• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARTIZAN: Titulo, srećan ti 21. rođendan!

"Još samo osam sekundi. Dva poena prednosti za Špance. Đorđević... TRI POENA, TRI POENA, VRIJEME JE ISTEKLO!"

  PARTIZAN: Titulo, srećan ti 21. rođendan!  Izvor: MONDO

Ovim riječima je pokojni TV komentator Dragan Nikitović ispratio posljednje sekunde finalne utakmice Kupa šampiona između Partizana i Huventuda, odigrane 16. aprila 1992. godine u Istanbulu.

Slika Aleksandra Đorđevića, koji sa loptom pretrčava tri četvrtine terena i pored Tomasa Đofrese pogađa trojku iz naskoka, ostala je duboko urezana u srca navijača crno-bijelih, ali i u pamćenje neutralnih ljubitelja košarke, kao jedna od najspektakularnijih završnica u istoriji elitnog kontinentalnog takmičenja.

Taj Đorđevićev koš bio je kruna neponovljive sezone, u koju je Partizan krenuo sa trenerom debitantom Željkom Obradovićem i samo jedan od devet mečeva kao domaćin odigrao u Beogradu.

Mladi tim predvođen bekovskim parom Đorđević - Danilović "drugu kuću" je pronašao u predgrađu Madrida, Fuenlabradi, gdje ga je lokalno stanovništvo prihvatilo kao svog.

Crno-bijeli su zauzeli četvrto mjesto u grupnoj fazi, sa skorom 9-5, a snaga te grupe potvrđena je u četvrtfinalu plej-ofa, iz kojeg su Partizan i svi njegovi dotadašnji rivali izašli kao pobjednici.

Partizan je eliminisao Knor (Virtus) iz Bolonje - 2:1, Filips je bio bolji od Barselone (2:0), Huventud od Cibone (2:0), a Estudijantes od Makabija.

U polufinalu je pao Filips rezultatom 82:75 (Danilović 22, Đorđević 21, Koprivica 14, Šilobad 10), a u finalu i favorizovani Huventud, sa nezaboravnih 71:70 (Danilović 25, Đorđević 23).

Odlučujući koš postigao je Đorđević, ali je MVP trofej otišao u ruke Predraga Danilovića.

Pored njih dvojice, u sastavu su bili Vlada Dragutinović, Ivo Nakić, Nikola Lončar, pokojni Dragiša Šarić, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Željko Rebrača i Zoran Stevanović.

Ono što Partizan i Željko Obradović nikada ne propuštaju da naglase je doprinos legendardnog stratega Aleksandra Nikolića, koji je te sezone prihvatio ulogu Obradovićevog savetnika.

Crno-bijeli su nakon Istanbula 1992. učestvovali na još dva Fajnal fora Evrolige (Barselona 1998, Pariz 2010) i oba puta bili četvrti.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC