• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlade Jovanović za MONDO: Sad počinje borba

Trener Igokee Vlade Jovanović za MONDO pričao o završnici Lige Bosne i Hercegovine, Širokom, pravilima u bh. košarci...

Počinje borba za košarkaškog šampiona Bosne i Hercegovine utakmicama polufinala plej ofa.

Četiri ekipe, koje su igrale "Ligu 4", će igrati u polufinalu. Tako će u roku od samo mjesec dana Igokea - Mladost, odnosno Široki - Sparsi, odigrati četiri eventualno pet utakmica. I laicima je jasno da će u finalu igrati Igokea - Široki, ali najprije treba preskočiti polufinalne prepreke. Treneri što je i logično utakmicama prilaze opreznije od navijača i novinara. Isti slučaj je i sa trenerom Igokee Vladom Jovanovićem, koji ništa ne prepušta slučaju kada je u pitanju polufinale protiv Mladosti.

„Sigurno smo favoriti. Sistem takmičenja je takav da se i jedan i drugi krug brzo okrenuo. Moram da napomenem da se poslije te 'Lige 12', igrala 'Liga 4' i da je sad ovo nešto sasvim drugo.Ono što se desilo do sad se ne računa. Ipak mi smo domaćini u ovom polufinalu i Široki i sigurno tu postoji prednost. Ipak one dvije pobjede koje si pominjao se ne računaju i neće uticati na konačni saldo. I Mrkonjić i Sparsi su napravili dobar rezultat plasmanom u 'Ligu 4'. Ovde su pružili par jako dobrih partija. Sigurno da je kvalitet na našoj strani, ali sam siguran da se oni neće predati ni jednog trenutka“, rekao je u najavi meča za MONDO trener Igokee, koja je u utorak u 19 časova domaćin Mladosti.

Ono što brine navijače Igokee su dva poraza od Širokog u „Ligi 4“.Širokobriježani su se konsolidovali poslije ispadanja iz ABA lige, povukli neke prave poteze (prije svih vraćanje Dalibora Peršića u tim) i bez poraza ulaze u plej-of.

„Nemam opravdanja za naše te dvije utakmice sa njima. Na kraju ABA lige mi smo osvajanjem tog šestog mesta, a oni ispadanjem, se malo opustili. Oni su došli u jednu situaciju od koje su bježali cijele sezone. I kada se završila sezona možda smo mi ušli u neke lagodnije situacije i što se tiče motivacije i energije ušli u te utakmice. Kod njih su što je istina došli neki igrači koji znaju sistem i došli su novi igrači sa novom energijom i bez ožiljaka od sezone, koja je bila duga. Ti igrači nisu ispali iz lige i oni su došli odnosno izabrani su iz klubova, ja neću nikoga da potcijenim, ali sigurno iz nižih liga i ovo je za njih nagrada i sigurno to na pravi način vraćaju klubu“, kaže Jovanović.

U ligi BiH i Široki i Igokea su zbog tzv. zaštičenog godišta morali praktično da mijenjaju po pola ekipe. Tako da su ušli sa dosta "izmijenjenim sastavima".

„Iz ovog razloga i Široki je promijenio jedan dobar dio ekipe. S tim zaštićenim godištem i mi smo iako nismo htjeli bili primorani da promijenimo jedan dio ekipe. Mi prije svega imamo jednu zrelu i iskusnu ekipu i zbog toga smo imali i nekih zdravstvenih problema i onda nam se Knežević povrijedio pred utakmicu sa Širokim i ta tri igrača koja smo imali u rotaciji su smanjena. Sad ti ljudi koji su pravili ta pravila sigurno znaju da se igrači to zaštićeno godište moraju da imaju na određenim pozicijama. Jel ukoliko nemate igrača na nekoj poziciji automatski gasite igrača na nekoj drugoj poziciji. Onda smo mi za to vrijeme „ugasili“ naše trojke, jer smo morali da igramo sa Jošilom duže vremena, Klještan nije imao minutažu tokom sezone, ušao je sa manje samopouzdanja, nije on kriv jer dečko dobro trenira,  i to nam je izazvalo neke nove probleme. To je kao domino efekat krenulo je sa jednom stvari završilo sa sasvim trećom. Opet ja kažem vjerujem ovim momcima, oni dobro rade, konsolidovali smo se i nadam se da će se to vidjeti u narednom periodu“.

U Ligi BiH postoji pravilo po kojem ekipe u svakom trenutku na parketu moraju imati jednog igrača mlađeg od 21 godine (apsurd je da oni ne moraju biti iz BiH, tako da mogu igrati igrači iz bilo koje zemlje).

Pravilo, koje bi trebalo promovisati mlade igrače, ali pravilo koje nekad „guši“ trenera. Imamo npr. situaciju da se meč „lomi“, a na parketu treba imati mladog igrača, dok neki iskusniji košarkaš mora sjediti na klupi.

„Što se tiče mene kao trenera u tom trenutku kad se lomi utakmica ti moraš da držiš neke igrače napolju jer ne možeš da igraš sa tri trojke ili tri petice ili pet jedinica. Moraš nešto da mijenjaš. Druga stvar što se tiče ljudi, koji su uveli to pravilo moraće nekad koliko god to pravilo traje, da naprave analizu da li je to pravilo donijelo neki odskok. Ja sam za to pravilo da se mladi igrači forsiraju , nekad i po svaku cijenu, ako će oni kasnije da na primjer postanu reprezentatvci BiH. Ali ako se to svodi na samo poštovanje pravila jednostavno ne ubacujući adekvatnu djecu u vatru onda to pravilo gubi smisao. Ja se nadam da je ovo prvo jer bi BIH na taj način za neki određeni period imala konkurentnu reprezentaciju u mlađim kategorijama, a potom i A selekciju“, završio je priču za MONDO trener igokee Vlade Jovanović.

(N.B/MONDO, Foto: Igokea)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC