• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Učite geografiju uz NBA zvezde!

Autor mondo.rs

Učesnici ovogodišnjeg Ol star meča većinom su rođeni u istočnoj polovini SAD, a petorica izvan granica te države.

Timovi Zapadne konferencije iz sezone u sezonu potvrđuju dominaciju u odnosu na rivale sa Istoka. Pre svega, beleže mnogo više pobeda, pa u ovom trenutku čak 10 ekipa na Zapadu ima procenat uspešnosti iznad 50 odsto, a na Istoku samo njih šest.

To je praksa koja već toliko "bode oči", da je i komesar NBA lige Adam Silver rekao da će biti razmotrena ideja o promeni plej-of sistema.

U poslednjih 16 godina, nakon definitivnog odlaska Majkla Džordana iz Čikaga, Zapad je dao čak 11 NBA prvaka, Istok samo pet.

Ali, kada se pogleda odakle potiču aktuelni Ol star igrači (tradicionalni meč igra se u noći između nedelje i ponedeljka u Bruklinu), dolazimo do zaključka da je istočni deo SAD iznedrio više asova.

Na zapadnoj obali, u užem smislu, rođena su samo četvorica (Lilard, Vestbruk, Tompson i Harden), uz još petoricu (Boš, Oldridž, Grifin, Milsap, Batler) iz gradova u granicama NBA Zapada.

Istočna obala dala je, između ostalih, Durenta, Brajanta i Irvinga. Dejvis i Vejd su sa severa, iz Čikaga, a iz "unutrašnjosti" dolaze Džejms, Pol, Kazins, Tig, Vol...

Van granica SAD rođeni su braća Gasol (Španija), Novicki (Nemačka), Horford (Dominikanska Republika) i Dankan (Devičanska ostrva).

Zanimljivo je da Blejk Grifin sa Klipersima ima jednog od najvećih rivala u timu iz rodnog Oklahoma Sitija, da je Kris Boš sa Majamijem izgubio finale od svog Dalasa, dok je Kobi Brajant 2001. sa Lejkersima rastužio rodnu Filadelfiju.

Većina Ol star igrača rođena je u velikim gradovima, ali ima i onih koji su ponos malih sredina, za koje mnogi nisu, ili ne bi čuli, da nema upravo tih superstarova.

Kris Pol je iz Vinston Salema u Severnoj Karolini (250.000 stanovnika), Lebron Džejms iz Ejkrona u Ohaju (200.000), Demarkus Kazins iz Mobajla u Alabami (200.000), Kajri Irving iz Elizabeta u Nju Džersiju, Dirk Novicki iz Vurcburga u Bavarskoj (130.000)...

Šampioni u ovoj kategoriji su Kajl Korver i Pol Milsap, članovi Atlanta Hoksa.

Najprecizniji trojkaš lige ove sezone, rođen je u mestu Pela u Ajovi, gde živi tek oko 10.000 ljudi, a njegov saigrač na poziciji krilnog centra u duplo manjem Gremblingu, u Luizijani.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC