• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVRO KUP: FMP na "plus 8" pred put u Rusiju

Košarkaši FMP Železnika zaradili su osam poena prednosti pred revanš meč poslednjeg kola kvalifikacija za Evro kup.

 EVRO KUP: FMP na "plus 8" pred put u Rusiju Izvor: MONDO

Oni su u utorak uveče u svojoj dvorani pobijedili ruski Ural rezultatom 69:61, po četvrtinama 18:25, 22:20, 21:10 i nevjerovatnih 8:6!

Revanš je na programu kroz sedam dana u Permu, a pobjednik će izboriti plasman u grupnu fazu nekadašnjeg ULEB kupa. FMP ili Ural takmičiće se u grupi G sa španskom Pamesom, njemačkim Artland Dragonsima i italijanskim Fortitudom.

Meč u Železniku, odigran pred oko 2.000 gledalaca, ostaće upamćen najviše po tome što je u poslednjoj četvrtini postignuto UKUPNO 14 poena. U tom periodu su momci Slobodana Klipe propustili priliku da očigledan umor igrača ruskog tima pretoče u ubjedljiviju pobjedu pred drugih 40 minuta u dalekom Permu.

Najefikasniji igrač u domaćem timu bio je Dragan Labović, koji je 13 od 22 poena postigao u drugoj četvrtini. Krilni centar "pantera" zabilježio je i sedam skokova, a dvocifren učinak imali su još Nikola Marković (11p) i Nemanja Protić (10p).

U timu Urala briljirao je Aleksej Surovcev, ali samo do poluvremena. On je ubacio 12 poena, nekadašnji igrač FMP-a Vanja Plisnić 11, a Džumejn Džons i Fedor Liholitov po deset poena.

"Momci su ostavili srce na parketu i zato smo dobili utakmicu. Izvanredan tim kakav je Ural u drugom poluvremenu smo zadržali na 16 poena, što je gotovo nevjerovatno i teško ponovljivo. Bilo je nervoze, ali FMP je vaspitan tako da uvijek ide na pobjedu, makar igrao sa najvećim evropskim timovima. Promašili smo mnogo trojki, sedam-osam čistih 'zicera', ali se nadam da će i ovih osam poena razlike biti dovoljno za prolaz", izjavio je trener Klipa.

Ural je poslije početnog vođstva "pantera" preuzeo inicijativu i serijom od 13:2 stigao skoro do dvocifrene prednosti (12:21 u devetom minutu).

Goste je mnogo bolje služio šut iz daljine, dok su domaći na prvu trojku čekali do sredine druge dionice, kada se raspucao Labović. Kapiten srpskog tima je uz malu pomoć Filipa Čovića napravio seriju od 10:0 za preokret na 33:31, ali se Ural opet prenuo i na odmor otišao sa pet poena viška - 40:45.

Obostrana agonija u četvrtoj četvrtini

FMP ni u nastavku nije odustao od svog osnovnog opredjeljenja, agresivne odbrane, što je konačno urodilo plodom kada je Ural počeo da posustaje pod pritiskom upornog protivnika, ali i dugog puta i vremenske razlike od čak četiri sata. Sve su to problemi sa kojima će "panteri" morati da se suoče u revanšu.

Drugo poluvrijeme donijelo je neopisivo slabu partiju oba tima u fazi napada. Ural je bio bez poena od 26. do 35. minuta, a FMP od 32. do 39! Trojkom Markovića u 32. minutu domaćin je poveo sa 64:55, a sledeća lopta prošla je kroz koš gostiju sedam minuta kasnije, kada je Čović povisio na 66:59.

U poslednjoj četvrtini viđeno je mnogo izgubljenih lopti, promašenih "zakucavanja", prokockanih kontri "tri na jedan" i "jedan na nula", neiskorišćenih slobodnih bacanja... Dovoljno je reći da je poslije šest i po minuta igre u toj dionici rezultat bio 3:1 za FMP, kao da nije u pitanju košarkaški nego vaterpolo meč!

Iako je bio u opremi, za Ural nije nastupio doskorašnji član San Antonio Sparsa, plejmejker Darijus Vašington, dok je Džumejn Džons, takođe NBA veteran, upisao tek prvi nastup na zvaničnim utakmicama.

"Čestitke FMP-u, mada smo večeras sami sebe pobijedili", rekao je krilni centar gostiju Vanja Plisnić.

"Promašili smo 11 od 22 slobodna bacanja, što je neozbiljno za ekipu kakva želimo da budemo. 'Krasila' nas je dezorganizacija u napadu, sebična igra... Mislim da razlika kojom smo izgubili nije velika i da pred našom publikom, koja je jedna od boljih u Rusiji, možemo da je nadoknadimo".

U timu iz Železnika pozitivno iznenađenje bio je Nikola Marković, koji je uz Labovića najviše doprinio preokretu u trećoj četvrtini.

"Vidjeli smo da možemo da igramo sa njima, tako da ćemo u Perm krenuti sa dozom optimizma. Čvrstom odbranom smo nadoknadili zaostatak i slavili uz pomoć publike, koju pozivam da nam pomogne i u subotu protiv Partizana".

(Ivan Bogunović, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC