• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bodovi za Evroligu!

Šampionat Srbije izgubio direktnu prohodnost u elitno klupsko takmičenje. Evroligu će od 2009. igrati najuspešniji tim u poslednje tri sezone.

 Bodovi za Evroligu! Izvor: MONDO

Za određivanje srpskog predstavnika u Evroligi, počevši od sezone 2009/10, definitivno će se koristiti sistem bodovanja, odlučeno je na sastanku Generalne skupštine tog takmičenja, održanom u ponedeljak u Berlinu.

Za razliku od dosadašnjeg sistema, po kojem je Evroligu igrao aktuelni šampion Srbije, od sledeće godine će to biti ekipa sa najvećim brojem bodova osvojenim u tri takmičenja - Evroligi ili Evrokupu (dosadašnjem ULEB kupu), Jadranskoj i srpskoj ligi.

Tabela srpskih timova biće revidirana na kraju svake sezone, tako da se u elitnom takmičenju uvek nađe najuspešnija ekipa iz poslednje tri godine. Primera radi, za učešće u Evroligi 2010/11 obračunavaće se bodovi iz sezona 2007/08, 2008/09 i 2009/10.

Narednom sezonom, 2008/09, završava se aktuelni trogodišnji ciklus i Evroligu će igrati Partizan, koji je to pravo stekao kada je prošlog meseca osvojio sedmu uzastopnu nacionalnu titulu.

S obzirom na veliku bodovnu prednost koju imaju u odnosu na konkurente - Hemofarm, Crvenu zvezdu i FMP Železnik - sigurno je da će crno-beli zadržati mesto u eliti 2009/10, a veoma je verovatno da će igrati Evroligu i 2010/11. Dalje će zavisiti od rezultata koje ostvare u narednom periodu...

Pošto u sistemu bodovanja domaće prvenstvo ima najmanju "težinu", ova odluka Skupštine Evrolige će, makar u prvo vreme, značajno devalvirati značaj srpskog šampionata.

Žreb Evrolige za narednu sezonu biće održan u utorak, tačno u podne u Berlinu, a u popodnevnim časovima uslediće i žreb Evrokupa. Partizan je svrstan u drugi od šest šešira.

(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC