• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVRO KUP: "Panteri" idu dalje

Košarkaši FMP-a izborili plasman u posljednje kolo kvalifikacija za Evro kup.

 EVRO KUP: "Panteri" idu dalje  Izvor: MONDO

Košarkaši FMP Železnika plasirali su se u drugo, posljednje kolo kvalifikacija za Evro kup, pošto su u revanš susretu prve runde pobijedili holandskog prvaka Majgajd rezultatom 83:67 (16:13, 22:16, 23:12, 22:26).

FMP je u Amsterdamu prije nedelju dana poražen rezultatom 66:60, ali je već na poluvremenu revanša u Železniku pred oko 1.000 ljudi bilo očigledno da za tim Slobodana Klipe neće biti problema (42:29).

Do ubjedljivog trijumfa i dvomeča sa ruskim Uralom za ulazak u grupnu fazu Evro kupa (4. i 11. novembar) srpski predstavnik došao je najviše zahvaljujući čvrstoj igri u odbrani, a kontrolu je preuzeo serijom od 13:0 između devetog i 14. minuta (23:13). "Panteri" su u prvom poluvremenu promašili svih osam pokušaja za tri poena, a kad ih je u trećoj četvrtini krenuo i šut spolja, razlika je brzo otišla i na 18 poena (53:35, 27. minut).

Dragan Labović statistički je bio prvi igrač utakmice sa 22 poena, osam skokova i četiri ukradene lopte, a odličan utisak ostavio je i bek Nemanja Protić, koji je postigao 16 poena. U "legiji stranaca" iz Amsterdama, Tedi Gibson i Klins Harison postigli su po 14 koševa.
Utakmica u Železniku trajala je nevjerovatnih sat i 57 minuta prevashodno zahvaljujući gostujućim košarkašima, od kojih su šestorica završila meč sa četiri ili pet ličnih grešaka. Ukupno je dosuđeno čak 65 faulova (28:37), a košarkašima FMP-a išlo je na ruku i to što su bili izuzetno precizni sa linije za slobodna bacanja - od 39, ubacili su 34.

"Panteri" nisu pružili naročito lijepu partiju, a njihov trener Klipa objasnio je to psihološkim pritiskom poslije nekoliko utakmica koje "je FMP imao dobijene, ali ih ipak izgubio".

"Još od poraza od Zvezde na startu sezone, muči nas emocionalna stabilnost. Izgubili smo vjeru u sebe, tako da smo i u Amsterdamu igrali loše i bila nam je potrebna upravo ovakva pobjeda. Plašio sam se neizvjesne završnice, zadovoljan sam ovako ubjedljivom pobjedom, jer smo dokazali sebi da umijemo da igramo košarku".

Klipa je dodao da je presudilo to što su protvniku u trećoj četvrtini dozvolili da postigne samo 12 poena.

"Uradili smo ono što smo htjeli. Nije nas išao šut, vidjelo se to još i na početku, ali do poluvremena smo se izvukli zahvaljujući snažnoj odbrani".

Mladi Filip Čović čestitao je saigračima na veoma važnoj pobjedi.

"Važno je da smo pobijedili i zbog rezultata i zbog psihologije. U subotu nam već stiže Cibona i morali bismo da nastavimo ovako. Sledeći protivnik u Evro kupu nam je Ural, to je težak protivnik, ali mi u svakoj utakmici idemo na pobjedu. Uvijek je tako bilo, uvijek će i biti", poručio je Čović.

Košarkaši Hemofarma su već izborili plasman u prvu fazu Evro kupa, a Crvena zvezda će to pravo morati da izbor takođe 4. i 11. novembra u duelu sa Gmundenom.



Košarkaši Hemofarma su već izborili plasman u prvu fazu Evro kupa, a Crvena zvezda će to pravo morati da izbor takođe 4. i 11. novembra u duelu sa Gmundenom.

REZULTATI REVANŠ MEČEVA 1. KOLA KVALIFIKACIJA:

(I) Galatasaraj - Šjauliaj 94:63 (prvi meč 73:73)
(II) FMP Železnik - Amsterdam 83:67 (60:66)
(III) Uniks Kazanj - Energa Čarni Šljupsk 89:50 (62:76)
(IV) Tartu Rok - Alijanc Svans Gmunden 75:60 (64:86)
(V) Bon - Panelinios 70:85 (54:69)
(VI) Ostende - Trijumf 81:68 (78:78)
(VIII) Šole - ASK Riga 75:73 (62:69)

PAROVI 2. KOLA:

A: Galatasaraj - Budućnost
B: FMP Železnik - Ural
C: Uniks Kazanj - Hapoel Jerusalim
D: Gmunden - Crvena zvezda
E: Panelinios - Kijev
F: Ostende - Avr
G: Beneton Friburg - Gran Kanarija
H: ASK Riga - Kaha San Fernando


*napomena: Utakmice 2. kola kvalfikacija igraju se 4. i 11. novembra, na koš razliku. Pobjednici dvomeča biće učesnici prve faze Evro kupa, po grupama, koja počinje 25. novembra i traje do 13. januara. Prva dva tima iz svake od osam grupa plasiraće se u "Last 16" fazu takmičenja.

GRUPA A: Roan, Zadar, Marusi, pobednik duela H
GRUPA B: Dinamo Moskva, Lukoil, Barons, pobednik duela C
GRUPA C: Bešiktaš, Himki, Beneton Trevizo, pobednik duela F
GRUPA D: Aris, Turk Telekom, Bnei Hašaron, pobednik duela E
GRUPA E: Lijetuvos Ritas, Asvel, Azovmaš, pobednik duela G
GRUPA F: Brose Baskets, Turov, Spiru Basket, pobednik duela D
GRUPA G: Pamesa, Artland, Fortitudo, pobednik duela B
GRUPA H: Bilbao, Hemofarm, Nimburk, pobednik duela A

*napomena: U "Last 16" fazi će biti formirane četiri grupe sa po četiri tima. Tada će, takođe, po dvije najbolje ekipe iz svake od četiri grupe izboriti plasman na "Fajnal 8" turnir (9. - 12. april) na kojem će se igrati po jedan meč do finala. Osvajač Evro kupa (eks Uleb kup) biće učesnik Evrolige za sezonu 2009/2010.

(I. Bogunović - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC