• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠPANSKA SERIJA (V): Na tri minuta od sna

Kao u pesmi DJ Krmka "Odigr'o sam keca na Juventus", Granada je u sudijskoj nadoknadi vremena ostala bez vrha Primere.

 ŠPANSKA SERIJA (V): Na tri minuta od sna Izvor: Ivan Bogunović/MONDO

Izvor: Ivan Bogunović/MONDO

Granada bi u Srbiji bila drugi-treći grad po veličini. U Španiji je jedva među prvih 15, a rezultati lokalnog fudbalskog kluba poslednjih godina su u savršenom skladu sa time.

Leta 2011. Granada Club de Futbol se vratila u Primeru posle tri i po decenije igranja u nižim rangovima i završavala prvenstvo na 17, 15. i ponovo 15. mestu.

"Ovo nam je četvrta uzastopna sezona u Primeri", jedan taksista je ponosno saopštio mladom kolegi Bogdanu sa portala "Košarka 24".

"Ali, sada ćemo teško opstati".

Prošle sezone ovde je pala Barselona, pretprošle Real. I jedni i drugi sa po 1:0. To su utakmice koje se pamte i prepričavaju, većih uspeha, odnosno trofeja, nije ni bilo. Navijači, a to u Španiji podrazumeva stanovništvo oba pola i svih uzrasta, žive za povremeni bljesak. Kada će on doći, niko ne može da zna. Nekada se čeka i pomenutih 35 godina.

Zato mi je i krivo što Granada u ponedeljak oko jedan sat noću nije iskoristila sjajnu šansu da izbije na čelo Primere, zajedno sa Barselonom, koja je u prva dva kola jedina osvojila svih šest bodova.

Izvor: Ivan Bogunović/MONDO

Isprva je to bila tekma na koju niko od nas iz Srbije nije obraćao pažnju. Raštrkani u grupice šetali smo gradom, uživali u spokoju andaluzijske letnje noći i uz pomoć piva se oslobađali stresa nakupljenog onakvim porazom od Francuske.

Granada je, inače, gostovala u Elčeu, posle pobede nad Deportivom (2:1, iz "dvojke" u "keca") u prvom kolu. Jedna od onih tekmi koje prenosi "Sport klub 3" i koje u tom terminu gledaju samo malobrojni fanatici i vlasnici preživelih kladioničarskih tiketa.

Ipak, kada ideš pustom, polumračnom uličicom, a kroz staklo vidiš da se u restoranu gleda fudbal, ne možeš odoleti. Jednostavno moraš da nasloniš nos i pogledaš ko igra, koji je rezultat... U ovom slučaju nepoznanica je bio samo rezultat. Ili nije ni on?

U toku je bio 59. minut. Stanje na semaforu valjda jedino moguće kada se "peglaju" dve ekipe tog kalibra.

"0:0?", glasio je odgovor - naravno, tačan - mog velikog prijatelja i kolege iz "Žurnala", Miluna Nešovića.

Petnaestak minuta kasnije na Placa Gracija smo se posle dugog lutanja našli sa posadama "Sport Networka“ i "Košarke 24". Na pomen fudbalske utakmice usledio je briljantan komentar snimatelja "SN", imenjaka Ivana.

"Elče - Granada? 0:0 zauvek!"

Međutim, samo što je to izgovorio, iz obližnjeg lokala istrčala su dvojica konobara: "Gooooolll!"

Bilo je jasno da je Granada povela, ali se približavanjem televizoru ispostavilo da su momci pravili račun bez krčmara - faul u napadu, gol poništen. Anulado.

Desetak minuta kasnije, ipak 0:1! Osamnaestogodišnji Nigerijac Isak Sakses (Success, koja simbolika!) primio je loptu leđima okrenut golu, odložio je levo za Frana Rika, a on je iz mrtvog ugla po zemlji plasirao u mrežu. Granada je u tom trenutku bila na deobi prvog mesta sa Barselonom, što je senzacija čak i u ovako ranoj fazi prvenstva.

"Dajte sad i drugi", alavo je zahtevao penzioner iz bašte drugog kafića, u koji smo prešli u međuvremenu.

Istekao je i 90. minut, status lidera bio je nadohvat ruke... A, onda, momenat iz pesme DJ Krmka pretočen u realnost - "Sve dok nije počelo zaustavno vreme, mislio sam rešiću životne probleme", slobodan udarac za Elče sa leve strane.

Duga lopta upućena na sedam-osam metara od gola, nezgodna, "beži" od golmana Roberta i štoper domaćih Lomban samo postavlja nogu za izjednačenje na 1:1... Kakav maler.

Utakmica se završava, sedokosa četvorka za susednim stolom ostavlja 50 evrića kao naknadu za popijeno i ćutke se razilazi, dok osoblje kafića lagano slaže stolice u "soliter".

Gotov je još jedan vikend, još jedno fudbalsko kolo. Moglo je bolje, ali nije ni ovako loše. Život ide dalje. U Granadi nikada i neće stati zbog sporta.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC