• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ABA: Široki izgubio dobijen meč

Košarkaši Širokog poraženi od Olimpije rezultatom 83:80, iako su pred posljednju četvrtinu imali 16 poena prednosti, Jaka Blažič sjajan.

 ABA: Široki izgubio dobijen meč Izvor: MONDO

Šta je prokockao Široki!?

Ekipa Ivana Velića imala je dobijen meč 12. kola protiv ljubljanske Olimpije, ali umjesto petog trijumfa  na kraju je doživjela osmi poraz u regionalnoj ligi 80:83 (17:17, 22:24, 27:9, 14:13).

Široki je poslije izjednačenog poluvremena odigrao odličnu treću četvrtinu i u posljednjih deset minuta igre ušao sa 16 poena prednosti – 66:50, ali ni to nije bilo dovoljno Širokobriježanima za trijumf.

Kao što su sjajnom igrom dobili treću, tako su u četvrtoj potpuno podbacili, a uporni Slovenci nisu se predavali, posebno sjajni Jaka Blažič koji je sa konačnim učinkom 31 poen, 6 skokova, četiri asistencije i po dve ukradene i izgubljene lopte stigao do ukupnog indeksa 38 i titule MVP-a 12. Kola.

Istini za volju,  na ruku im je išla i jedna sporna sudijska odluka pri rezultatu 71:63 za široki da Darku Planiniću dosude sporni faul nad Blažičem poslije kojeg je krenuo potpuni preokret Olimpije.

Planinić je burno reagovao i zaradio tehničku grešku zbog koje je morao van parketa, a Blažič pogodio sva četiri bacanja za 71:67 i kola Širokog su krenula nizbrdo.

Široki je za trenutak „pobjegao“ na šest poena razlike, ali onda su se raspucali košarkaši Olimpije, a stegla se ruka igračima Širokog.

Blažič je trojkom preopolovio prednost domaćih, Naletilić je promašio oba slobodna bacanja, a Močnik je izjednačio na 73:73. Ponovo je Široki, jednim uspješnim penalom Naletilića i pogotkom Baraća došao na plus tri a onda je Prepelič novom trojkom ponovo vratio egal 76:76 kojim se ušlo u posljednji minut.

Uslijedila je penal završnica koja bi se najkraće mogla opisati – Široki je promašivao, Olimpija, tačnije, Blažič i Prepelič pogađali.

Da stvar bude gora po Široki onda kada su htjeli da promaše, da bi došli do lopte i prilike za poene iz igre, Šutalo je nehotice pogodio drugo slobodno bacanje za 81:80 i nije preostalo ništa nego da se pravi faul, poslije kojeg je Prepelič pogodio oba bacanja za konačnih 83:80.

Ostalo je doduše tri sekunde do kraja, ali šut Šutala sa skoro osam metara preko igrača završio je daleko od mrežice i Olimpija je došla do šestog trijumfa u sezoni.

Trener Olimpije Sašo Filipovski poslije utakmice je bio svjestan nedostataka u igri svoje ekipe, koje ipak nisu rezultirale porazom.

“Odigrali smo vrlo zrelu utakmicu, a čak i da je Široki dobio utakmicu ne bi bilo nezasluženo. Na kraju imali smo i malo sreće. Izgubili smo kontrolu nad utakmicom, dozvolili protivniku veliku prednost, vraćali smo se dugo, ali jednostavno sa nižom petorkom Široki nam je pravio probleme. Nismo mogli spustiti loptu po dubini, igrali su vrlo pokretljiv napad i prodorima nam pravili mnogo problema. Dogovorili smo se da damo sve na odbranu, da igramo čvršće, da zaigramo u napadu preciznije i nekako smo uspjeli da preokrenemo utakmicu id a dobijemo. Čestitam mojim momcima i čestitam Širokom koji je stvarno igrao dobru košarku”, rekao je Filipovski za “Arenasport” po završetku meča.

Umjesto Ivana Velića koji je očigledno imao šta da kaže svojim igračima u svlačionici, izjavu na parketu Pecare dao je pomoćni trener Širokog Damir Vujanović.

“Dogovorili smo se na poluvremenu da moramo u drugom dijelu odigrati mnogo agresivnije i to nam je uspjelo, došli smo do 16 razlike međutim tada neshvatljive pogreške i ogroman pad koncentracije kod naših igrača a i ta sudijska odluka uticala je na to das mo zadnju četvrtinu imali previše izgubljenih lopti, previše dekoncetracije i na kraju je malo sreće otišlo na stranu Olimpije. Čestitam im na pobjedi i želim svu sreću dalje”, rekao je Vuanović.

REZULTATI 12. KOLA:

Široki - Olimpija 80:83 (39:41)

U nedjelju:

Cibona - Cedevita 73:64 (43:29)

Partizan mt:s - MZT Skoplje 68:58

U subotu:

Krka Igokea 63:83 (37:34)
Radnički - Split 72:63 (32:34)
Budućnost - Crvena zvezda Diva 72:63 (38:26)
Zadar - Solnok 72:54 (48:36)

TABELA: Igokea 10-2, Partizan mt:s 9-3, Cedevita 7-5, Crvena zvezda Diva 7-5, Budućnost 7-5, Radnički 7-5, MZT Skoplje 6-6, Olimpija 6-6, Krka 5-7, Split 5-7, Cibona 5-7, Široki 4-8, Zadar 4-8, Solnok 2-10

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC