• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ABA: Sjajna Igokea, ali sjajnija Zvezda!

Autor mondo.ba

"Igosi" pružili fantastičan otpor favorizovanoj Crvenoj zvezdi u Laktašima, ali su poklekli u samom finišu utakmice 25. kola ABA lige - 80:85 (25:18, 19:23, 27:21, 9:23).

Igokea je vodila od drugog do 39. minuta. Zvezda je pobijedila.

Borben meč u Laktašima okončan je trijumfom crveno-bijelih pred 3.000 gledalaca. Igrači Dejana Radonjića nisu štedjeli snagu duel sa Barselonom u četvrtak, već su odigrali takmičarski, borbeno do kraja i uz veliki napor ipak slomili otpor tima Željka Lukajića.

Poslije 40 minuta uzbudljive košarke:

IGOKEA - CRVENA ZVEZDA 80:85 (25:18, 19:23, 27:21, 9:23)

Iako meč nije imao rezultatski značaj ni za jedan tim i iako su crveno-bijeli odavno "ovjerili" prvo mjesto pred ABA plej-of, lider u Laktašima nije dozvolio domaćinu da slavi i da poslije "klinča" padne na tlo.

Statistika

IGOKEA:Predić, Heslip 18 (1/7 za dva, 3/8 za tri), Jorović 6, Knežević, Milošević 3, Čakarević 12 (2/5 za tri, 10 sk), Radukić 6, Drenovac, Bunić 13 (7 sk), Katnić 5 (5 sk, 4 as), Zlovarić, Džons 17 (3/5 za tri). TIMSKI:Šut za dva14/38, za tri 11/25, 33 skokova (osam ofanzivnih), 18 asistencija, 4 ukradene, 12 izgubljenih lopti.

ZVEZDA: Vilijams 6 (6 as), Rebić, Dangubić 8, Mitrović 7 (5 as, 3 ukr), Blažič 14 (1/5 za tri), Kalinić 14 (2/4 za tri, 8 sk), Marjanović 6, Kaplanović, Tejić, Dženkins 10, Jović 2 (4 as), Cirbes 18 (5 sk). TIMSKI:Šut za dva 25/41, za tri 7/26, 32 skoka (šest ofanzivnih), 22 asstencije, 10 ukradenih lopti.

Crveno-bijeli se vraćaju u Beograd sa 23. trijumfom u 25 kola, prije svega zahvaljujući odličnoj igri u posljednjoj četvrtini, u kojoj su čvrstom odbranom i odličnom saradnjom Markusa Vilijamsa i Maika Cirbesa u napadu preuzeli vođstvo i sačuvali ga do kraja.

Razigrana Igokea vodila je u 31. minutu i 12 poena razlike (74:62), kada je "proradio" ofanzivni skok Zvezde i kada je Nikola Kalinić trojkom inicirao odlučujuću seriju Beograđana.

Do tog momenta, ređali su se promašaji gostiju pri šutu za tri. Međutim, od Kalinićeve trojke, Igokea je bila ta koja je počela da promašuje i da, uopšte, teško dolazi u situaciju da uputi šut.

Do posljednjih pet minuta, domaćin je pogađao van linije 6,75 odličnih 11/20, ali do posljednjeg zvuka sirene nije bio precizan ni u jednom od preostalih pet pokušaja. Za to vrijeme, crveno-bijeli su preuzimali kontrolu svojim zaštitnim znakom - agresivnom odbranom.

Cirbes je sa 18 poena i 5 skokova apsolutno zasluženo ponio titulu igrača utakmice. Na čelu sa njim, Zvezda je u posljednja dva minuta kreirala seriju 10:2 i tako spriječila čak i penal završnicu. Igokea je izgubila poslije četiri uzastopne pobjede.

Zvezda
Izvor: YouTube

Nekoliko igrača Aleksandrovčana pokušalo je da na kraju pogodi šut iz daljine i da tako postane heroj velike pobjede. Kanadski šuter Brejdi Heslip ubacio je 18 poena (3/8 za tri), ali je i njemu zadrhtala i otežala ruka kada je bilo najvažnije, poslije velike borbe sa agresivnim Čarlsom Dženkinsom, večeras više posvećenom defanzivnim zadacima.

Nervoza na licu Dejana Radonjića u finišu razjasnila je da od ekipe tražio pobjedu, a činjenica da je Vilijams proveo na parketu 27 minuta dokazala je i da je stručni štab crveno-bijelih potpuno stavio u drugi plan važnu utakmicu protiv Barselone.

Trijumfom poslije preokreta, crveno-bijeli su zadržali šansu da pobjedom u posljednjem kolu stanu uz rame ekipama koje su završavale prvu fazu ABA lige sa rekordnim učinkom od samo dva poraza (Partizan 2008, Makabi 2012).

Nije potrebno isticati da su ta dva tima potom i osvajala "jadransku" krunu, koja je izričito postavljena i kao Zvezdin cilj ovog proljeća.

U posljednjem kolu, crveno-bijeli će za osam dana dočekati MZT, u posljednjem kolu pred start plej-ofa. Igokea će dva dana ranije gostovati Mega Leksu u Sremskoj Mitrovici.

PRVA ČETVRTINA

Na startu su poveli gosti iz Beograda, a onda je uslijedila serija Igokee od 8:0 trojkom Džonatana Džonsa i pogocima Brejdija Heslipa (8:2), koju su domaći igrači uglavnom održavali u prvoj četvrtini.

Najveća prednost domaćina ostvarena je u sedmom minutu (18:8) poslije pogođenih bacanja Heslipa, pa je trener Zvezde Dejan radonjić bio primoran da pozove prvi minut odmora.

Domaćin je nastavio u istom ritmu i stigao do nove najubjedljivije prednosti (23:10) trojkom Marka Čakarevića

DRUGA ČETVRTINA

Kraj prvog perioda pripao je Zvezdi, a u istom ritmu i sa čvrćom odbranom su krenuli crveno-bijeli i u drugu četvrtinu što je rezultiralo brzim topljenjem prednosti domaćina (28:25) što je trojkom prekinuo Džons.

Potom se ušlo u trku vrlo sličnu NCAA košarci u kojoj su se bolje snašli domaći uprkos gromoglasnim zvižducima publike, pa je kontranapadom Branka Jorovića i dodatnim slobodnim bacanjem Igokea otišla ponovo na "+10" (38:28).

Izvan linije 6.75 uzvratio je Nemanja Dangubić smanjivši prednost "igosa", a potom je i Jaka Blažić laganim poenima natjerao Lukajića da na tajm-autu prekine seriju gostiju (38:33).

Čakarević je pogodio novu trojku sa osam metara, ali i Nikola Kalinić je namjestio ruku i uzvratio, a poslije i Blažič za "minus dva" (41:39) na minut do poluvremena.

Igokea je stala u napadu, bolje reći da su gosti stisli odbranu, ali je Milošević iz očaja pogodio iz reketa (44:41).

TREĆA ČETVRTINA

Bunić je postigao uvodne poene u nastavku meča, a dosad rezervisani odnosno dobro čuvani Heslip je postigao svoju prvu trojku na utakmici, a sedmu za Igokeu (49:43).

Petom trojkom košarkaša Zvezde, a prvom Luke Mitrovića, gosti su poslije početnog rezultata prvi put izjednačili u petom minutu trećeg kvartala (51:51).

Kanađanin Heslip, koji se u međuvremenu razigrao, uprkos faulu je pogodio novu trojku iz ćoška, a potom i iz dodatnog slobodnog bacanja (59:53) ne dozvolivši Zvezdi da stigne do prve prednosti poslije onih početnih 0:2.

Džons je sa pet vezanih pogodaka održavao vođstvo Igokee, čak 10 trojki je ubacio prvak BiH, a na noge je sjajnim zakucavanjem Aleksandra Radukića podignuta publika na noge!

Potom je ponovo Heslip uspio da odbije sve pritiske Zvezde i Igokea će u posljednjih 10 minuta ući sa prednošću od devet poena.

ČETVRTA ČETVRTINA

Zvezda je nastavila da pritiščće, a Igokea je do sredine posljednjeg kvartala uspijevala da zadrži prednost od pet razlike (76:71) uprkos sve žustrijem navijanju gostujućih pristalica.

Igralo se nekoliko minuta bez poena na obje strane zbog sve veće nervoze, da bi potom Dženkins, a i Kalinić poslije kontranapada se potpuno rezultatski vratili u meč (76:75).

Prvu prednost poslije 0:2 Zvezda je stekla na minut i 50 do kraja zakucavanjem Jake Blažiča (79:78), ali je Džons ponovo vratio +1 Igokei.

Cirbes je u posljednjem minutu opet vratio vođstvo Zvezdi poslije rvanja u reketu, pogodivši pritom i dodatno slobodno bacanje za +2 (80:82).

Heslip je bio odličan čuvan u narednom napadu, pa je Čakarević preuzeo odgovornost ali je promašio trojku, da bi Cirbes poslije asistencije Markusa Vilijamsa pogodio za četiri razlike Zvezde (84:80), a potom i dodatno bacanje za +5 čime je prelomio utakmicu.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

mladen 111

Bravoooo Zvezdoooo!!!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC