• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA: Rasisto, zbogom! Zauvijek!

Komesar NBA lige Adam Silver proterao je kontroverznog vlasnika L. A. Klipersa Donalda Sterlinga zauvijek iz košarke i kaznio ga 2,5 miliona dolara.

Jedan "onako" savjet djevojci, koji je igrom slučaja snimljen i bio kasnije emitovan javno, značio je i doživotnu zabranu bavljenja košarkom za biznismena jevrejskog porijekla, kontroverznog vlasnika L. A. Klipersa.

Debitant u ulozi NBA komesara, Adam Silver, saopštio je u utorak uveče po našem vremenu da će kazniti Donalda Sterlinga sa 2,5 miliona dolara i prognati ga iz košarke - do kraja života!

To je konačna odluka povodom skandala koji je potresao NBA i Ameriku.

Sterling je "uhvaćen" kako svojoj djevojci V. Stivijano savjetuje da manje vremena provodi sa crncima i, još gore od toga, da se ne pojavljuje više u društvu crnaca na NBA utakmicama.

"Smeta mi to, što hoćeš da te snimaju kako se pojavljuješ sa crncima", rekao je Sterling djevojci, sa kojom se zabavlja od kad se razveo od supruge Rakel "Šeli" Štajn, sa kojom ima troje djece (a i djeca su imala problema sa zakonom).

Kada je ovaj telefonski razgovor (na stranu kako je i zašto snimljen) emitovan u medijima, apsolutno svi košarkaši NBA lige pridružili su se protestima i igrali utakmice u crnim čarapama, a sami igrači Klipersa otišli su korak dalje i nemo prije utakmice ostavljali svoju opremu na centru igrališta.

Podržao ih je i trener Dok Rivers, ne strepeći šta će vlasnik kluba uraditi, a sada će Klipersi očigledno dobiti novog vlasnika.

Predsjednik SAD Barak Obama ocijenio je ovu izjavu kao "nevjerovatno agresivan izliv rasizma" i kao da je "potpisao" suspenziju Sterlingu, koji je i ranije imao takve i slične izjave, ali mu je prethodni NBA komesar, Dejvid Štern, gledao kroz prste. Ili ga nije kažnjavao ili je to bilo simbolično.

Pogađate? Sterling i Štern imaju zajedničko porijeklo, jevrejsko.

Upravo zato, američka javnost predviđala je da će Šternov nasljednik, Silver, kazniti Sterlinga sa oko milion dolara.

A, presuda je bila "breaking news" ne samo u SAD, već i šire od toga.

Klipersi su tako ostali bez prvog čovjeka kluba do kraja sezone (privremeni vlasnik biće NBA liga), ali su dobili jasnu poruku i od lige i od ljudi iz kluba i od kompletnog društva da u ovome nisu ostali sami i da rasizam neće biti tolerisan ubuduće.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/Ronald Martinez)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC