• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda srušila mit o nepobjedivom Partizanu

Košarkaši Crvene zvezde trijumfom nad najljućim rivalom Partizanom 81:80 sustigli crno-bijele na čelu Jadranske lige.

 Zvezda srušila mit o nepobjedivom Partizanu Izvor: MONDO

Neka nova Crvena zvezda, sa osam debitanata na terenu i jednim na klupi, uspela je da prekine više nego neprijatan niz u duelima sa večitim košarkaškim rivalom, Partizanom. Posle šest uzastopnih poraza, crveno-beli su se konačno radovali.

U derbiju 8. kola NLB lige, pred 4.000 navijača u Pioniru, ujedno i 182. zvaničnom okršaju ljutih rivala: Partizan - Crvena zvezda 80:81 (26:20, 23:22, 13:19, 28:20)!

Tim sa Malog Kalemegdana od 28. minuta nije mogao da računa na savjete prvog trenera Svetislava Pešića, čije su oštre verbalne kritike sudije kaznile sa dve uzastopne tehničke greške. Kari je zbog toga morao u tunel, a tim je vodio njegov pomoćnik, mladi trener Oliver Kostić.

"Borili smo se do kraja, ostali smo zajedno kada je bilo tijesno i to je odlučilo derbi", rekao je Kostić još zadihan na parketu.

Priliku da donese potpuni preokret svom timu u, za navijače oba kluba teško podnošljivom finišu meča, imao je bek Partizana Milenko Tepić, ali njegov prodor od koša do koša nije završio i presudnim poenima. Ostalo je 80:81 na semaforu, za tek drugu pobjedu Zvezde nad Partizanom u posljednjih 16 duela...

"Čestitam Zvezdi. Zasluženo su pobijedili. Ušli smo u egal završnicu u kojoj su moji igrači bili strašno opterećeni, oni nisu i to opuštenost pretvorili su u prezicnost", kratko je sumirao trener šampiona NLB lige Duško Vujošević.

Prije Tepićevog pokušaja da izbjegne epitet (jednog od) tragičara meča, a mogao bi da se uhvati pod ruku sa Urošem Tripkovićem, umalo je tragičar postao Tadija Dragićević. On je promašio oba slobodna bacanja na drugoj strani terena, svega četiri sekunde prije posljednje sirene.

Da riješi meč, spriječio ga je požrtvovani Stefon Lazmi, petim prekršajem na pokušaj zakucavanja Dragićevića. Umjesto efektnog kraja derbija, Zvezda je rješenje morala da potraži sa linije slobodnih bacanja, a tu je Tadiji zadrhtala ruka...

Na taj način, Dragićević je omogućio Partizanu da dobije "izgubljen meč", jer je prednost Crvene zvezde 53 sekunde prije kraja iznosila 75:80. Tepić je u narednom napadu pogodio prvi koš iz igre, poslije osam promašaja, smanjio na 77:80, poslije čega su bekovi u crveno-bijelom uludo potrošili 22 sekunde, bez da su i pokušali da šutnu na koš.

Na kraju je Ovens loptu iz auta poklonio nikome i doveo rivala u situaciju da 23,4 sekude prije kraja, bar, izjednači.

Konačno pravi derbi...

I, onda je Tripković izveo loptu sa strane pravo u ruke - Marku Marinoviću!?

Plej Zvezde je u nevjerici ostatka Partizanove petorke na terenu brzo fauliran, pogodio je jedno slobodno bacanje (77:81) i činilo se da je šampion gotov, ali tako nije mislio nekadašnji košarkaš Zvezde Čedomir Vitkovac. Za cijeli meč, imao je mršav poen sa penala, a onda je 11 sekundi prije kraja tresnuo trojku za 80:81 i pravu paniku u Pioniru...

U toj jurnjavi, umalo crveno-bijeli ponovo nisu izgubili loptu. Ipak, ona je nekako izbjegla Vujoševićevu presing zamku, našla se u rukama Dragićevića, koji je potom bio fauliran a rasplet koji je uslijedio, već je opisan.

Ovom pobjedom, tim Svetislava Pešića, nanio je prvi poraz Partizan u ligi i sustigao ga na čelu tabele. Oba tima sada imaju skor od 7-1.

Najefikasniji igrač u pobjedničkom timu bio je Elmedin Kikanović sa 22 poena, uz jednu jako bitnu trojku kojom je zaustavio furioznu seriju crno-bijelih u prvom poluvremenu, poslije koje je Partizan došao do prvog osetnijeg vođstva (44:32). Kikanović je potom pogodio još jedan šut i spasio svoj tim većeg deficita poslije prvih 20 minuta. Na konačnih 49:42 u prvom poluvremenu smanjio je Andre Ovens, nevjerovatnom trojkom preko dvojice Partizanovaca.

Marko Marinović je postigao 19 poena, a do finiša meča šutirao je slobodna bacanja 13/13, prije posljednjeg promašaja... Na taj način, jedan od osmorice novajlija u dresu Zvezde, prvo je održavao priključak svom timu, a onda i u nekoliko navrata odbio napad rivala u finišu susreta.

Kod crno-bijelih, tri reprezentativca Tripković (3), Tepić (8, jedan koš iz igre) i Novica Veličković (10) postigli su zajedno 21 poen, a samo je klupa tima u prvih 20 minuta imala - 31 poen.

Žarko Rakočević završio je meč sa 15 poena, Rašić i Lazmi imali su po 12, Vraneš osam, sve u prvom poluvremenu...

Partizan ovog puta nije žestoko nadskočio vječitog rivala (25:20), a tečniju igru (16:7 u asistencijama) crno-bijeli nisu pretočili i u pobjedu.

Zvezda je imala samo sedam igrača koji su se upisali u listu strijelaca. Iza Kikanovića i Marinovića, po efikasnosti poslagali su se Dragićević sa 13, Ovens sa 11, Bakić sa sedam, Roberts sa šest i Bjelica sa tri poena. Marko Kešelj nije ni bio u timu, dok centar Vladimir Štimac nije ulazio...

Svetislav Pešić isključen je u trećoj četvrtini, u kojoj su tehničke greške dosuđene još Lazmiju i Dragićeviću, a nesportske Veličkoviću, Vranešu i Bejlici. To je bio period igre sa mnogo nervoze, a finiš četvrtine pripao je crveno-bijelima, koji su serijom 9:0 razgalili malobrojne pristalice, njih oko 200 u parteru i dijelu tribina.

Dragićević je trojkom u prvom napadu u posljednjoj četvrtini povećao seriju na 12:0, a dominacija crveno-bijelih završila se serijom 20:3 od isključenja Svetislava Pešića. Zvezda je u tom trenutku vodila sa maksimalnih 72:65 (3:11 prije kraja meča).

Srpska košarkaška javnost dugo je čekala na derbi koji ostavlja bez daha. To se konačno i dogodilo, a najzadovoljniji mogao bi da bude selektor reprezentacije Dušan Ivković, koji je meč mirno pratio iz prvog reda...

(MOND, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC