• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maljković o krahu "vječitih": Sad na njivu!

Iskusni trener smatra da su sudbinu "vječitih" doživljavali i drugi klubovi pa se vraćali još jači. Tvrdi da su crno i crveno-bijeli različite priče.

Božidar Maljković je bio četiri puta šampion Evrope sa tri različita kluba, što ga čini više nego kvalifikovanim da ocijeni neuspjeh Partizana i Crvene zvezde u polufinalu ABA lige, nakon čega su propustili šansu da obezbijede plasman u Evroligu.

Crvena zvezda, u kojoj je Maljković nekada bio asistent Ranku Žeravici, poražena je od Cibone, a bolja od Partizana bila je Cedevita, na čijoj je klupi sjedeo posljednji put kao trener.

"Nije smak svijeta, da je Partizan imao Vestermana, Milosavljevića i Kinzija, ili barem jednog od njih dobio bi 10 razlike. Crvena zvezda je imala sjajnu sezonu i - slab dan. U Srbiji bi sad da kidaju glave, te ovaj je pogriješio ovo, onaj ono. Ne, to se tako ne radi. Ima vremena za analizu. Što neko nije prije utakmica nagovijestio ovakav epilog, to bi bilo znanje za poštovanje, sad i moja ujna može ovo da analizira...", izjavio je za "Žurnal" Maljković.

"Desilo se, nije sramota, svi veliki timovi imaju te faze, zar Partizan i Radnički svojevremeno nisu ispadali iz Lige SFRJ, a potom bili šampioni".

On je dodao da je iskustvo pokazalo da klubovi koji su u problemima igraju bolje.

"Recimo, moj Limož je zbog malverzacija nekih ljudi, koji su završili u zatvoru, bio pred kolapsom, a Duško Ivanović ih je doveo do Žućkove ljevice 2000. godine. Umjesto avionom putovali su 10 sati autobusom... ali to zbije ljude, ojača zajednički duh. Nesreća, uostalom, sjedinjuje ljude. Sjetite se fudbalera Partizana, kada ih je preuzeo Biće Mladinić... Ali bolje da ne dijelim savjete", dodao je Maljković i obrazložio da kod doajena među trenerima Ranka Žeravice, kada boravi u Beogradu, niko nikada ne dođe po savjet, jer "ovdje svi sve znaju".

Maljković je uporedio dva najbolja srpska kluba.

"Partizan i Zvezda su dvije različite priče. Crno-bijeli imaju model po kojem rade godinama, dok je Zvezda lutala i pravila greške".

Ipak, on je ponovio da poslije debakla nema kukanja, već treba "zasukati rukave".

"Crvena zvezda može kroz kvalifikacije u Evroligu, ili ako ne uspije, isto kao i Partizan kroz Evrokup. Tako je prošla i Lokomotiva Kuban. Desilo se, šta da se radi. Što bi rekli naši seljaci, ašov u ruke i na njivu da kopaš. Najgore je zatvoriti se u četiri zida i plakati. Ako kažem da više nismo velesila, već sedmi u Evropi, rizikujem da me proglase pesimistom, a ja samo unosim realizam. Rekao sam i Aleksandru Đorđeviću da Italijani imaju jednu izreku koja glasi 'da bi trčao moraš malo i pješke'. Nije lako formirati tim za vrhunske rezultate u Evroligi",
dodao je Maljković.

VRIJEME ZA OKRUGLI STO

"Vidim ovo kao šansu za novi početak. Neka se napravi okrugli sto i najumniji ljudi srpske košarke neka sjednu i dogovore se kako dalje. Dok nema dogovora koji bi se dekterom sprovodio, nema povratka kući", slikovito je objasnio Božidar Maljković.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC