• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanova evropska titula slavi 22. rođenda

Na današnji dan, prije 22 godine, košarkaši Partizana su u istanbulskoj dvorani Abdi Ipekči postali prvaci Evrope.

"Đofreza, 68:68. Još 25, 24 sekunde... Deset sekundi... i pogodak. Još samo osam sekundi, dva poena prednosti za Špance. Đorđević... tri poenaaaaa", ovim riječima je pokojni Dragan Nikitović ispratio kraj utakmice, koja je tog 16. aprila 1992. godine ušla u anale srpske košarke.

Partizan je, praktično uz zvuk sirene, poslije prodora od koša do koša i spektakularne trojke Aleksandra Đorđevića, pobijedio Huventud 71:70 u finalu Istanbulskog Fajnal fora i postao prvak Evrope, prvi i još uvijek jedini iz zemlje Srbije.

Danas se od te utakmice i šokantnog finiša navršavaju 22 godine.

Nešto stariji navijači crno-bijelih sa ponosom se sjećaju, a mlađi uče i upijaju sve o generaciji koju ju je kao trener početnik (prva sezona), a na nagovor tadašnjeg direktora kluba Dragana Kićanovića, okupio Željko Obradović i kao niko prije, ni poslije, najtrnovitijim putem popeo se na krov Evrope.

Uspio je ono u šta je malo ko vjerovao, ne samo na početku i tokom sezone, već i pred sam finalni turnir, na kojem su pored jugoslovenskog šampiona učestvovali moćni Filips iz Milana, uvijek jaka Barselona i Huventud, ekipa koja je te sezone osvojila posljednju titulu šampiona Španije.

Šta tek reći o putu do finala...

Zbog sankcija Ujedinjenih nacija, "parni valjak" je bio prinuđen da kao domaćin utakmice igra van granica Srbije i sa daleko manjom podrškom nego što bi je imao u Pioniru.

Za "domaći" teren izabrana je Fuenlabrada, gradić nadomak Madrida. Bio je to pun pogodak. Za kratko vreme crno-bijeli su pridobili simpatije Španaca, a koliko je publika zavoljela Partizan potvrđuje činjenica da su mu u dobro ispunjenoj dvorani pružili podršku protiv madridskog Estudijantesa.

Prije nego što je izborio plasman u grupnu fazu Kupa šampiona, Partizan je u kvalifikacijama igrao sa Solnokom. Neizvjesnost u duelu sa Mađarima je izostala, Beograđani su upisali dvije ubjedljive pobede.

U grupi sa Huventudom, Estudijantesom, Filipsom, Bajerom iz Leverkuzena, Mehelenom, Arisom i holandskim Komodrom, Partizan je ka četvrtfinalu napredovao korak po korak.

Završio je na četvrtom mjestu sa skorom 9-5.

partizan.jpg Foto: MN Press

S obzirom na okolnosti, cilj je već bio ostvaren. Dvomeč sa slavnim Virtusom iz Bolonje (prvoplasiranim timom iz Grupe A), koji je u to vrijeme nastupao pod imenom Knor, trebalo je da bude spektakl, ali i borba Davida i Golijata.

Crno-bijeli su jedinu utakmicu u Pioniru odigrali baš protiv favorizovanih Italijana. Beogradska dvorana nije bila puna, ali Predragu Daniloviću i društvu, naviknutima na sve nedaće koji su ih pratile na evropskom putu, to nije predstavljalo problem da do nogu potuku favorizovane Italijane 78:65.

Virtus je sve nade polagao u dvomeč u Bolonji.

Već poslije prve utakmice bili su svjesni da će još više znoja i znanja morati da upotrebe u trećem meču. Knor je izjednačio seriju na 1:1 nakon tijesnog trijumfa 61:60. Ali, u majstorici nije bilo "vađenja". Doktorsko vođenje utakmice Obradovića, uz asistenciju profesora Aleksandra Nikolića i majstorska partija cijele ekipe, slomili su punu bolonjsku dvoranu i rezultatom 69:65 iz daljeg takmičenja eliminisali veliki Virtus.

Partizan je opet morao na Italijane.

U polufinalu Fajnal fora čekao ga je višestruki prvak Italije i Evrope - Filips. Dilema je bila da li će Italijani u finalu igrati protiv Huventuda ili Barselone, "stručnjaci" su crno-bijele već bili prežalili.

Naravno, Partizan je priredio novu bravuru i senzaciju, odigrao maestralnu utakmicu, čiji je veći tok kontrolisao i na kraju zasluženo slavio 82:75.

A, onda je uslijedio Huventud i ovaj istorijski snimak...

Predrag Danilović je cijele sezone pružao nevjerovatne partije. Na Fajnal foru proglašen je za najboljeg igrača (22 poena i deset skokova protiv Filipsa i 25 poena u duelu sa Huventudom).

Partizanu je sljedeće sezone bilo onemogućeno da brani trofej. Šampionska generacija se razišla i počela da uveseljava navijače širom Evrope...

(MONDO:Foto:Foto: printscreen/YouTube)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC