• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žeravica za MONDO: Pozvao bih NBA igrače

Ranko Žeravica kaže da poštuje izbor selektora Dušana Ivkovića, iako bi njegov spisak kandidata za reprezentaciju izgledao bitno drugačije.

 Žeravica za MONDO: Pozvao bih NBA igrače Izvor: MONDO

Legendarni trener Ranko Žeravica, koji je kao selektor započeo zlatno doba jugoslovenske košarke, čak i na pragu devete decenije života pomno prati sva zbivanja u "kraljici igara".

Živi u Španiji, ali ne propušta nijedan meč koji može da "uhvati" na televiziji ili preko satelita.

Žeravica je na početku razgovora za MONDO prokomontarisao novi početak naše reprezentacije, koja će put do Eurobasketa u Poljskoj 2009. pokušati da pronađe bez nekoliko sjajnih pojedinaca, kao što su Rakočević, Radmanović, Jarić, Stojaković i Pavlović.

"Ova reprezentacija je jasan nastavak onoga što je počeo Zoran Slavnić, samo sa većim autoritetom na klupi. Dakle, u toku je podmlađivanje tima. Ja sam razgovarao sa Dušanom Ivkovićem i imam drugačije mišljenje. Mislim da je trebalo uzeti u obzir igrače iz NBA lige",
rekao je Žeravica.

On je ove godine boravio u SAD, gde je pratio plej-of najjače lige sveta. Žeravica ističe da je tom prilikom "video napredak kod naših košarkaša, naročito kod Radmanovića".

"Stekao sam utisak da neki žele da igraju za reprezentaciju. Nije mi jasno kako nije moglo da se dogovori sa Pavlovićem. Siguran sam da bi se i Rakočević i Jarić odazvali pozivu. Sve to je, ipak, Ivkovićeva stvar i mislim da on u ovoj fazi može da isproba neke nove snage. Voleo bih da pomenute asove vidim zajedno u reprezentaciji, ali se nadam da ćemo i bez njih proći kvalifikacije i napraviti nešto na EP".

Žeravica smatra da imamo mlade, veoma talentovane igrače, ali da oni moraju još mnogo da rade da bi postali kalibar za reprezentaciju.

"Ono što nam se desilo prošle godine, da u svim mlađim kategorijama budemo prvi, niko u svetu više nikada neće ponoviti. Imamo vrhunske mlade igrače i od njih treba da izvučemo imena za A tim. Ako to ne uradimo, te silne medalje neće ništa značiti".

Trofejni stručnjak smatra da svaki od "zlatnih" momaka mora individualno da nadogradi svoj kvalitet. Kako?

"Trener reprezentacije treba da zasuče rukave i da dodatno radi sa njima. Da ode naprimer u Vršac, koji ima tri reprezentativca i da sa njima individualno trenira. Ako se taj klub pobuni, odmah treba objaviti u medijima da oni ne podržavaju interese reprezentacije, pa posle otići u drugi, treći, četvrti grad i raditi sa talentima".


Trener bez dlake na jeziku naveo je i konkretan primer, kako mladi igrači mogu da ostanu samo talenti.

"Imamo primer Milana Mačvana iz Hemofarma, koji je prošle godine bio najkorisniji igrač dva takmičenja. Ako ne usavrši tehniku i ako mu se ne pronađe odgovarajuća uloga u reprezentaciji, nećemo od njega imati puno koristi. Nije to samo naš problem, tako je svuda u svetu. Gotovo svi imaju problem kako da mlade igrače izvedu na pravi put".

Žeravica je na kraju istakao da su problemi srpske reprezentativne košarke nastali formiranjem Jadranske lige, koja je po njemu drugorazredno takmičenje...

(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC