• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kari vs Duško, druga runda!

Svetislav Pešić i Duško Vujošević na klupama vječitih rivala samo su "bonus" na obnovljeni rivalitet KK Crvena zvezda i KK Partizan.

 Kari vs Duško, druga runda!  Izvor: MONDO


Sve se zakuvalo ljetos, kada je bilo pitanje da li će crveno-beli imati tim za početak sezone. Bez trenera, sa četvoricom igrača pod ugovorom, nije djelovalo kao da će trofejni tim biti spreman da se takmiči, a kamoli... da pobjedi šampiona u prvom derbiju sezone (80:81).

Zvezda je dobila novu upravu, potom svjetskog trenera, čije je ime bilo hipoteka za formiranje mladog, ali opasnog tima, koji je opekao mnoge ove sezone i umjesto za život, bori se za vrh.

Novo odmjeravanje snaga sedmostrukog prvaka i najozbiljnijeg kandidata da isto ne bude i narednog juna je u subotu, u 18 časova, na starom mjestu - u Pioniru.

"Zvezda je ljetos imala četvoricu igrača i oni su bili osnova za poteze koji su uslijedili. Selekcija je upotpunjena mladim i talentovanim igračima, strancima koji su dobre ličnosti i dobri igrači, Pešić je postavio sistem u kojem su svi u funkciji tima. Igraju veoma agresivno i brzo, uz navijače i logistiku, zaslužuju maksimalan respekt", obazriv je Vujošević kada priča o snazi rivala, kojeg je porazio 14 puta na posljednjih 15 mečeva prije Pešićevog dolaska.

Kao stručnjak koji je godinama radio u inostranstvu, Pešić je po dolasku na Mali Kalemegdan rekao da mu "predstoji privikavanje na ovaj košarkaški milje". U taj milje, vječiti rivalitet uheklan je sa pozlatom.

"Ova utakmica nije kao i svaka druga, to je istina i to je nešto što ja ne mogu da promijenim, već moram da se prilagodim. Nije samo borba za bodove i plasman na tabeli... Ali, ne mogu da kažem da se specijalno pripremamo za nju, jer to nije istina. Kao i oni, i mi na treninzima uvježbavamo stvari za koje mislimo da im se neće dopasti", rekao je Kari, koji za sada vodi sa 1:0 protiv trenera, koji ga je naslijedio na klupi reprezentacije poslije SP u Indijanapolisu 2002. godine.

Dolaskom Pešića u Crvenu zvezdu, nekako je splasnula negativna tenzija između dva kluba. Ipak, i sada ima varnica, a izjava Duška Vujoševića od prošlog utorka u kojoj je rekao: "Sada će da kažu da sam opterećen Zvezdom, ali stvarno nisam. Dugo je Zvezda bila simbol nekog ugroženog srpstva u Jugoslaviji. Ta priča se nastavila, ali mislim da griješe ljudi, griješe ti tajkuni".

Da li je Partizan favorit bez Vraneša, Veselog i Lazmea?

To se nije dopalo ljudima iz Zvezde, pa se u najavi derbija Vujošević još jednom osvrnuo na izrečeno.

"Kad ja izjavim da Partizan treba da ima bolji tretman, tu ne mislim da Crvena zvezda ne treba da ima to što ima. Želim da kažem samo da nam u smislu sponzora i ulaganja od strane javnih preduzeća treba omogućiti iste uslove", pojasnio je trener crno-belih, koji je u karijeri vodio i Crvenu zvezdu.

Ko je favorit, pitali su Pešića.

"Prvo, šta znači favorit? Ali, dobro... Partizan je odigrao toliko dobrih utakmica i ima kontinuitet sezonama unazad, tako da su u prednosti ne samo u ovoj meču, već su to bili i na startu cijele sezone", umjeren je bio Pešić.

Ipak, Partizan će, prema riječima Duška Vujoševića, u derbiju biti hendikepiran.

"Svaka utakmica sa Zvezdom ima posebnu emociju i značaj, nevezano za situaciju na tabeli. Nama posao otežava to što Vraneš, Veseli i Lazme imaju temperaturu i neće nastupiti. Izostanak bilo kojeg od njih je veliki hendikep, i ako stvarno ne budu igrala sva trojica, normalno je da Zvezda dobije tu utakmicu. Mi imamo spozobnost regeneracije i ko bude u timu daće sve od sebe da nadoknadi njihovo odsustvo, ali će hendikep svakako biti ogroman", sliježe ramenima trener, čiji je tim odigrao sjajan meč prošle srijede protiv Lotomatike u Pioniru.

Da li ste svjesni da će mnogi ovu najavu neigranja trojice visokih igrača protumačiti kao alibi za eventualni poraz?

"A, šta ako pobjedimo?", uzvratio je Vujošević.

"Od njih trojice sigurno neće nastupiti dvojica i to mijenja stvar u odnosu na polazne pozicije, ali kad utakmica počne, nikad se ne zna... Kada dođe poraz, dovoljno me boli i bez alibija... Poraz, a ne nešto drugo", dodao je on.

Gledajući tabelu, Crvenoj zvezdi su u trci za Final 4 potrebniji bodovi od Partizana...

"Ne znam kome su važni bodovi? Toliko smo bodova do sad osvojili i stalno se pominju bodovi... Izgleda da me ljudi ne razumiju. Slušati i čuti su različiti glagoli. Evo, da ponovim: kako god se to nekome svidjelo, mi se ne opterećujemo bodovima. Mogu slobodno da kažem da bi plasman na Final 4 bio sjajan uspjeh za klub i igrače, ali ako se ne plasiramo, Bože moj...", rekao je Pešić, a onda nastavio...

"Osjećam se kao jugoslovenski trener, ali pošto moje Jugoslavije nema više, onda sam srpski trener. Gledati i vidjeti su takođe dva glagola. Ja govorim ono što vidim, a ne ono što bi neko voleo da čuje. To rade američki treneri, oni pričaju ono što bi igrači, navijači i novinari voljeli da čuju. Srpski treneri to ne rade. Mi smo bez najboljeg igrača cijele sezone. Evo, spremamo Tadiju samo za Partizan (smijeh). Pedeset odsto ostalih igrača nisu ni igrali košarku prošle sezone, rukovodstvo nam je neiskusno, mnogi su prvi put u košarci... Možda je nekome to nebitno, ali meni jeste", po ko zna koji put ove sezone pokušava Pešić da "urazumi" najveće optimiste među navijačima Crvene zvezde koji pričaju o titulama.

On im je nedavno jasno poručio da "ove sezone neće biti titula".

"Ja ujutru dođem, sretnem direktora (misli na generalnog menadžera Milana Opačića, prim. aut), poljubimo se, popijemo kafu, stavimo kacigu sa lampom i uđemo u rudnik. Ne treniramo više ni dva, ni tri puta dnevno. Treniramo jednom, ali cijeli dan!", slikovit je Pešić.

"Pa, mi smo kada se sve sabere i oduzme, već toliko trofeja osvojili... Ja sam u rudniku po cijeli dan, tako da ne stižem da vidim ovaj lijepi Beograd. Nemam vremena da sjedim na kafici, da čujem šta navijači žele. Ali, ako žele pobjedu...", zaostao je i okrenuo se prema kapitenu:

"Ti, Tadija bolje znaš (Dragićević je klimnuo glavom potvrdno). Žele? OK, pošto žele pobjedu, mi ćemo ići da pobjedimo!", poručio je čovjek, čije se ime uveliko skandira u Pionuru kada igra Zvezda.

Prije utakmice, Vujošević je upozorio igrače da im neće tolerisati više "lako ćemo" sa Zvezdom. To im se jesenas obilo o glavu!

"Ispucali smo bonus ne samo porazom, nego i odnosom koji smo imali na toj utakmici. Tada smo izgubili pošto smo vodili sa dvocifrenom razlikom i ispucali bonus da se 'olako igra'. Nikad se ne pita samo jedna strana, tako ni ja nisam mislio da pošto smo jednom izgubili od Zvezde, više nećemo nijednom", podvukao je Vujošević.

Crvena zvezda odlučila je da pusti ulaznice u slobodnu prodaju i one su planule. Poslije dugo vremena u Pioniru biće značajan broj i jednih i drugih navijača, što je prestao da bude slučaj prethodnih godina.

"Super je to... Domaćini smo i biće više naših navijača, ali drago mi je i što će Partizanovi navijači biti na utakmici, odnosno to što su ulaznice puštene u prodaju i što je svako ko voli košarku mogao da ih kupi", prokomentarisao je Pešić.

U Zvezdi su saopštili da su Partizanu poslali 116 ulaznica, ali da su u Humskoj zadržali 30 i vratili ostatak. Trideset je dobila i Zvezda jesenas.

"Nemojte to da čačkate i prčkate... To nije važno, ko je kome dao koliko ulaznica. Ja sam prošli put zvao Duleta i tražio mu karte, dao mi je. Ako se budu javili Danilović ili Vujošević, naravno da ćemo im dati. Najvažnije je da sutra bude puna dvorana, da bude regularna utakmica i da pobjedi Zvezda!", završio je najavu derbija Pešić.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC