• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: Partizanu nema ko da se osveti

Košarkaši Partizana u četvrtak uveče, u okviru prvog kola Evrolige, gostuju Efes Pilsenu, klubu čiju su sezonu uništili minulog proljeća.

 EL: Partizanu nema ko da se osveti Izvor: MONDO

Predvođeni trenerom Dejvidom Blatom, osvajačem Evropskog prvenstva 2007. godine sa reprezentacijom Rusije, popularni "pivari" su bilježili odlične igre i poslije prve faze elitnog takmičenja se činilo da će biti kandidati za najviši plasman.

Međutim, kola su krajem februara krenula nizbrdo, i to pukim sticajem okolnosti. Kosovo je tih dana proglasilo nezavisnost, u Beogradu je došlo do demonstracija, na udaru se našla i ambasada SAD. Američki državljani dobili su preporuku da ne putuju u Srbiju, a u sastavu Efesa tada ih je bilo pet!

Prvo se nije znalo da li će se utakmica uopšte igrati, da bi ekipa iz Istanbula ipak pristala da doputuje u Beograd. Ali došli su desetkovani - Dru Nikolas, Rašad Rajt, Loren Vuds i Andre Hatson odbili su da uđu u avion, samo su Blat i nekadašnji igrač Crvene zvezde Skuni Pen znali da u Beogradu nemaju čega da se plaše.

Ostalo je istorija. Efes je istrčao na parket sa samo osmoricom igrača, izgubio rezultatom 78:65, a četvorici Amerikanaca je po povratku ekipe kući uručena "šut-karta". Uslijedila je serija neuspjeha u domaćem prvenstvu i Evroligi, Blat je dobio otkaz i "pivari" su završili sezonu bez ijednog trofeja. Štaviše, prvi put poslije 13 godina nisu se plasirali u finale turskog plej-ofa!

Podsjetimo, crno-bijeli su se i u Istanbulu "junačili" nad desetkovanim rivalom, mada su poslije vođstva od 23 poena u trećoj četvrtini, opuštanjem dospjeli u neizvjesnu završnicu (83:79).

Dakle, za Efes bi predstojeća utakmica bila velika šansa da se revanšira Partizanu i sprovede osvetu za "pretrpljenu štetu i duševni bol". Bila bi, ali baš i nije, s obzirom na to da su u istanbulskom timu ostala samo trojica aktera dvije utakmice od proljetos - Kerem Gonlum, Ender Arslan i veteran Mustafa Abi.

"Pivare" je ljetos preuzeo poznati strateg Ergin Ataman, dovedeni su Čarls Smit iz Reala, Mario Kasun iz Barselone, Butsi Tornton iz Sijene, Mihalis Kakjusis iz Sevilje, Engin Acur iz Benetona i Miloš Vujanić iz moskovskog Dinama.

I tu nije kraj. Ataman je iz Bešiktaša "poveo" sa sobom prvog strijelca ULEB kupa 2007/08 Prestona Šamperta, centra Kaju Pekera i plejmejkera Sinana Gulera, dok je perspektivni Čenk Akjol vraćen sa pozajmice iz Galatasaraja.

Takav, iz temelja renovirani Efes, počeo je nacionalni šampionat neočekivano visokim porazom od Banvita (105:91). Izgleda da stvari još ne funkcionišu onako kako je zamišljeno...

"Skupili su dosta igrača na svim pozicijama, možda čak i nagomilali. Vidi se da još sklapaju kockice. Poraz koji su doživjeli je na neki način dobar, ali sa druge strane alarmira pred naše gostovanje. Po imenima je Efes veliki favorit. Mi smo rasterećeni i daćemo sve od sebe da iznenadimo", rekao je trener Partizana Duško Vujošević.

Iz ekipe koja je prije sedam mjeseci trijumfovala u legendarnoj dvorani Abdi Ipečki otišli su Peković, Palasio, Kecman i Borovnjak. Lideri crno-bijelih sada su reprezentativci Novica Veličković i Milenko Tepić.

"U kontaktu sam sa Milošem Vujanićem. On mi je prenio da Efes gaji visoke ambicije, po sastavu tima sasvim opravdane. To što su izgubili prvi meč u turskom prvenstvu ne mora da bude pokazatelj loše forme. Otišli smo u Istanbul da se borimo, imamo pravo na nadu", jasan je Tepić.

Navijači Partizana još uvijek nisu načisto šta mogu da očekuju od novog Vujoševićevog tima, ali ni pristalice Efesa nisu baš spokojne. I tu leži šansa srpskog prvaka na otvaranju Evrolige.

(I. B. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC