• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda od Luksemburga do Arene

Crveno-bijeli utakmicom protiv Lokomotive Kubanj počinju peto učešće u najjačem kontinentalnom takmičenju.

 Zvezda od Luksemburga do Arene Izvor: MONDO

Iako je košarkaški klub Crvena zvezda 15 puta bio prvak države, do sada je u Kupu evropskih šampiona, odnosno Evroligi, nastupio samo četiri puta.

Prvih deset titula osvojeno je u periodu (1946-1955) kada još nije bilo evropskih kupova, a crveno-bijelima je Evroliga dva puta (1993, 1994) "izmakla" u periodu sankcija, koje je 1992. godine uveo Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, a kojima je bio obuhvaćen i sport.

Novi format takmičenja, sa povećanim brojem učesnika, omogućio je Zvezdi da igra Evroligu u sezoni 1999/2000, mada je aktuelni prvak SR Jugoslavije bila podgorička Budućnost, kao što je slučaj i sada, kada je šampion Partizan.

Zvezda je kao prvak SFR i SR Jugoslavije igrala KEŠ (Evroligu) tri puta.

Debitovala je u sezoni 1969/70, na gostovanju Sparti Bertranž iz Luksemburga. Rezultat je bio 112:92, a najbolji strijelci su bili Dragan Kapičić sa 34 i Vladimir Cvetković sa 27 poena. Te sezone se klub sa Malog Kalemegdana plasirao među osam najboljih u Evropi i zatim ispao u četvrtfinalnoj grupi sa CSKA, Injisom (Vareze) i Asvelom.

Tri godine kasnije, Zvezda je igrala polufinale KEŠ i u dva meča bila poražena od CSKA - 90:98 i 83:100.

Na sljedeći nastup u eliti čekalo se čak 26 godina, dok Topić, Rakočević, Kuzmanović, Topalović i ekipa nisu konačno vratili titulu na "Kališ".

Sezone 1998/99, kao i sljedeće, kada je veći dio utakmica kao domaćin morala da igra u Beču - zbog krizne situacije na Kosovu i Metohiji - Zvezda nije uspjela da ostvari zapažene rezultate. Sa skorom 4-12, odnosno 2-14, završavala je takmičenje na posljednjem mjestu u grupi.

Ostala je u sjećanju premijerna utakmica Evrolige 1998/99, kada je Cibona slavila u praznom Pioniru, pošto je klub bio kažnjen zbog incidenata na revanšu finala Kupa Radivoja Koraća, protiv Meša iz Verone. Ipak, Zvezda se kasnije revanširala "cibosima" u Zagrebu, a jednu od preostale tri pobjede zabilježila je protiv Žalgirisa, kada je crveno-bijeli dres nosio Vlade Divac, tadašnji NBA as.

Prema podacima iz knjige "KK Crvena zvezda", autora Žarka Dapčevića, crveno-bijeli su na evropskoj sceni odigrali ukupno 310 utakmica, uz skor 171-137 i dva remija.

Zvezdini navijači nadaju se da okršajem sa Lokomotivom Kubanj, u prvom kolu Evrolige 2013/14, počinje nova, upečatljivija era slavnog kluba na evropskoj sceni...

(Ivan Bogunović, MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC