• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRENERI: Zvezda zasluženo, Partizan istrošen

Svetislav Pešić i Duško Vujošević, treneri "vječitih rivala", saglasili su se poslije utakmice da je Crvena zvezda zasluženo slavila pobjedu (81:80).

 TRENERI: Zvezda zasluženo, Partizan istrošen Izvor: MONDO

Obojica smatraju da je tome kumovao i manjak energije košarkaša Partizana, koji su od početka sezone odigrali znatno više jakih mečeva, prije svega u Evropi.

"Hvala prije svega mojim saradnicima, koji su priveli utakmicu kraju, kao i igračima. U sportu je važno da ne odustaneš i da uvijek vjeruješ u pozitivan ishod. Partizan je fantastično odigrao prvo poluvrijeme, ali je veoma važan bio koš Ovensa u posljednjem sekundu druge četvrtine. To nas je motivisalo da u svlačionici prikupimo snagu i krenemo u preokret. Pomoglo je što smo mi, ukupno gledano, malo svježiji od Partizana, koji se potrošio kroz utakmice u Evroligi", izjavio je Pešić.

Vujošević je čestitao crveno-bijelima, a imao je dosta zamjerki na ponašanje svojih izabranika.

"Na kraju poluvremena smo imali deset poena razlike i loptu. Nismo dali koš, a ostavili smo Zvezdi vremena da postigne psihološki značajnu trojku. Poslije Pešićevog isključenja je bila stvar pameti i koncentracije da utakmicu privedemo kraju. Međutim, Vraneš je zaradio nesportsku ličnu grešku, Lazmi je još ranije dobio tehničku zbog prigovora... Loše smo se ponašali, a to su neke navike koje su igrači donijeli iz sredina iz kojih su stigli u Partizan", istakao je trener Partizana.

"Energija je objektivna stvar. Mi smo večeras bili energetski potrošeni i to se vidi kroz padove koncentracije, kroz izbor rješenja u napadu, nedostatak smirenosti...", dodao je on.

Kao prelomna tačka utakmice pokazalo se isključenje, koje je Pešić zaradio zbog prigovora Miliji Vojinoviću. Partizan je poslije serije slobodnih bacanja Aleksandra Rašića poveo sa 62:52, da bi Zvezda za osam minuta napravila preokret, serijom od 20:3.

Interesantno je Pešićevo objašnjenje situacije koja je njegovom timu dala krila.

"Imao sam izvanrednu saradnju sa sudijama, osim sa Vojinovićem, koji je bio nedovoljno koncentrisan da ispoštuje stvar koja je u košarci vrlo važna, a to je kriterijum kod dosuđivanja faulova", objasnio je Zvezdin strateg.


PEŠIĆ: Vojinoviću, mlad si da pretiš!

"U prvom poluvremenu sam mu prigovorio pristojno, onako kako smatram da trener treba to da učini. Uradio sam to sa namjerom da mu pomognem. Ali on mi nije uzvratio pomoć, čak me je jurio po terenu i na kraju mi zaprijetio! A između nas dvojice je mnogo velika razlika u godinama da bih mu to oćutao. Ja ne prijetim svojim igračima, od kojih sam po 30-40 godina stariji... Zaslužio sam isključenje, to je odluka na koju je on imao pravo. Nadam se da ćemo iz ovoga svi da izvučemo poneku pouku".

Jasno, Pešić nema razloga da žali zbog protesta kojim je "natjerao" Vojinovića da mu dodijeli dve tehničke.

"Kešelja smo prije utakmice poslali kući, pogodio ga je stomačni virus. Kovač odavno ne igra, Štimac je na treningu povrijedio zglob... U košarci je važno da se u problemima svi zbiju i tako smo mi pružili možda i više nego što u ovom trenutku vredimo", objasnio je osvajač evropske i svetske titule sa reprezentacijom Jugoslavije.
VUJOŠEVIĆ: Isključenje ih rasteretilo

Trener crno-bijelih je objasnio kako je isključenje iz korena promijenilo psihološki pristup dve ekipe.

"Njih je to isključenje rasteretilo. Utakmica je postala praktično izgubljena, ali su nastavili da se bore. Uhvatili su priključak i onda im je svaki šut postajao sve lakši, a nama svaki napad sve teži. Moji igrači su dovoljno iskusni da znaju da je kraj tek onda kada je kraj, ali sada moramo da pronađemo snagu da se izdignemo poslije poraza".

Partizan je u posljednjim sekundama imao šansu da ipak izađe iz derbija kao pobjednik, kao što je mnogo puta pod Vujoševićevim vođstvom i učinio.

"Aut koji je Tripković izveo bio je teška greška i ispada da je ona odlučila ishod utakmice, međutim, nije tako. Bilo je puno naših grešaka u trećoj i četvrtoj četvrtini. Zvezda ima svoj kvalitet, igrali su u utorak sa Gmundenom, mi smo u petak uveče tek doputovali iz Atine. Čestitam joj na zasluženoj pobjedi".

Svetislava Pešića svakako može da obraduje što je njegova ekipa pronašla način da se vrati iz dvocifrenog deficita. Prije samo dve nedjelje, protiv Cibone u Zagrebu, čitava koncepcija se u sličnoj situaciji srušila kao kula od karata...

"Biće ubuduće i Cibona i Partizana. Kada pobijediš velikog rivala i veliki tim, kakav je Partizan, imaš fantastičan osjećaj. Ova pobjeda gradi atmosferu i vraća igračima trud koji su uložili. Važno je da smo dobili, ali da vidimo kako ćemo se ponašati dalje, da li ćemo i Helios dočekati sa istim angažmanom. Tako je i poslije poraza važno doći sutra na trening i raditi na poboljšanju stvari koje nisu valjale", jasan je Pešić.

Polako se ustalila praksa da "vječite derbije" gleda uglavnom publika naklonjena klubu koji organizuje utakmicu. Zanimljivo je da je Partizan u posljednje dve godine izgubio od Zvezde samo dva puta - oba puta kada je na tribinama bio zanemarljiv broj pristalica crveno-bijelih.

"I jedni i drugi treniramo u Pioniru. Ako se pusti podjednak broj navijača, onda nema prednosti domaćeg terena. To i nije toliko bitno u ovoj fazi sezone, ali je važno kada dođe plej-of i kada ekipa koja je rezultatima obezbjedila prednost domaćeg terena treba stvarno da ima tu prednost. Ne treba tome pridavati preveliki značaj, nisam vidio da su sudije ovog puta potpale pod pritisak naših navijača", iznio je svoje mišljenje Duško Vujošević.

Derbi je neizvjesnošću i sportskom borbom svakako otvorio apetit za naredne okršaje "vječitih rivala", a njih će svakako biti dosta. Sljedeći je na rasporedu 7. februara.

(I. B. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC