• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠPANIJO, SPREMI SE: SRBIJA U POLUFINALU!

Autor mondo.rs

Karneval u Madridu! "Orlovi" među četiri reprezentacije na svetu. Ponovo!!!

Pobeda nad Grčkom, u osmini finala, nagovestila je da "orlovi" mogu mnogo. Duel sa Brazilom potvrdio je da su spremni za najveća dela!!!

Fenomenalnom, perfektnom igrom u četvrtfinalu Mundobasketa, selekcija Srbije plasirala se drugi put uzastopno u polufinale Svetskog prvenstva!

OPET JE JEDNA OD ČETIRI NAJBOLJE REPREZENTACIJE NA SVETU!

SRBIJA - BRAZIL 84:56 (21:17, 16:15, 29:12, 18:12)!

U borbi za plasman u finale, "orlovi" će igrati protiv pobednika duela Španija - Francuska, koji će biti odigran danas u 22.00 časa.

Igrom o kojoj se mora pisati biranim rečima, srpski košarkaši u sredu su još jednom obradovali naciju, "počistili" velikog i snažnog protivnika i poslali snažnu poruku celom svetu! Pružili su još bolju partiju nego u osmini finala, što je bilo teško zamislivo!

Vođa je bio Miloš Teodosić, sa 23 ubačena poena (3/5 za tri, 4 as). U prvom poluvremenu imao je veliku pomoć Nemanje Bjelice (8 p, 8 sk, 5 as), a u drugom Bogdana Bogdanovića (12, 2/5 za tri, 6 sk) i Nenada Krstića (10).

Sačuvavši mir i u napetim trenucima, četa Aleksandra Đorđevića ni u jednom trenutku nije pokazala impresioniranost značajem utakmice i snagom rivala. Uostalom, zašto bi, kada su Srbi i dalje rekorderi Svetskog prvenstva po broju osvojenih titula (Srbija pet, SAD četiri).

Posle uglavnom "rovovske" borbe u prvom poluvremenu, tokom kojeg je Srbija šut Brazila prvi put na turniru svela na manje od 50 odsto, "orlovi" su u nastavku zaigrali kao u transu i u trećoj četvrtini bukvalno zgromili rivala koji ih je pobedio u grupnoj fazi. Rešili su je u svoju korist rezultatom 29:12!

Od sredine druge četvrtine, jedinog trenutka "praznog hoda" srpskog tima (29:25 za Brazil), pa do kraja utakmice, Đorđevićev tim potpuno je kontrolisao svaki segment igre, pod oba koša!

Iako je Srbija završila meč sa manjim brojem skokova od protivnika (37:40), svaka važna lopta završila je u rukama "orlova", koji su kada je bilo potrebno "punili" reket, gurali protivnika od svog obruča i podsetili zašto je selektor mesecima govorio da će energija biti "crpljena" iz odbrane.

Pošto su prilazi košu Srbije bili blokirani iz svih pravaca, krenulo je i u napadu, pa je meč bio odlučen i pre kraja poslednje četvrtine. Marković, Kalinić i Bogdanović "otvorili" su je dalekometnom paljbom, kojom je radost srpskih navijača počela već u 33-34. minutu.

Brazilski navijači u madridskoj Palati sportova odgledali su finiš držeći se za glavu. Verovatno nije bilo prijatno ni reprezentativcima Španije i Francuske, koji su na delu videli rivala koji ih čeka u polufinalu.

PROČITAJTE TOK MEČA:

40' Rapsodija. Štimac ubacuje koš i smeje se ka klupi...

39' U igri je Raško Katić. Brazilski navijači u čudu posmatraju poslednje minute...

37' Upisuje se i Vladimir Štimac. Košem za 82:51!

35' Iluzorno je pisati o tome kako igraju igrači Srbije. Dovoljno je napisati - bez greške. Sada je Raduljica zakucao na asistenciju Bogdana Bogdanović, za 77:48...

33' BOOOOOOOOOOGDAAAAAAAANNNN 75:46!!!! Sa devet metara!!!!


32' Kalinić pogađa trojku, za 72:46

32' Gde su stali srpski igrači, tu i nastavljaju. Stefan Marković ubacuje za 69:44! Stefan Marković ubacuje šut za tri!

Kako igra Srbija? Dovoljno će pokazati rezultat treće četvrtine - 29:12!

TREĆA ČETVRTINA


29' KRSTIĆ PODIŽE NA 62:39! O tablu! Kapitenski! KAKVA IGRA "ORLOVA"! Ubrzo je i 66:42! Takođe Krstić!

28' TEEEOOOOOOOO!!! ubacuje trojku iz nemoguće situacije za 20 poena prednosti! 58:38!

27' Tečan napad traje. Marković protrčava kroz reket i proigrava Krstića, koji je zakucava.

26' "Orlovi" ne smeju da izgube mir. Selektor Đorđević ne dozvoljava skakanje sa klupe i reakcije na sudijske odluke. Kapiten Krstić je u igri.

24' BOOOGDANOVVIIIIIĆĆĆ! Trojka za 53:36!!!

23' Raduljica je pogodio jedno. Teodosić četiri! Srbija vodi 48:34! A brzo i 50:34! Stefan Marković ubacio je na asistenciju Tea!

Dve tehničke greške dosuđene su Brazilcima! Markinjos i Marselinjo, zbog prigovora! Serija slobodnih bacanja za naš tim.

23' Raduljica preuzima odgovornost! Pogodio je posle ofanzivnog skoka za 43:34, pa u narednoj akciji iznudio treći faul Varežaa! Posle tajm-auta staće na liniju slobodnih bacanja.

22' BOGDANOVIIIIIIIIIIIIIIIIIĆĆĆĆĆĆ!! Zakucava i on, posle kontre, za do sada maksimalnih 41:32!

21' MIROSLAV RADULJICAAAAAAAAAA! Snažno zakucavanje srpskog centra preko Varežaa! 39:32!

Jako važno: pisali smo pre utakmice o procentima šuta Brazila. E, pa danas su u prvom poluvremenu šutirali 38 odsto (12/32)

Period "praznog hoda" srpskih momaka uspešno je prebrođen i pred drugo poluvreme i te kako ima razloga za optimizam. Vodili su praktično celo prvo poluvreme, s izuzetkom sredine druge četvrtine, kada su Brazilci serijom 9:0 poveli 35:32.

Međutim, tada su Bjelica, pa Teodosić trojkama vratili ravnotežu na parket, a Krstić ubacio težak šut za rezultat kojim je završeno poluvreme.

Napred "orlovi"!

20' "Skupili" smo se u odbrani, pod košem, i odbili napade rivala! Krstić sa druge strane pogađa u poslednjoj sekundi za 37:32! Sada su "orlovi" u seriji, 8:0! Mogla je da bude nastavljena u poslednjem napadu, ali je Bogdanović promašio ceo obruč iz teške situacije.

18' Serija Južnoamerikanaca 9:0 zaustavljena je trojkom! Nemanja Bjelica! 32:32! Teo je u sledećem napadu iznudio tri slobodna bacanja i vratio srpskom timu vođstvo, 35:32!

17' Južnoamerikanci nisu dozvolili "orlovima" da se "odlepe". Serijom 7:0 za dva minuta preuzeli su vođstvo, 30:29.

15' Bjelica odličan u odbrani. Blokirao je Vijeiru, a Teo ubacuje za do sada maksimalnih29:23! Nažalost, Raduljica je u sledećoj odbrani ispustio loptu posle skoka, pa su Brazilci smanjili pred Đorđevićev tajm-aut, 25:29.

13' Srbija vraća prednost i povećava je košem Bogdanovića - 26:23. Stefan Marković je uobičajeno borben i požrtvovan.

12' Brazil je poveo 23:21. Uertas, pa Garsija ubacili su trojke. Odgovorio im je Teo, za 24:23! Teodosić je prvi igrač sa dvocifrenim brojem poena.

DRUGA ČETVRTINA


U uvodnoj deonici, najviše poena za Srbiju ubacio je Teodosić - osam. Uz njega, "orlove" predvodi Bjelica, sa šest. Marselinjo Uertas sakupio je već ŠEST asistencija.

10' Bjelica opet ubacuje polaganje i vodimo 19:15. "Plus četiri" na kraju prve četvrtine postavlja Bogdanović, 21:17, na dodavanje Jovića.

9' Sada će tri bacanja imati Brazilci. Krstić je skočio na Varežaa van linije 6,75 i poslao ga na liniju "penala". Iskoristio je dva i smanjio prednost Srbije na poen (15:16). Sa druge strane, Bjelica koristi svoje prodore. Varežao ne može da ga čuva. Iznudio je dva bacanja i pogodio jedno, 17:15.

8' Brazilci prilaze na poen zaostatka. Insistiraju na igri pod košem, a "orlovi" im odgovaraju čvrstom odbranom. Bogdanović je blokirao Varežaa!

6' Teodosić pogađa posle prodora za do sada najvećih "plus 5" (14:9).

4' Markinjoš je raspoložen, već je ubacio pet poena. Na njegovu trojku istom merom odgovorio je Teo, vodimo 10:7. Njegovih šest poena.

2' Prvo vođstvo Srbije, 5:4. Teodosić koristi tri slobodna bacanja.

Na tribina je oko pedesetak navijača Srbije. Istaknute su tri zastave. U dvorani je oko 5.000 gledalaca.

Selektor Aleksandar Đorđević poslao je na teren startnu petorku u sastavu Marković - Teodosić - Bjelica - Kalinić - Raduljica.

PRVA ČETVRTINA

MEČ JE POČEO!



17:51 U dvorani je, prema slobodnoj proceni, oko 3.000 gledalaca, ali još pristižu. Navijači Srbije istakli su zastave u prvim redovima, prekoputa klupe za rezerve. Skromna poseta za sada.

17:45 U poslednjem četvrtfinalnom meču večeras se sastaju Španija i Francuska.

17:42 Daleko najbolji skakač Srbije na Svetskom prvenstvu je Nemanja Bjelica, sa 7,3 uhvaćene lopte po utakmici. Prati ga Miroslav Raduljica sa pet. Raduljica je, zato, prvi strelac ekipe sa prosekom od 14,5 poena, ispred Bjelice sa 11,8, Bogdana Bogdanovića sa 11,3 i Miloša Teodosića sa 10,8. Teo sa 4,3 asistencije spada u Top 10 dodavača turnira.


Izvor: MONDO/ Ivan Bogunovic

17.32 Brazil je na prvenstvima sveta i Olimpijskim igrama poslednji put prošao u polufinale 1986. godine, kada je Mundobasket takođe igran u Španiji. SFR Jugoslavija je u staroj madridskoj Palati sportova ubedljivo slavila u borbi za bronzu.

Uzgred, nijedna reprezentacija nije osvojila više titula od srpske, koja je rekorder sa pet zlata. Druga je selekcija SAD sa četiri.

17:26 - Brazilci gube najmanje lopti po utakmici na celom Mundobasketu, posle Argentine - 10,8. Srbija je šesta sa podnošljivih 13,7, ali protiv Grčke "orlovi" su sveli broj grešaka na 10. Takoše, značajno je i to da je Brazil uz SAD i Španiju jedini sa timskim šutom iz igre većim od 50 odsto (50,9). Srbija je po tom kriterijumu peta, sa 49 odsto ubačenih šuteva...

Sa druge strane, obe ekipe su pri dnu liste izvođača slobodnih bacanja. "Orlovi" su do sada realizovali 67,4 odsto "penala" (protiv Grčke čak 85 odsto - 17/20), a Brazilci 63,8. Ispond naših rivala su samo Dominikanska Republika i Egipat.

17:17 - Protiv Brazila smo na Mundobasketu poslednji put igrali u Indijanapolisu 2002, kao SR Jugoslavija. To je bi meč druge faze, a pobedila je Jugoslavija 90:69. Najbolji strelac tima bio je Peđa Stojaković sa 19 poena, a pratili su ga Milan Gurović sa 15, Dejan Bodiroga i Igor Rakočević sa po 10...


17:10 - Zanimljivost prethodnog duela Brazila i Srbije je da su Južnoamerikanci tog dana šutirali trojke 11/23 (Markinjos 6/9), a da su u osmini finala, protiv Argentine, pogađali smo 5/19.

Još je zanimljive to da je Nikola Kalinić, jedan od junaka pobede nad Grčkom, protiv Brazila u Granadi proveo na terenu svega 10 sekundi!


17:05 - U utorak smo saznali ime prvog polufinalnog para, SAD - Litvanija. Zanimljivo je da su se isti timovi sastali takođe u polufinalu i pre četiri godine, u Istanbulu. Drugi par činili su domaćin - Turska i, naravno, Srbija.

16:55 - Današnji rivali već su odigrali jedan meč na aktuelnom Mundobasketu. U utakmici prve faze, Brazil je pobedio 81:73. Na poluvremenu je vodio 48.32, ali su se "orlovi" u trećoj deonici vratili i serijom 22:3 preuzeli vođstvo. Sedam minuta pre kraja naši momci bili su u prednosti 67:60, ali...

Danas je novi dan, novi meč!

16.50 - košarkaški reprezentativci Srbije zaigraće u 18.00 časova, u Madridu, protiv Brazila i pokušaće da se plasiraju u polufinale Svetskog prvenstva! Kao i pre četiri godine!

Izabranici Aleksandra Đorđevića krenuli su u halu u 16.15 časova, iz hotela Melia Castilla, uz jaku policijsku pratnju. Dan su prethodno proveli po ustaljenom rasporedu - prepodnevni lakši trening, ručak, odmor i u 15.30 poslednji sastanak stručnog štaba i igrača.

Odmah posle "orlova", ka hali su krenuli i Brazilci. Prvi izlazak na parket Palate sportova zakazan je za 17.00 časova, a početak zvaničnog zagrevanja u 17.30!


Izvor: MONDO/ Ivan Bogunovic

Od velikog trijumfa nad Grčkom prošla su dva dana. Vreme je za novi izazov. Nadamo se, i novu radost!

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

pop73

Svaka cast momci. Pokazali ste klasu. Sve dolazi na svoje. Srecno u polufinalu.

Gz

Ma kakav karneval. Igrale se delije na sred zemlje S Spanije

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC