• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda u šoku, Cibona "otela" Evroligu!

Crveno-bijeli u polufinalu ABA lige prosuli sve što su gradili od oktobra. Zvezda - Cibona 70:75 (15:21, 12:17, 18:23, 25:14).

Cibona je poslije tri sezone odsustva ponovo evroligaš, a Crvena zvezda Telekom ostala je bez finala i očekivanog povratka u elitu - mada će početkom oktobra imati šansu da kroz kvalifikacije obezbijedi plasman među najbolja 24 tima "starog kontinenta".

Još od prošle godine svi pričaju kako aktuelni sistem takmičenja ABA lige, po kome se na Fajnal for turniru rješava ne samo šampion, nego i učesnici Evrolige, nije pravedan.

Priznao je to i trener Cibone Slaven Rimac, ali to sada nije nikakva utjeha crveno-bijelima, koji su u dosadašnjem toku sezone napravili krupan korak napred sa svojim ambicioznim projektom.

Crvena zvezda Telekom pred svojim navijačima nije uspjela da potvrdi prvo mjesto iz regularnog dela sezone, niti da savlada Cibonu po treći put.

Zagrepčani su u prvom polufinalu konstantno vodili od petog minuta, najviše sa 19 poena razlike (31:50 - 25. minut), na kraju treće četvrtine sa 16 (45:61), a tri i po minuta prije kraja sa 12 razlike - 57:69.

Zvezda je "oživjela" defanzivnim pritiskom, sa nekoliko ukradenih lopti, koji su joj donijeli seriju od 10:0 i potpuni priključak (67:69).

Samo 75 sekundi prije kraja bilo je 65:71, ali je igrač utakmice Džerel Blesingejm izgubio loptu, a Dario Šarić promašio oba slobodna bacanja.

Čarls Dženkins pogodio je samo jedno (70:71) na 32 sekunde prije kraja, a najbolji pojedinac u redovima crveno-bijelih Jaka Blažič nerezonski faulirao Blesingejma. Omaleni plejmejker oba puta je bio precizan, a Simonović možda i ishitrenim pokušajem iz lijevog ćoška nije uspio da izjednači.

Šokirana petorka Zvezde nije potom stigla ni da napravi faul, pa se Marin Rozić "ušetao" u koš i donio "vukovima sa Tuškanca" ogromno slavlje.

Crveno-bijeli su tokom regularnog dijela sezone savladali "cibose" 88:63 u Pioniru, a onda 76:67 u Draženovom domu, iako je domaćin početkom drugog poluvremena imao 12 poena prednosti.


Foto: MN Press

PRVA ČETVRTINA 15:21

Obostrano "tvrd" napadački početak, zatim kontra Blažiča za 5:2 u četvrtom minutu. Na to je Cibona odgovorila serijom od 0:9, Jagodić Kuridža je pogodio trojku za 5:11 u šestom minutu i Radonjić je morao da zatraži tajm-aut.

Međutim, serija gostiju je usljed silnih promašaja crveno-bijelih otišla čak do 0:15 i šokantnog vođstva od 5:17 poslije sedam minuta igre.

Zvezda se vratila u život sa četiri poena u posljednje četiri sekunde uvodne dionice. Blažič (10 poena!) je pogodio skok šut sa linije slobodnih bacanja, a Dženkins odmah po izvođenju ukrao loptu Blesingejmu i "pretekao" sirenu - 15:21.

Foto: MN Press
DRUGA ČETVRTINA

Zvezda se "pronašla" u odbrani, najviše zahvaljujući Nelsonu i Radenoviću, ali u napadu baš ništa ne funkcioniše. PrIJe svega, šut.

Crveno-bIJeli promašuju iz svih pozicija (6/25 iz igre, od toga 0/9 trojke), dok je Cibona seriju svojih loših napada prekinula bacanjima Blesingejma i trojkom Šarića za 16:28 (14. minut).

Blažič je nastavio da radi šta je u njegovoj moći da Zvezda pobijedi. Zakucao je uz faul (19:28), ali na drugoj strani je Dragićeviću svirana tehnička greška zbog navodnog pokušaja simuliranja, što je Šarić kaznio sa četiri poena - bacanjem i trojkom iz ćoška za 19:32 (16. minut).

Zvezda je u ovoj fazi igre bacila čiste dvIJe lopte u aut poslije skoka u odbrani. Dženkins je prejako dodao Blažiču u kontri, a Marjanović "promašio" Nelsona na svega tri-četiri metra udaljenosti...

"Cibose" je i "htjelo" u fazi napada, što se najbolje vidjelo na primjeru trojke Blesingejma za 21:35, kada je lopta pogodila obruč, odbila se visoko u vazduh i vratila u koš.

Čarls Dženkins je 35 sekundi prije odlaska na odmor konačno pogodio trojku i postavio konačnih 27:38.

Do tog trenutka je njegov tim šutirao 0/13 van linije 6,75 metara, a ukupni šut iz igre je na, zaista, očajnom nivou - 26 odsto!? Gosti su trojke gađali 5/14 i matematički se može reći da su u tom elementu stekli aktuelnu, dvocifrenu prednost.

Foto: MN Press
TREĆA ČETVRTINA

Ekipa Zvezde na početku poluvremena je napravila "krug" sa prvim redom navijača i zarekla se da će "poginuti" za pobjedu. Međutim, ništa se nije promijenilo nabolje. Naprotiv.

Katić je pri rezultatu 29:38 promašio dva relativno laka poluhoroga zaredom, Nelson promašio dva šuta za tri poena, a Blažič izgubio loptu u driblingu. Na drugoj strani, koš i bacanje Šarića, laki poeni Rozića u kontri i trojka Šarića - 29:46 u 24. minutu.
Cibona je solo prodorom Kusa u 25. minutu otišla na maksimalnih 31:50, nakon čega je Zvezda prilazila na 13 poena zaostatka, ali i dalje bez naznake kontinuiteta dobre igre u napadu.

Nelson je 15 sekundi prije kraja realizovao dva slobodna bacanja za 45:58, a Blesingejm hladnokrvno odgovorio trojkom - 45:61!

Zvezdi je za preokret u tom trenutku bila neophodna najbolja četvrtina od početka sezone...

Foto: Tanjug/ Dragan Stanković
ČETVRTA ČETVRTINA

Početak koji daje nadu! Zvezda je napravila seriju 6:0 i nešto manje od osam minuta prije kraja smanjila na 51:61, natjeravši Slavena Rimca da zatraži tajm-aut.
Serija je u narednim minutima "narasla" na 10:0, crveno-bijeli su došli na vrlo dostižnih 55:61 i imali dovoljno vremena da smirenom igrom završe preokret.

Ipak, ispriječio se Blesingejm, koji je ubacio pet poena, dok su Blažič i Dženkins ishitrenim šutevima za tri poena dali "kiseonik" Zagrepčanima.

Novi koš Blesingejma, za 57:69, a potom Katićevo dodavanje Dženkinsu koje je završilo u zadnjem polju, tri minuta prije kraja su praktično "ovjerili" Zvezdin poraz.

Ali, nije kraj dok se ne završi! Serija ukradenih lopti crveno-bijelih, spetljali su se gosti i 1:32 minuta prije kraja bilo je samo 65:69.

(MONDO, Foto: Beta/Branislav Božić)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC