• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đorđević pred SP: Zajedništvo i odbrana

Autor mondo.rs

Selektor pohvalio Teodosića i Raduljicu. Bjelica lakše povređen, Birčević već u Španiji. "Spremali smo se da pobedimo svakoga".

 Đorđević pred SP: Zajedništvo i odbrana Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Poslednji trening reprezentacije Srbije pred odlazak na FIBA Svetski kup u Španiji odradila su desetorica igrača.

Nemanja Bjelica nije trenirao jer je u meču protiv Novog Zelanda dobio jak udarac, dok je Stefan Birčević u ponedeljak iskoristio slobodan dan da ode u Španiju, na preglede u novom klubu, Estudijantesu.

Luka Mitrović, kao trinaesti, prekobrojni, takođe nije bio u Pioniru.

Novinare je najviše zanimao stepen spremnosti Nenada Krstića i kada bi kapiten mogao da pruži maksimum, s obzirom na povredu koju je dugo vukao.

"Njegovo uklapanje u naš sistem će ići progresivno. Priključio se pripremama, ali se potom povredio i zato kod njega još nema automatizma. On je iskusan i njegov ulazak u tim nije problem. Trebalo bi da bude koncentrisan na to da uđe u formu kada bude najvažnije", odgovorio je Aleksandar Đorđević.

Selektor je posebno istakao rad dvojice igrača u pripremnom periodu - Miloša Teodosića i Miroslava Raduljice.

"Teo je bio fizički najspremniji igrač na pripremama i zato moram da ga istaknem. Prihvatio je naš način igre i bio i defanzivno najspremniji. Doživeo je povredu skočnog zgloba, najdublju koju igrač može da zadobije, ali se karakterom vratio u ekipu. Danas je odradio najbolji trening posle oporavka od povrede".

"Raduljicu moram javno da pohvalim, jer on to zaslužuje. Njemu pripadaju najveće zasluge što ovako igra i što je ovako pozicionirao sebe u ekipi".

DA VIDIM NAŠE TALENTE!

Na opasku da u ekipi nema igrača od 18-19 godina, izrazitih potencijala u godinama kada su Đorđević i sadašnji čelnici KSS ulazili u reprezentaciju, usledio je odgovor: "Hteo bih da te igrače vidim i u njihovim klubovima, ali ih više ne vidim. Vidim Lipovija. Rešio sam pre mesec dana da vidim igrača koji je bio MVP juniorskog turnira Evrolige u Italiji, ali sam video Lipovija. Ja hoću takvog mladog igrača i pozivam klubove, dajte mi ih".

Đorđević je dodao da je ekipa "iste sekunde" ostavila za sobom "slučaj Micov" i naglasio da "Srbija ima TIM", koji će je predstavljati na šampionatu sveta.

"Ne želim poređenja sa prošlošću, jer je to nezahvalno. Ovde ima velikih igrača, dolaze velike utakmice, Svetsko prvenstvo je posle Olimpijskih igara najveće za igrače u reprezentaciji - i kada dođu utakmice, nadam se da će neko napraviti iskorak i doneti nam veliku pobedu. Uostalom i profesor Nikolić je rekao da igrači prave velike trenere".

Strateg "orlova" nije konkretno govorio o takmičarskim ciljevima, ali je rekao da se ekipa spremala da ide na pobedu u svakoj utakmici.

"Ovi igrači žive kao jedan, ponašaju se tako i to mi daje snagu i veru da nastavim. Spremali smo se da pobedimo svakog, jer ne možemo i nemamo snagu da kalkulišemo. Tokom mesec i po rada pokazali smo dosta toga što smo hteli da spremimo i polazna tačka svake utakmice i igre protiv bilo koga, biće zajedništvo i odbrana".

Možemo u tom smislu samo da poželimo da poraz od Novog Zelanda, u kome smo primili 102 poena, bude izuzetak koji se neće ponavljati.

"Odbrana je nešto na čemu sam insistirao, kao i na tome da igra bude brža, atletski snažnija. Košarka u Srbiji generalno mora da bude brža. Kada to tražim, onda je nemoguće da igračima ne dam slobodu u napadu".

"Napadački očekujem da uživaju, a baza osvajanja šampionata je uvek odbrana i mislim da su momci dobili tu odbrambenu crtu. Ne kažem da ćemo uzeti zlato, ali tako smo pravili mentalitet. Naši igrači 'ginu' i hoće da se takmiče".

Đorđević se zahvalio na poverenju svima koji misle da Srbija na SP može da bude prijatno iznenađenje.

"Realnost te na kraju uvek udari, ali niko nije mogao da nam zabrani da se pripremamo kao šampioni. Dres reprezentacije je nešto za šta se igrač sprema celog života, kao i trener. I noćima i danima. Drago mi je zbog mojih igrača, koji su uspeli da pokažu da cene dres. To je pozitivno".

Selektor je na kraju objasnio i šta podrazumeva pod devizom "manje je više", koju je poslednji put pomenuo nakon "Trofeja Beograda", pričajući o ulozi Bogdana Bogdanovića.

"Odnosi igrača kristališu se za vreme utakmica. Postoji španska fraza 'manje je više', koju sam naučio od trenera Aita i nisam je odmah shvatio. Otišao sam u Španiju u naponu igračke snage i kao i svi drugi, bio u nekom svom 'ja'. Međutim, kada dođu utakmice koje odlučuju, potrebno je imati sve igrače na raspolaganju. Duga je sezona, dugi su turniri. Polufinala se niko ne seća. Vi se ne sećate da sam 1995. u polufinalu EP bio najgori, a bio sam. To je reprezentacija, to je snaga jednog tima", smatra Aleksandar Đorđević.

"Orlovi" poleću za Granadu u sredu u 7.30 časova, a prvi meč protiv Egipta očekuje ih u subotu od 15.30.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC