• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROVOKACIJA HRVATA: Ove godine u Zemunu!

Navijači Cibone istakli su u "Begradskoj areni" transparent, kao odgovor na onaj "Dogodine u Kninu".

Provokacija u "Areni"!

Navijači Cibone, takozvani "Smogovci", istakli su pored hrvatskih i klupskih zastava i jednu koja aludira na mračan period u istoriji oba naroda, Hrvata i Srba.

"Ove godine u Zemunu", transparent je koji je istaknut na tribinama "Kombank arene" tokom finalne utakmice Fajnal-fora ABA lige između dva hrvatska kluba, Cibone i Cedevite.

Ovo je, očigledno, odgovor na transparent koji je ove i prethodnih sezona mogao da se vidi na utakmicama fudbalera i košarkaša Partizana, a na kojem je pisalo: "Dogodine u Kninu".

"Smogovci" ovim transparentom aludiraju na kratko postojanje ustaške NDH, koje je u svom sastavu imala i današnji Srem i Bačku, pa samim tim prostirala se do Zemuna.

Preuzeto sa Wikipedije:

"Nezavisna Država Hrvatska (NDH) je bila kvinslinška (marionetska) država osnovana na dijelu okupirane Kraljevine Jugoslavije, koja je uz pomoć Hitlerove Njemačke postojala pod vođstvom ustaškog režima od 1941. do 1945. NDH je u istoriji ostala zabilježena po zverstvima i genocidu koje su pripadnici režima činili nad Srbima, Jevrejima, Romima, kao i Hrvatima neistomišljenicima, pretežno komunistima".

"Na čelu NDH se nalazio Ante Pavelić i njegove ustaše: ova fašistička organizacija je osnovana 1929. uz pomoć fašističke Italije, koja je obezbjeđivala centre za obuku, finansijsku i političku pomoć. Podrška je dolazila i od pristalica Hrvatske stranke prava, koju je osnovao Ante Starčević krajem 19. veka. Program NDH, koji je formulisao Mile Budak, bio je da se očisti Hrvatska od Srba 'ubijanjem jedne trećine, protjerivanjem druge trećine i asimiliranjem preostale trećine'. Na teritoriji NDH su osnovani koncentracioni logori, od kojih je najpoznatiji bio Logor u Jasenovcu".

Obezbjeđenje u Areni nije tražilo da se ukloni sporni transparent.

(MONDO, Foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC