• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Orlovi" lete u Poljsku

Misija je ispunjena. Kolo pre kraja kvalifikacija košarkaška reprezentacija Srbije obezbedila je prvo mesto u Grupi A i plasman na EP u Poljskoj.

 "Orlovi" lete u Poljsku  Izvor: MONDO

"Orlovi" su u Beogradskoj Areni deklasirali Fince i sa kamatom im naplatili za jedini poraz u kvalifikacijama - 92:66 (18:17, 28:11, 21:24, 25:14).

Da poslednje kolo i gostovanje srpskih košarkaša u Sofiji bude samo lep izlet za naš tim pobrinuli su se i Italijani, koji su u dramatičnoj penal završnici savladali Bugare 82:81.

Za razliku od duela u Helsinkiju, u Beogradskoj Areni Finci su mučili Dudine "orlove" nešto više od desetak minuta. Gotovo ceo prvi kvartal, zahvaljujući pre svih Matinenu i Kaponenu, gosti su proveli u vodjstvu, najviše pet poena - 7:2, a zatim su uspeli da održe rezultatski priključak i na startu druge deonice.

Uroš Tripković u finišu prve četvrtine svojom drugom trojkom, a ukupno desetim poenom na susretu, prvi put je doveo Srbiju u vodjstvo 18:17, da bi u drugoj četvrtini Dušan Ivković konačno pronašao dobitnu formulu.

Na parket je poslao petorku Teodosić, Tepić, Kecman, Erceg, Kosta Perović i to je bio početak kraja za Fince.

Krenulo se od rezultatskog egala 22:22, a dva i po minuta pre kraja poluvremena Srbija je imala plus 18. Zatim je u igru ušao i Stefan Markovića, koji je trojkom zaključio fenomenalnu seriju srpske reprezentacije za vodjstvo 46:25.

U nastavku naši su popustili, naročito u odbrani, što su Finci iskoristili. Prednost se polako topila, da bi je minut i po pre kraja treće četvrtine Matinen trojkom sveo na svega osam poena - 52:60.

Ali, to je što se tiče rezultatske neizvesnosti bilo sve. Srpski košarkaši uzvratili su u finišu treće serijom 7:0, a zatim su u istom stilu produžili i u poslednjem kvartalu. Pet minuta pre kraja Zoran Erceg je pogotkom van linije 6,25 metara doneo plus 26 (78:52), a u 39. minutu na semaforu je zasjalo maksimalnih 92:61.

Erceg je nanizao ukupno 21 poen, bez promašaja (3/3 za dva, 3/3 za tri, 6/6 sa penala), i zabeležio sedam skokova i asistenciju, što ga je učinilo najkorisnijim akterom susreta. Dvocifren učinak imali su i Tripković strelac 13 poena, te Nenad Krstić sa 12 i Novica Veličković sa 10. U finskoj reprezentaciji najefikasniji su bili Juka Matinen sa 12 i Petri Virtanen sa 11.

CILJ ISPUNJEN


"Proslavili smo u svlačionici osvajanje prvog mesta u grupi, ali nas očekuje još jedna utakmica. Sportski cilj je ispunjen, ali sutra nas čeka trening, pa put u Bugarsku, gde želimo da pokažemo sportski moral i ambiciju", izjavio je Ivković i posebno pohvalio podršku publike u Areni u koju su "orlovi" došli igrom slučaja.

"Ni najmudriji se možda ne bi setili da igramo u Areni, ali mi smo tu došli višom silom (u "Pioniru" nisu radili klima uredjaji) i dobili mnogo. Bio je to fantastičan potez, dobili smo mnogo mlade publike, a igrači su to naravno osetili. Čestitam i njima, oni su ipak podneli najveći teret", naveo je Ivković.

Ivković je naglasio da plasman na Evropsko prvenstvo nije podvig, ali i da je Srbija bila u takozvanom "drugom šeširu".

"Očigledno je da imamo talenat i potrebno je vreme da se tim izgradi. Najveća dobit ovih kvalifikacija su ovi mladi igrači. Imamo bazu, sledi nam nadogradnja. Drago mi je i srećan sam što sam provodio vreme sa tim igračima", rekao je Ivković.

Selektor Finske Henrik Detman rekao je jako zadovoljan utakmicom iako je njegov tim izgubio sa 26 poena razlike.

"Možda ovo zvuči čudno, ali ja se osećam dobro. Drago mi je što smo igrali u Srbiji koja je prava košarkaška zemlja i u kojoj smo imali pravo košarkaško gostoprimstvo. Naši igrači nisu navikli da igraju pred 15.000 ljudi. Ovo je svima nama novost i veliko iskustvo. Naravno, postoji velika razlika u klasi koju je večeras Srbija pokazala", rekao je Detman.

Rezultati 8. kola grupe A:
Srbija - Finska 92:66
Italija - Bugarska 82:81

Tabela: Srbija 6-1, Italija 4-4, Bugari 4-3, Finci 2-5, Madjari 2-5.

Parovi poslednjeg kola:
Bugarska - Srbija
Finska - Madjarska


(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC