• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dres Vlada Divca otišao u istoriju

Na svečanosti u čuvenoj "Arko areni", američki NBA ligaš Sakramento povukao je dres sa brojem 21, u kome je igrao legendarni srpski košarkaš.

 Dres Vlada Divca otišao u istoriju Izvor: MONDO

Vlade Divac postao je tako prvi srpski košarkaš čiji je dres "penzionisan" u jednom NBA timu.

Povlačenje dresa iz upotrebe je posebna čast koja se ukazuje samo najboljim košarkašima kluba, a Vlade Divac je, bez sumnje, ostavio dubok trag, ne samo u Sakramentu, već i u drugim NBA timovima u kojima je igrao.

Nešto više od 160 igrača u istoriji NBA lige doživjelo je čast da im broj na dresu bude povučen.

Na poluvremenu noćašnje utakmice između Sakramenta i Nju Orleansa, sa direktnim tv prijenosom na RTS, održana je svečana ceremonija podizanja dresa sa brojem 21 pod svodove dvorane u kojoj je Vlade Divac igrao šest sezona.

Na ceremoniji organizovanoj na sredini terena pred prepunim gledalištem, o Divcu, koji je svečanom činu prisustvovao sa porodicom, govorili su, često prekidani burnim aplauzima, njegovi tadašnji saigrači, uključujući Peđu Stojakovića.

Na kraju se oglasio i Vlade Divac, koji se svima zahvalio govoreći na engleskom i srpskom jeziku.

Divac je u glavni grad Kalifornije stigao 1998. godine, kao veteran i osoba sa velikim autoritetom i reputacijom pomoćnog trenera na terenu, da bi u Sakramento Kingse prešao 1999. iz L. A. Lejkersa.

Za nepune tri godine Sakramento je, uz učešće Divca i Stojakovića, postao senzacija NBA lige, a 2002. igrao je u finalu Zapadne konferencije.

Legendarni srpski centar je, posle Džabara i Olajdžuvona, treći igrač sa više od 13.000 postignutih koševa, 9.000 skokova, 3.000 asistencija, 1.500 blokada...



Svečanost povlačenja dresa imala je i humanitarnu notu. Divac je tokom nedjelje posjetio Dom za djecu koja su imala dramatična životna iskustva, sa njima je razgovarao i čak igrao košarku u dvorani koja je podignuta doprinosima dobročinitelja kao što je on.

Utakmicu i boravak u Sakramentu Vlade Divac iskoristio je i za humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za srpske izbjeglice i interno raseljena lica.

Srpska pravoslavna crkva Device Marije bila je mjesto gde je prikupljen novac za jednu kuću namijenjenu Srbima protjeranim iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova. Više od 300 ljudi platilo je ulaz i potom učestvovalo na aukciji za donaciju sunarodnicima u nevolji.

Spomen ploča, izrađena tim povodom od crnog mermera i sa prigodnim tekstom na srpskom jeziku, pretstavljena je i na ceremoniji u "Arko areni".

(MONDO/Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC