• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igokea preokretom do prve pobjede u gostima

Autor mondo.ba

Malo ko je očekivao da će Igokea u Skoplju stići do prvog gostujućeg trijumfa ove sezone u ABA ligi, s obzirom da su Aleksandrovčani u prvoj četvrtini primili čak 31 poen. Ipak, uslijedio je veliki preokret u nastavku i slavlje gostiju.

Igokea je tek u 22. kolu ABA lige stigla do prvog gostujućeg trijumfa i tako se revanširala MZT za poraz u Laktašima u prvom dijelu sezone.

Pred 1.200 gledalaca u dvorani Boris Trajkovski u Skoplju, Igokea je drugim uzastopnim trijumfom savladala makedonskog predstavnika nanijevši mu peti poraz u nizu.

MZT - IGOKEA 76:80 (31:20, 17:17, 7:24, 21:19)

MZT: Dikson 4, Stajić, Sinovec 7, Mekić, Lučić 17 (7 sk), Simonovski 11, Samardžinski 2, Mladenovski 6 (6 sk), Šehović 12 (6 sk, 5 as), Nikolovski 4, Cvetković 13.

IGOKEA: Predić, Heslip 16, Jorović 9, Milošević 10, Čakarević 18, Radukić 4, Bunić 13 (9 sk), Katnić 7 (6 as), Zlovarić, Džons 3.

Ipak, na početku nije krenulo dobro za "igose".

Uvodnih 10 minuta razigrani Makedonci riješili su u svoju korist sa 11 poena razlike, a u prvoj četvrtini postigli su čak 31 poen. Punih šest minuta nisu znali za promašaj, a u 16. minutu Igokea je imala minus od 15 poena i činilo se tada da će domaćin upisati siguran trijumf. Ipak, tim Željka Lukajića nije se predavao i stigao je do velikog preokreta.

Najava dobre igre u nastavku viđena je tokom druge četvrtine, koja je završena neriješenim rezultatom 17:17, da bi gosti po dolasku sa odmora "ubacili u brzinu više".

Aleksandrovčani su sjajnom igrom i serijom 12:0 sredijom treće dionice stigli do prvog vođstva na utakmici 49:48 i tu prednost nisu ispuštali do kraja meča.

U tim trenucima domaćim košarkašima ništa nije polazilo od ruke. Za razliku od prvog poluvremena, kada su postigli čak šest trojki iz 12 pokušaja, u trećoj četvrtini šutirali su 1/10 za tri poena! Njihov najbolji igrač Uroš Lučić, inače mlađi brat mnogo poznatijeg Vladimira, u prvih pet minuta ubacio je čak 13 poena šutirajući bez promašaja, da bi u preostalih 35 minuta dodao svega četiri poena.

Košarkaši MZT kao da su se ispucali u prvih 15 minuta meča, dok je Igokea strpljivom igrom stigla do velikog preokreta i prvog slavlja u gostima ove sezone na Jadranu.

Kapiten gostiju Branko Jorović u prvom poluvremenu bio je najefikasniji sa devet poena, ali su se u nastavku meča probudili Marko Čakarević (18), Brejdi Heslip (16), Duško Bunić (13 i devet skokova) i Đorđe Milošević (10).

Kod domaćih, osim pomenutog Lučića, Sead Šehović ubacio je 12 poena, uz šest skokova i pet asistencija, Aleksandar Cvetković dodao je 13, a Marko Simonovski dva poena manje.

REZULTATI 22. KOLA:

MZT Skoplje - Igokea 76:80
Olimpija - Budućnost 21.00

U subotu:

Partizan - Cibona 64:81
Mega Leks - Krka 81:67

U petak:

Zadar - Solnok 71:64
Levski - Metalac 66:77

U ponedjeljak:

Crvena zvezda Telekom - Cedevita 20.30

TABELA: Zvezda 20-1, Budućnost 16-5, Cedevita 15-6, Partizan 15-7, Olimpija 11-10, Krka 11-11, Zadar 11-11, Metalac 11-11, Solnok 10-12, Mega 9-13, Cibona 9-13, Igokea 7-15, MZT 6-16, Levski 1-21.

TOK UTAKMICE:

ČETVRTA ČETVRTINA

Odlučujuća četvrtina počela je koševima probuđenog Heslipa i vođstvo Igokee tada je naraslo na osam poena, 57:65. Dugo je stajao taj rezultat na semaforu, a igra domaćina potpuno se raspala u pet uvodnih minuta.

Nepuna četiri minuta prije kraja meča Igokea je stigla na "plus 11", 58:69. Šehović je ipak na 90 sekundi do kraja ubacio novu trojku, da bi u posljednjem minutu viđena penal završnica.

Domaćim igračima nije preostajalo ništa drugo nego da se prekršajima pokušaju približiti Aleksandrovčanima, koji su na kraju ipak uspjeli u namjeri da zadrže prednost čekajući da vrijeme "iscuri".

Sjajni Čakarević i Heslip pogađali su skoro bez greške sa linije slobodnih bacanja i onemogućili Makedoncima da ozbiljnije zaprijete.

Cvetković je trojkom šest sekundi prije kraja uspio da smanji na 76:79, ali je Kanađanin u redovima Igokee bio mirne ruke i postavio konačnih 76:80, za prvo slavlje Igokee u gostima ove sezone u ABA ligi.

TREĆA ČETVRTINA

Za razliku od prve dvije četvrtine, u trećoj su se prvi "probudili" Aleksandrovčani. Dušan Katnić trojkom u 23. minutu natjerao je domaćeg trenera Aleksandra Jončevskog da zatraži tajm-aut, s obzirom da je Igokea serijom 7:0 stigla na samo "minus četiri", 48:44.

Međutim, Igokein niz nastavljen je i nakon predaha. Bunić je uhvatio jedan "otpadak" u napadu i pogodio za 48:46, a već u narednom napadu Čakarević postiže još jednu trojku za prvo vođstvo gostiju, 48:49 (serija 0:12)!

Stao je šut domaćine, koji četiri i po minuta nisu postigli koš, a onda je crnu seriju lijepim zakucavanjem prekinuo Sinovec i vratio prednost na stranu Makedonaca. Cvetković je zatim pogodio otvoren šut van linije 6.25, ali je istom mjerom uzvratio raspoloženi Čakarević, koji je u tom trenutku bio nepogrešiv za tri poena (3/3).

Puni samopouzdanja, Lukajićevi izabranici nastavili su da zasipaju makedonski koš, a Duško Bunić sa četiri uzastopna poena prvi put odveo je Igokeu na pet poena prednosti, 53:58.

Završnica trećeg perioda pripala je gostima. Đorđe Milošević novom trojkom povisio je na 61:55 za Igokeu, a medvjeđu uslugu svom timu napravio je Samardžinski petom ličnom greškom. Odlična četvrtina za šampiona BiH, koji je ovaj period igre riješio u svoju korist rezultatom 24:7!

DRUGA ČETVRTINA

Drugi kvartal ponovo su bolje otvorili domaći košarkaši i nakon trojke Stefana Sinoveca stigli do naubjedljivije prednosti, "plus 14" za 34:20.

Uslijedila je tada nešto bolja igra "igosa", koji su mini serijom 5:0 uspjeli da spuste zaostatak ispod 10 poena. Ipak, taj nalet bio je kratkog daha. Četiri uzastopna poena Seada Šehovca ponovo su donijeli mirniju igru Makedoncima, da bi Cvetković novom trojkom povisio na maksimalnih 42:27.

Marko Čakarević u posljednjoj sekundi drugog perioda postigao je trojku iz ugla, za 48:37 prije velikog odmora.

Odbrana MZT neutralisala je šut Brejdija Heslipa, koji je postigao samo pet minuta u prvom poluvremenu, baš kao i Duško Bunić. Jorović je bio najefikasniji sa devet poena. Kod domaćih, Lučić je u drugom periodu stao, zaustavio se na 15 poena (prvih 13 ubacio u pet uvodnih minuta, bez promašaja!), dok je do dvocifrenog učinka za 20 minuta stigao i Cvetković (10 poena, tri asistencije).

PRVA ČETVRTINA

Makedonci su furiozno ušli u meč i već nakon par uvodnih minuta poveli sa 8:0. Uroš Lučić i Aleksandar Cvetković pogodili su dvije trojke, da bi Predrag Samardžinski dodao dva poena.

Nakon više od dva minuta igre, kapiten gostiju Branko Jorović uspio je da postigne prve poene za Igokeu i smanji na 8:2. Lučić je nastavio sa odličnom igrom i za šest minuta skupio čak 13 poena, više nego kompletna ekipa Željka Lukajića (20:11).

Loše je djelovala odbrana gostiju, koja je dozvoljavala domaćem timu mnogo laganih šuteva, pa je za uvodnih 10 minuta MZT postigao čak 31 poen. Na kraju prve četvrtine Igokea ima ozbiljan zaostatak - 31:20.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

ajmo

Možemo ovo dobiti 100% pod uslovom da ponovimo prošlonedeljnu partiju sa Olimpijom

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC