesu Partizanov veteran Dušan Kecman i dugogodišnji igrač FMP Železnika Bojan Krstović, koji će dobiti šansu da debituju u dresu nacionalnog tima.

Na spisku kandidata za reprezentaciju Srbije nalaze se sledeći igrači:

PLEJMEJKERI: Miloš Vujanić (Dinamo Moskva), Bojan Popović (Unikaha), Stefan Marković (Hemofarm), Miloš Teodosić (Olimpijakos).

BEKOVI: Milenko Tepić, Uroš Tripković, Dušan Kecman (svi Partizan), Bojan Krstović (FMP Železnik), Branko Cvetković (Đirona), Vuk Radivojević (Fuenlabrada), Luka Bogdanović (Le Man).

KRILNI CENTRI: Novica Veličković (Partizan), Zoran Erceg (FMP), Tadija Dragićević (Crvena zvezda), Ivan Radenović (Đirona).

CENTRI: Nenad Krstić (Nju Džersi), Darko Miličić (Memfis), Kosta Perović (Golden Stejt), Boban Marjanović (Hemofarm).

KECMAN NAJSTARIJI, VRŠČANI NAJMLAĐI

Najstariji na spisku je Kecman (1977), Vujanić i Krstović su rođeni 1980, a ostali su 1983. godište ili mlađi. Najmlađi je tandem Hemofarma Marković i Marjanović, sa po 20 godina.

Gorostasni Marjanović prvenstveno će raditi sa mladom reprezentacijom, koja se priprema za EP u Rigi, a posle toga bi mogao da bude priključen seniorima. Dakle, na prozivci zakazanoj za 6. jul u Beogradu pojaviće se 18 igrača.

"Čim su tu Krstović i Kecman, koji su poziv zaslužili odličnim sezonama, znači da nema govora o nekakvoj smeni generacija. Mi stvaramo pobednički mentalitet i novi put reprezentacije Srbije. Moramo biti svesni da smo na žrebu kvalifikacija bili smešteni u drugi šešir… Ja jesam osvojio tri titule prvaka Evrope, bez poraza, ali sada pravim tim koji će dostojno i sa velikim zadovoljstvom predstavljati zemlju i braniti njene boje",
objasnio je Ivković.

Selektor je svestan mogućnosti da će njegov spisak "izazvati sumnju", ali…

"Ja vam obećavam da će to u ovoj akciji biti jako dobar tim, naravno pod uslovom da ne bude povreda i otkaza".

Prvi problem nastao je na relaciji Golden Stejt Voriors - Košarkaški savez Srbije, jer je generalni menadžer tog NBA tima Kris Malin počeo da insistira da Kosta Perović ostane u SAD i igra u Letnjoj ligi.

"Sa trenerom Donom Nelsonom imao sam drugačiji dogovor. Mi smo reagovali i sada čekamo da se situacija razjasni. Svestan sam da su pripreme dugačke, ali moći ću da računam samo na one koji prođu kompletan ciklus priprema",
objasnio je Ivković.

On je, između ostalog, rekao da mu je Jarić zimus bio "odličan domaćin u Minesoti", da je sa Stojakovićem odličan prijatelj i da je Rakočević jedini naš vrhunski igrač koji trenutno ima zapaženu ulogu u nekom vrhunskom evropskom timu. Ipak, reprezentaciji je potrebno nešto drugo.

"Želimo da budemo korak ispred i da kroz reprezentaciju stvaramo nove asove. Pravim selekciju koja ima svoj početak. Stojaković je raspoložen, ali kako da ga držim na pripremama 80 dana, kada je celu sezonu u NBA ligi odigrao pod medikamentima".

DUDIN NOVI "DEBI" 20. AVGUSTA U KALJARIJU

Ivković je saopštio i sastav stučnog štaba. Prvi asistent biće mu Aco Petrović, nekadašnji trener FMP Železnika i Hemofarma, koji je već obavljao taj posao u nacionalnom timu.

Biće tu još jedan asistent, Aleksandar Kesar, Predrag Zimonjić zadužen je za fizičku pripremu igrača, doktor je Dragan Radovanović, fizioterapeuti Dušan Popović i Dušan Sajić, a ekonom Jovica Aničić.

Prvo okupljanje reprezentativaca zakazano je za 1. jul, kada će Duda početi sa individualnim treninzima u beogradskoj hali Sport Eko.

Glavni deo priprema biće obavljen u Italiji od 10. do 23. jula, a od 25. do 27. jula na programu je turnir u Moskvi - učestvuju još Rusija, Letonija i Ukrajina - kada će spisak biti skraćen na konačnih 14 imena i to će biti ekipa za ciklus od osam kvalifikacionih utakmica.

Iz Rusije se dalje putuje u Kinu. "Orlovi" će u Nanjingu učestvovati na tradicionalnom predolimpijskom turniru Dijamantska lopta. Rivali u grupi biće im Iran i Argentina, a u meču za plasman Kina, Australija ili Angola.

Sledi nastavak priprema u Beogradu, dva meča sa selekcijom Turske u Istanbulu (9. i 10. avgusta), a 15. avgusta u Beogradu trening utakmica zatvorenog tipa protiv Bosne i Hercegovine. Pet dana kasnije, počinju kvalifikacije, okršajem sa Italijom u Kaljariju.

U Grupi A nalaze se još Mađarska, Finska i Bugarska, a direktan plasman na završni turnir obezbediće pobednici četiri grupe i tri najbolje drugoplasirane reprezentacije.

"U jedinoj smo grupi od pet timova, što znači gušći raspored nego što bismo voleli. Uz to, nismo mogli da odbijemo poziv na turnir Dijamantska lopta, a sve to znači da nećemo imati previše vremena za uigravanje. Zato je neophodno da igrače što pre dovedemo na isti nivo fizičke pripremljenosti i tu će ostatak stručnog štaba odigrati važnu ulogu", naglasio je Dušan Ivković.

(Ivan Bogunović/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC