• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bertomeu: Najvažnije odluke od osnivanja

Tri ključne odrednice novog projekta Evrolige, koji će startovati u sezoni 2009/10, jesu stabilnost, sportski rezultati i otvorenost.

 Bertomeu: Najvažnije odluke od osnivanja Izvor: MONDO

Izvršni direktor Evrolige Đordi Bertomeu izjavio je da su odluke vezane za promenu strukture i sistema takmičenja, donesene na Skupštini takmičenja u Berlinu, "najvažnije od osnivanja Evrolige 2000. godine".

Bertomeu je naveo da su tri ključne odrednice novog projekta, koji će startovati u sezoni 2009/10, stabilnost, sportski rezultati i otvorenost.

"Najviše 16 klubova dobiće dugoročne licence, višegodišnje ugovore, koji će im obezbediti stabilnost. Taj status će održavati ili gubiti isključivo ostvarenim rezultatima. Svake godine će najslabiji plasiran od tih 16 klubova izgubiti licencu, a na njegovo mesto uskočiće zamena na osnovu rezultata ostvarenih u ULEB takmičenjima u poslednje tri sezone", objasnio je Bertomeu.

On je naveo da će Evroliga ubuduće biti "otvoreno takmičenje", ne samo na klupskom, nego i na nivou zemalja, što je velika razlika u odnosu na dosadašnju praksu, kada zemlje kao što je Ukrajina nisu mogle da imaju predstavnika u Evroligi, dok su Rusija i Litvanija mogle do dva mesta samo kada su njihovi timovi osvajali ULEB kup.

"Svaki domaći šampionat imaće šansu da pošalje predstavnika u Evroligu. Uvešćemo rang listu po zemljama, tako da onima koji sada nemaju svoje timove u Evroligi omogućimo da ih imaju u budućnosti. To će doneti ekstra motivaciju svim učesnicima Evrolige i Evrokupa",
rekao je Bertomeu.

Prvi čovek elitnog takmičenja naglasio je da će za realizaciju ovog projekta biti neophodno da klubovi igraju u dvoranama sa minimum 10.000 mesta. Klubovi koji dobiju licencu i garantovano učešće u Evroligi, moraće to da opravdaju i proaktivnim pristupom tržištu, rezultatima na polju marketinga...

"Španska i italijanska liga su to već uradili u okviru svojih država, zato su dobili stabilnost. Mi hoćemo da pomognemo klubovima, tako da im licenca za takmičenje posluži da poprave svoj ekonomski položaj. Mi smo svesni da je evropskoj košarci potrebna revitalizacija. Posmatramo Evropu kao celinu i uvereni smo da samo jaka struktura može da se uspešno suoči sa izazovima koje nosi budućnost evropske košarke", kaže Đordi Bertomeu.

(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC