• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanci će prvi put braniti svoje zlato!

Autor mondo.rs

SAD imaju četiri titule prvaka sveta, ali nikada nisu bili u prilici da brane titulu u finalu. Ovog puta prelako su stigli do poslednje utakmice na šampionatu.

Sjedinjene Američke Države u nedelju igraće za petu titulu prvaka sveta u košarci, koliko ima rekorder Jugoslavija.

Međutim, prvi put u svojoj istoriji, Amerikanci će igrati finalnu utakmicu u kojoj će imati prilike da odbrane trofej - posle svakog od četiri trijumfa na FIBA SP, oni su na prvom sledećem takmičenju podbacili.

Ovog puta, posle nadmoćno osvojene titule u Turskoj 2010. godine, nije bilo ni govora o iznenađenju.

Predvođeni selektorom Majkom Kžiževskim, NBA košarkaši koje je okupio doneli su u prvom polufinalu Mundobasketa u Španiji 34. uzastopnu pobedu od poraza u polufinalu SP u Japanu 2006. godine, kada su im Grci naneli senzacionalan poraz.

U "San Đordi" dvorani u Barseloni, dok su Katalonci marširali ulicama tražeći nezavisnost, SAD - Litvanija (21:16, 22:19, 33:14).

Bila je to repriza polufinala SP u Turskoj u svakom smislu. Pre četiri godine, Litvanci nisu znali kako da zaustave Kevina Durenta, ove godine nisu znali od koga preti veća opasnost. Kakva-takva neizvesnost trajala je do početka treće četvrtine, a potom je jako brzo postalo jasno da će SAD zabeležiti novu pobedu sa "oko" 33 poena razlike, što je bio presek sa kojim su pobeđivali rivale u prethodnih osam godina na putu ka titulama na OI u Pekingu 2008, SP u Turskoj 2010. i OI u Londonu 2012. godine.

Kžiževski će u nedelju, da li protiv Srbije ili protiv Francuske, igrati za četvrto uzastopno zlato od kada je postao selektor "Drim tima".

Mindaugas Kuzminskas, koji je postigao 12 poena, uz rastrzanu igru favorita i šut iz polja 15/46, bio je razlog što je, bar do početka treće četvrtine, utakmica bila koliko-toliko neizvesna.

Tada su se raspucanom Kleju Tompsonu pridružili i ostali, pre svih Stefon Kari i Džejms Harden, pa je očas posla na semaforu bilo 70:43. Posle toga, bilo je samo pitanje ko će koliko ubaciti u "Timu snova" i sa kolikom razlikom će biti završen meč.


NAJAVA UTAKMICE:


Predvođena aktuelnim selektorom Jonasom Kazlauskasom, Litvanija je 1998. godine u Atini pobedila SAD u grupi rezultatom 84:82, uz 29 poena Arturasa Karnišovasa. Doduše, tada su "Ameri" igrali sa prilično neozbiljnim sastavom, u kom su dominirali igrači sa koledža.

Na naredni susret čekalo se 12 godina, a onda je došao na red polufinalni duel Svetskog prvenstva u Turskoj, 2010. Tada je na klupi bio aktuelni selektor "Drim tima", Majk Kžiževski, ali nije bilo Kazlauskasa. Kžiževskom je dovoljan bio samo Kevin Durent, koji je Litvaniji ubacio 38 poena za pobedu 89:74. Dvocireni su bili još samo Tajson Čendler sa 13, odnosno Rasel Vestbruk sa 12 poena.

Kazlauskas iz postave iz '98. godine, naravno, nema nikoga na raspolaganju, ali Kžiževski iz tima iz '10. ima samo Derika Rouza, Stivena Karija i Rudija Geja.

Međutim, i ovaj tim koji mu je dat na raspolaganje nema premca trenutno u Španiji - oni su, predvođeni pre svih Entonijem Dejvisom, preslišali svakog rivala, ali nijedan nije bio ozbiljan koliko Litvanija, koja ima samo jedan poraz, od Australije.

Između Kžiževskog i četvrtog uzastopnog finala od kada je preuzeo "Tim snova", stoji 12 "zelenih" i nihov selektor Kazlauskas. Da li ćemo prisustvovati čudu, kao prethodne večeri kada su žestoko oslabljeni Francuzi pobedili domaćina i "viđenog" finalistu, Španiju?



PRVO POLUVREME:

Litvanci se nisu uplašili ni utakmice, ni protivnika. Otvorili su meč brzo, borbeno i smireno i bili u prednosti sve do rezultata 13:10, kada se raspucao Klej Tompson. Možda su Litvanci mogli i do veće prednosti, ali nisu uspevali da pokupe silne promašaje američkih bekova pod svojim košem.

Igralo se nepuna četiri minuta kada su Kenet Farid i Entoni Dejvis već imali pet skokova u napadu.

Kada je Tompson ubacio drugu trojku već je bilo 16:13, a onda i 20:16 kada se 27 sekundi pre kraja četvrtine povredio Paulijus Jankunas, koji je veoma nezgodno doskočio i iskrenuo desni skočni zglob.

Četvrtina je završena poenima Demarkusa Kazinsa za 21:16.

Poput Španaca sinoć, Amerikanci večeras igraju prilično nervozno, rastrzano, bez onog samopouzdanja koje su imali od početka turnira. U takvoj igri, iako vidno slabiji, Litvanci uspevaju da drže priključak, pre svega zahvaljujući Kuzminskasu.

Negovim poenima, tj. zakucavanjem, smanjili su na 34:28, a potom bili na šest poena zaostatka sve dok nisu dozvolili Rudiju Geju da uhvati treći promašaj svojih saigrača zaredom, pogodi koš i, posle faula, ubaci i slobodno bacanje.

Na decet poena razlike za SAD (41:32), Jonas Valančijunas udario je laktom u vrat temperamentnog Demarkusa Kazinsa, koji ima veoma "kratak fitilj", ali je ovog puta uspeo da se zaustavi - posle udarca na sekund se zaleteo ka Litvancu, simulirao kao da će poslati pesnicu (takozvana "moša") i tu se zaustavio, gledajući mladog centra Litvanije besno...

POGLEDAJTE INCIDENT

Sudijska trojka dodelila je Kazinsu tehničku grešku, a penala su Litvanci stigli na 41:35, posle čega im je Kajri Irving promešao odbranu za konačnih 43:35 i očajan pokušaj Darijuša Lavrinoviča sa devet metara.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC