• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saša Đorđević: Vratiću se košarci

Aleksandar Saša Đorđević u intervjuu listu "Ekonomist" je najavio da će se uskoro vratiti košarci.

 Saša Đorđević: Vratiću se košarci Izvor: MONDO

"Sale nacionale", jedan od najomiljenijih košarkaša u Srbiji svih vremena, sa strane gleda na teške dane kroz koje prolazi sport koji ga je proslavio, ali, naravno, ne može da ostane ravnodušan.

U intervjuu listu "Ekonomist", Đorđević je najavio da će se uskoro vratiti košarci i ocijenio da je vreme velikih ugovora prošlost i da će u uslovima globalne finansijske krize opstati samo oni koji imaju istinski kvalitet.

Za one koji su radoznali i pitaju se šta sad radi Saša Đorđević informacija da je trenutno okupiran ekologijom i preradom, i u taj posao je uložio dio novca.

"Sasvim sigurno je da će se u narednom periodu globalna kriza odraziti i na vrhunski sport. S druge strane, možda je to šansa za 'prave' da isplivaju. Sada će biti mnogo teže doći do unosnih ugovora, ne samo u košarci već generalno. Igračima i menadžerima biće znatno komplikovanije, jer mnogo je svjetskih klubova koji su gubitaši. Dakle, neće više biti rasipanja novca i nerealno visokih ugovora, već će svako dobiti onoliko koliko zaista vrijedi. Takva situacija biće teška prije svega za osrednje igrače i klubove, ali mislim da pravi kvalitet i rad moraju doći do izražaja", ocenjuje Đorđević.

Mišljenja je da će veliki klubovi i brendovi preživjeti ova teška vremena, ali da će svakako biti gašenja klubova, navodeći primjere iz Italije, gdje su se već ugasila dva kluba.

"Jedan od njih je Kapo D’Orlando koji je imao sjajnu sezonu, konstantno ispunjenu dvoranu za 12.000 gledalaca, predsjednika strastvenog radnika i zaljubljenika u košarku. Sada su izbačeni iz takmičenja jer nisu uspjeli da regulišu poreske obaveze. Istu sudbinu iz istih razloga doživio je i Napulj", kaže Đorđević.

Nekadašnji košarkaš Partizana smatra da su sportski savezi i klubovi previše oslonjeni na državni budžet, a problem je i to što opada interesovanje sponzora, jer naš sport u ovom trenutku nije na vrhunskom nivou.

"Ono što nama kao maloj zemlji, bez obzira na sportsku genetiku koju posjedujemo, da tako kažem 'sječe noge' jeste to što je medijska globalizacija potpuna. Ja u svom domu u Beogradu ili Milanu gledam iste sportske događaje kao i čovjek u Londonu, Los Anđelesu ili Pekingu, jedino je vrijeme prenosa različito. Hoću da kažem da više nismo okrenuti domaćem sportu jer je globalizacija učinila da gledalac želi da vidi najbolje. Moramo uložiti u individualne sportove, prije svega u tenisere, plivače i strijelce koji mogu da ostvare vrhunski rezultat", ističe Đorđević.

On vjeruje da će donošenje zakona o sportu popraviti situaciju samim tim što će svi morati da ga se pridržavaju, a uzrok njegovog kašnjenja vidi u nedostatku dobrih i pametnih ideja.

"Dosadašnji prijedlozi bili su uslovljeni različitim političkim okolnostima. Smatram da postoji kvalitetan tim koji može da napravi dobar zakon, a i vrijeme je da se u sportu generalno okrenemo struci, ljudima koji znaju šta znači sport i kako se postižu dobri rezultati. Iskreno govoreći, zakon o sportu kasni upravo zbog pitanja privatizacije klubova, a ona se u suštini svodi na privatizaciju dva najveća sportska društva, Crvene zvezde i Partizana. To je svima jasno i tu se pravi postavka zakona koja odgovara jednoj ili drugoj poslovnoj kombinaciji koja će iz toga proisteći", ističe Đorđević.

Upitan kada ga možemo ponovo očekivati i vidjeti u košarci, nakon što je u milanskom Armani džinsu napravio dužu pauzu, Đorđević je odgovor da će eventualni angažman zavisiti od ponude, ali da "načelno može da kaže očekuje da se košarci vrati vrlo brzo".

"Da li će to biti u svojstvu trenera ili sportskog radnika, u ovom trenutku ne mogu da kažem. Za sada su porodica i privatni posao u prvom planu", dodaje Đorđević.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC