• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda i FMP u Evrokupu

Crvena zvezda i FMP Železnik izborili plasman u grupnu fazu Evrokupa pobjedama nad Alijanc Svonsima i Uralom u posljednjem kolu kvalifikacija.

 Zvezda i FMP u Evrokupu Izvor: MONDO

Košarkaši Crvene zvezde iskoristili su prednost domaćeg terena i u revanš meču posljednjeg kola kvalifikacija za Evrokup nadigrali austrijski Alijanc Svons rezultatom 96:81 (24:24, 27:18, 23:15, 22:24), čime su obezbjedili plasman u grupnu fazu drugog po kvalitetu evropskog takmičenja.

Plasman u bivši ULEB kup obezbjedio je i FMP Železnik nadigravši u Permu Ural sa 69:57.

Crveno-bijeli će igrati u grupi F Evrokupa, zajedno sa ekipama Brose Basket, Turov i Spiru Basket.

Najbolji u ekipi Crvene zvezde bili su Tadija Dragićević sa 21 poenom i 11 skokova, Endrju Ovens upisao je 14 pogodaka, a Marko Marinović 13.

Austrijski tim predvodili su Ilajdža Palmer sa i Diteri Mejs sa po 25 poena.

Ekipa Svetislava Pešića je u prvi meč u Austriji okončala neriješeno 82:82, a onda u Beogradu tokom prvog poluvremena "lomila" protivnika, da bi konačno u drugih 20 minuta uspjela da preuzme vođstvo i očuva ga do kraja.

Tim iz Gmundena pokazao se kao tvrd orah, budući da su do 15. minuta, predvođeni Mejsom (17 poena u prvom poluvremenu), uspjevali da pruže žestok otpor domaćinima. Gosti su držali priključak do sredine drugog perioda igre, kada je Kešelj sa dve vezane trojke konačno obezbjedio osetniju prednost timu sa Malog Kalemegdana - 38:32.

To kao da je bila incijlna kapisla za ostale igrače Zvezde da zaigraju agresivnije, jer su u preostalih četiri minuta preuzeli inicijativu i na veliki odmor otišli sa devet poena viška (51:42).

Crveno-bijeli ne baš dobru igru u odbrani nadoknadili su solidnim šutom iz daljine (trojke 6/12, gosti 2/12), nakon čega su dosta smirenije ušli u nastavak meča.

Zvezda je serijom 7:0 otvorila treću četvrtinu i praktično napravila prednost, koju gosti nisu stigli do kraja.

Oni su, zahvaljujući podršci oko 3.000 navijača u "Pioniru", u 25. minutu imali na svom kontu već 17 poena viška (67:50), a tu prednost Marinović i drugovi održali su do kraja trećeg kvartala (74:57).

Igrači Gmundena, svjesni da nemaju šta da izgube, ušli su furiozno u posljednju četvrtinu i serijom 9:0 ozbiljno priprijetili domaćinu. Svetislav Pešić je savjetima sa klupe trgnuo svoj tim, koji je uspio da prekine dobar niz protivnika i odbije žestok napad.

Uporni gosti su i u finišu uspjeli da smanje na osam razlike (81:89), ali su domaćini zadržali koncentraciju, "odlijepili" se sa dve trojke i zasluženo izborili plasman u Evrokup ove sezone.

Prva faza počinje 25. novembra, a završava se 13. januara, kada će po dva najbolja tima iz osam grupa produžiti u borbu najboljih 16 ekipa.

"Panteri" izgrizli Ural u Permu!

Strepili su mladi "panteri" poslije prve utakmice u Železniku i pobjede od "svega" osam poena razlike. Strepnja je bila suvišna...

FMP Železnik je pobijedio i u revanš meču posljednjeg kola kvafilikacija za Evrokup, u dalekom Permu, skupi tim Ural Grejta - 57:69! Po četvrtinama: 13:17, 19:20, 14:22, 11:10, što znači da je tim Slobodana Klipe, poslije beogradskih 69:61, dobio dvomeč sa favoritom sa ukupno 20 poena razlike.

Tim iz Železnika već zna i protivnike u prvoj fazi takmičenja u Evrokupu, eks-ULEB kupu, a to su u Grupi G: Pamesa (Španija), Artland (Njemačka) i Fortitudo (Italija). Prva faza počinje 25. novembra, a završava se 13. januara, kada će po dva najbolja tima iz osam grupa produžiti u "Last 16" fazu...

Junaci revanša u Permu su Dragan Labović sa 17 poena, sedam skokova i dve asistencije i Nemanja Protić sa 18 poena, tri skoka i jednom asistencijom. Zapažen učinak imao je i centar Predrag Samardžiski, koji je na osam poena donio i potpunu dominaciju pod košem sa osam uhvaćenih lopti, od ukupno 39 celog tima. Filip Čović je ubacio devet poena, a od ostalih niko više od tri.

Ural je nadskočen na njegovom terenu. Igrači Grejta sakupili su 31 skok, od čega 13 u napadu. Srećom po srpski tim, veliki broj ofanzivnih skokova nije nadograđen lakim poenima. Rusi su za dva poena šutirali svega 14/36, za mršavih 38,8 odsto uspješnosti, a od 22 pokušaja za tri poena, pogodili su dva puta - 9%!?

Do velikog uspjeha, FMP je stigao prije svega požrtvovanom odbranom. Tim sa Džonsom, Liholitovim, Vošingtonom, Surovtsevim, Plisnićem i ostalima u prvom meču ubacio je 61, a u drugom, na svom terenu, svega 57 poena protivniku.

Počelo je tvrdo, prva četvrtina završena je rezultatom 13:17. Sa ukupno 12 poena prednosti poslije prvih 10 minuta, ipak se nije mogao naslutiti konačan ishod, ali kada je rezulat u 15. minutu iznosio 30:13 u korist našeg tima, iznenađenje je bilo na vidiku.

U 9. minutu meča, na semaforu je pisalo 14:13. Tada je Protić polaganjem započeo seriju od 16:0, koju je u 15. minutu završio košem Nikola Ilić.

Ipak, domaći tim je uspio do poluvremena koliko-toliko da se oporavi i na odmor ode se podnošljivih - 32:37.

Ali, početak drugog poluvremena donio je novi udar "pantera". Ural je postigao prvi koš, a onda su Labović, Protić i Samardžiski bili tvorci nove serije od 13:1, poslije koje se domaćin nije oporavio - 35:50. Sve što su uspjeli Rusi, je da priđu na deset poena razlike, tačnije 18, bilo je 42:52, ali je onda trojku pogodio Protić i odbio posljednji napad posrnulog rivala.

U posljednju četvrtinu, Klipini momci ušli su sa prednošću od 21 poen, računajući i prvi meč, koju su do kraja rutinski odbranili i upisali sebe među učesnike prve faze Evrokupa, gdje se bez kvalifikacija plasirao Hemofarm, a gdje bi iste večeri trebalo da se plasira i Crvena zvezda, koja u Pioniru dočekuje austrijski Gmunden. U prvom meču bilo je neriješeno...

PAROVI I REZULTATI REVANŠ MEČEVA 2. KOLA KVALIFIKACIJA:

A: Budućnost - Galatasaraj (prvi meč 83:85)
B: Ural Grejt - FMP Železnik 57:69 (61:69)
C: Hapoel Jerusalim - Uniks Kazanj (66:88)
D: Crvena zvezda - Gmunden (82:82)
E: Kijev - Panelinios (69:96)
F: Ostende - Avr (85:84)
G: Gran Kanarija - Beneton Friburg (64:92)
H: Kaha San Fernando - ASK Riga (69:83)

GRUPA A: Roan, Zadar, Marusi, pobjednik duela H
GRUPA B: Dinamo Moskva, Lukoil, Barons, pobjednik duela C
GRUPA C: Bešiktaš, Himki, Beneton Trevizo, pobjednik duela F
GRUPA D: Aris, Turk Telekom, Bnei Hašaron, pobjednik duela E
GRUPA E: Lijetuvos Ritas, Asvel, Azovmaš, pobjednik duela G
GRUPA F: Brose Baskets, Turov, Spiru Basket, pobjednik duela D
GRUPA G: Pamesa, Artland, Fortitudo, FMP
GRUPA H: Bilbao, Hemofarm, Nimburk, pobjednik duela A

*napomena: U "Last 16" fazi će biti formirane četiri grupe sa po četiri tima. Tada će, takođe, po dve najbolje ekipe iz svake grupe izboriti plasman na "Fajnal 8" turnir (9 - 12. april), koji će se igrati po kup-sistemu. Osvajač Evrokupa biće učesnik Evrolige za sezonu 2009/2010.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC