• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Česi, čekaju "orlove" u četvrtfinalu!

Autor mondo.rs

Reprezentacija Srbije tek u poslednjoj četvrtini slomila otpor Finaca... Raduljica nerešiva enigma.

Ni izbliza tako lako i ubedljivo, kao što govori konačan rezultat, ali važna je pobeda!

Srbija - Finska 94:81 (23:24, 25:19, 23:21, 23:16), u utakmici osmine finala Eurobasketa, na adaptiranom fudbalskom stadionu Pjer Moroj u Lilu.

Bila je to prva utakmica u kojoj "orlovi" nisu imali prava na kiks i u kojoj je postojao imperativ pobede. I uspešno su ga izneli.

Šesta uzastopna pobeda donosi nam četvrtfinale protiv Češke (u sredu od 18.30 ili 21.00), pošto su Veseli, Satoranski, Šilb i drugovi poslali kući selekciju Hrvatske - 80:59!

Time smo ostali u trci za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, gde direktno idu finalisti ovog turnira, a ekipe koje se plasiraju od trećeg do sedmog mesta u dodatne kvalifikacije.

Miroslav Raduljica zablistao je protiv Finaca punim sjajem. Većim delom utakmice bio je naša "udarna igla" i izvor sigurnih koševa, obično iz "pik end rola", na dodavanja Teodosića, ali i drugih spoljnih igrača.

Raduljica je svih 27 poena - uz šut iz igre 11/12 - postigao do kraja treće četvrtine!

Selektor Finske Henrik Detman postavio je jasan taktički cilj - zaustaviti Miloša Teodosića, na kome je igrana maksimalno agresivna odbrana, sa konstantnim udvajanjima. Plejmejker "orlova" upisao je samo osam poena (sve u prvom poluvremenu), više nego duplirao svoj prosek izgubljenih lopti (četiri), ali je sa devet asistencija ipak uspeo da ostavi svoj pečat.

Nemanja Bjelica bez mnogo pompe je stigao do 19 poena i 14 skokova.

Budući as Minesote krajem treće četvrtine je započeo seriju trojki, u kojoj su posle učestvovali Zoran Erceg, Bogdan Bogdanović i Marko Simonović, a kojom Srbija u 34. minutu stekla dvocifreno vođstvo i "prelomila" utakmicu - 83:70.

Finci na to nisu imali odgovor, konačno su vezali nekoliko promašaja, a "orlovi" su se posle dobrog skoka rastrčali i sa šest lakih poena Bjelice i Ercega otišli na rekordnih 89:70.


Prva dva četvrtfinalna para, zakazana za utorak, čine Francuska i Letonija, odnosno Španija - Grčka.

Atipični Finci, sa brzim bekovima, dobrim protokom lopte i šutom za tri poena sa skoro svih pozicija (jedino Džerald Li nema taj kvalitet) bili su očekivano neugodan protivnik.

Ono što se baš nije očekivalo je da u 11. minutu povedu sa 23:30 i da na vođstvo Srbije 52:43 odgovore serijom od 9:0 za svega 90 sekundi. Ali, to je ono što u ovakvim utakmicama rade psihološki rasterećene ekipe... Znali su šta rizikuju u odbrani, trčali kontre u svakoj prilici, probijali prvu liniju odbrane, išli na ofanzivni skok. Svaka im čast na prikazanom, ali i "orlovima" zato što nisu paničili, već su se taktički prilagodili i pobedili.

Jedan od ključnih igrača za realizaciju tog plana bio je Nemanja Nedović, sa svojom agresivnošću u odbrani i igrom "jedan na jedan" u napadu, dok je, recimo, Ognjen Kuzmić smušeno počeo i ostao na 2:45 minuta igre... Njegovi minuti pripali su pokretljivijem Ercegu, koji je opravdao poverenje i bio treći strelac ekipe.

Podsetimo da su Finci u prvom kolu uveli domaćina Francusku u produžetak, što su dokazali da nije bilo slučajno.

Međutim, oni su za izabranike Aleksandra Đorđevića već sada prošlost. Na redu su Česi, kao još jedna potencijalna "nagazna mina", ali ipak konvencionalniji protivnik, koji će takođe tražiti prilagođavanja, ali ne ovoliko.

SRBIJA: Teodosić 8 (9as, 4izg), Simonović 6, Kuzmić, Bogdanović 10 (4sk), Bjelica 19 (14sk), Marković (5as), Kalinić 5 (4as), Nedović 4 (3sk, 5as), Milosavljević 2, Raduljica 27 (4sk), Erceg 13 (6sk, 4as), Milutinov.

FINSKA: Koivisto, Haf 6, Li 2, Salin 26 (4sk), Koti 7 (7sk), Koponen 11 (4as), Nutinen 2, Kaunisto, Kaven, Ahonen, Vilson 15 (3sk, 4as), Marfi 12 (8sk).

IZ MINUTA U MINUT

- Finci prilaze na 91:76 (38. minut), Erceg najviši u skoku posle promašaja Bjelice, poluhorog i dodatno bacanje - 94:76.

- Teodosić ređa asistencije - 85:70, lak koš Ercega. Sledi polukontra i egzibicija u režiji Teodosića. Bjelica diže na "plus 17" - 87:70. Novi promašaj Finaca i još jedan lak koš Bjelice... Sada je gotovo - 89:70 (35. minut)!

- Promašaji Vilsona i Salina (posle skoka u napadu), a Erceg svojom drugom trojkom "cepa" mrežicu - 83:70 (34. minut)!

- Li hvata loptu posle promašaja i poentira - 74:68. Uzastopne trojke Simonovića - 80:70 (33. minut)!

- "Harlemovski" potez Vilsona, šut sa visokim lukom, iz okreta - 71:66. Trojka Bogdanovića - 74:66!


- Nedović za Raduljicu! Njegovo najeksplozivnije zakucavanje do sada - 71:64 na kraju treće četvrtine. Čak 27 poena Miroslava Raduljice.

- Erceg! Njegova prva trojka - 69:61 (30. minut). Uzvraća Vilson - 69:64.

- Finci promašuju trojku, a Erceg pronalazi Bjelicu samog u ćošku - 66:59 (29. minut)! Erceg dobar u odbrani, Nedović greši u tranziciji, a Salin pored Kalinića poentira - 66:61.

- Kalinić solo pored Kotija - 63:59 (28. minut).

- Trojka Bogdanovića iznuđenim šutom, ali prihvatamo je - 61:57 (27. minut)! Koponen ne čeka na drugoj strani, kreće direktno na koš i poentira uz faul Ercega. Ljuti se Đorđević, Koponen promašuje dodatno bacanje - 61:59.

- Raduljica pogađa dva slobodna bacanja posle dodavanja Teodosića i faula - 58:55. Svih 10 poena Srbije u trećoj četvrtini postigao je odlični centar! Odlazi da predahne na klupi...

- Nedović za Raduljicu - 54:52. Potom Raduljica "1 na 1" za 56:52, ali Salin trojkom vraća Fince u život - 56:55 (25. minut).

- Raduljica je uzeo loptu daleko od koša i spetljao se, a Salin pogodio uz faul. Novih "2+1" i izjednačenje na 52:52 (23. minut). Serija 0:9 za minut i po!? Imali su Finci i napad za vođstvo, ali je Koponen pogrešio.

- Marković forsira, Finci su imali kontru za "minus jedan", ali su pogrešili u dodavanju.

- Najbolji finski igrač Peteri Koponen poentira uz prekršaj Markovića - 52:46. Bjelica promašuje trojku, Salin pogađa na nepostavljenu odbranu - 52:49! Serija 0:6 za tren oka.

- Fenomenalna akcija Bjelice i Milosavljevića, koju Raduljica prati i završava zakucavanjem - 50:43! Koraci Marfija... Pa lob pas Markovića i novi koš Raduljice - 52:43 (22. minut).


- Ujednačen doprinos Skandinavaca u napadu: Salin 9, Vilson 8, Marfi 7, Koponen i Haf po 6 poena...

- Raduljica je sa 15 poena i sedam faulova nad njim, naš daleko najkorisniji igrač. Prati ga Bjelica sa 10 poena i šest skokova, dok je Teodosić zabeležio osam poena i šest asistencija. Po četiri poena Bogdanovića i Nedovića.

- "Orlovi" su pronašli način da kazne agresivnost Finaca u odbrani, za dva poena su ubacili 71 odsto šuteva. Za trojku, Srbija 2/8, Finska 5/14. Podnošljivo!

- Nedović vozi "slalom" kroz odbranu Finaca, sapleten je i koristi oba slobodna bacanja - 48:43. Koponen je probao da smanji prodorom pod koš, zakačio je nogu Milosavljevića i poslednja akcija u prvom poluvremenu je propala - 48:43 (23:24, 25:19).

- Nedović probija, pravovremeno dodavanje Milosavljeviću i lak koš - 46:41! Naša najubedljivija prednost na utakmici.

- Raduljica je nerešiva enigma za rivale. Vezao je koš i u sledećem napadu jedno slobodno bacanje - 44:41. Vilson pokušava trojku i promašuje sve... Probao je da dobije faul, Đorđević tražio tehničku zbog simuliranja, kao što je ranije dobio Nedović.

- Teodosić je izašao da odmori, odmah gubimo loptu u napadu bez naročite ideje. Vilson probija odbranu, izjednačenje - 41:41. Tajm-aut Đorđević...

- Erceg se dobrih 10 sekundi na kolenima borio za loptu i na kraju je osvojio. Kalinić igra "1 na 1", dobija faul i koristi jedno bacanje - 41:37. Serija "orlova" 10:2!

- Fince je, hvala bogu, stao šut spolja. Teodosić pogađa oba slobodna bacanja - 40:37.

- Važan momenat. Bjelica poentira posle prodora, uz treću ličnu grešku Marfija, koji odlazi na klupu. Bjelica je promašio dodatno bacanje, ali je Erceg "izboksovao" loptu, a Teodosić sa krila ubacio trojku na isteku napada! Konačno opet vodimo - 38:37 (16. minut)!

- Isforsiran šut Teodosića, pretili su poeni Finaca iz tranzicije, ali Li je nepropisno pravio "livadu" saigraču. Faul u napadu. Kalinić lepo za Ercega pod košem - 33:35. Ofanzivni skok Marfija - 33:37.

Šmrljavi pogodak Finaca
Izvor: YouTube


- Salinovih 2+1 pošto ga je Erceg zakačio nogom - 31:35. Nesporazum Teodosića i Kalinića, ali i Finci gube loptu...

- Raduljica se bacio za loptom nakon promašaja Markovića, obezbedio novi napad, a Marković mu se odužio asistencijom za lake poene - 29:32. Marfi ne pogađa trojku, Teodosić već rutinski "čita" odbranu i omogućava Raduljici da u 14. minutu poveća svoj učinak na 12 poena - 31:32!

- Raduljica lako poentira na dodavanje Teodosića, pa tera Fince na ko zna koji faul... Marković promašuje za 3, kao i Marfi... Raduljica koristi udvajanje Teodosića i njegov pravovremeni pas - 27:30 (13. minut).

- Za početak druge deonice trojka Hafa - 23:27! Faul Raduljice, koji posle lošeg pasa Bogdanovića sprečava kontru. Na našu nesreću, to je nesportska lična... Koti je ubacio jedno bacanje i skok šut - 23:30 (11. minut)!

- Duga dvojka Bogdanovića za kraj prve četvrtine - 23:24! Primili smo četiri trojke iz sedam šuteva, a ono što se promenilo u odnosu na prethodne mečeve, rival ima više asistencija (5:6)...

- Lep poluhorog Raduljice posle ne baš sjajne akcije - 21:22 (9. minut). Vilson završava ulaz uprkos odličnoj odbrani Nedovića - 21:24. Simonović promašuje trojku...

- Dva bacanja Bjelice, pa brz koš Nedovića posle ukradene lopte pod protivničkim košem - 17:20. I onda odmah tehnička Nedoviću zbog simuliranja faula, po proceni sudije...

- Trojka Marfija iz ćoška - 13:18! Teodosić gubi loptu, Finci dobro šire našu odbranu, Koponen potom kreće na ulaz i dobija faul... Vilson probija čuvara, povratni pas na krilo i Nutinen pogađa dugu dvojku - 13:20 (7. minut)! Đorđević mora da uzme tajm-aut.

- Trojka Hafa preko ruke Kalinića - 11:15 (6. minut), za sada šutiraju 3/4. Raduljica koristi oba slobodna bacanja - 13:15.

- Raduljica će sam naterati Fince da iskoriste bonus. Serija grešaka na obe strane - Marković gubi loptu, Salin promašuje zicer u kontri, faul u napadu Teodosića... Vilson 9:12 (5. minut), Bjelica sa lakoćom - 11:12.

- Već sada je izvesno da će Finci na ovom meču šutnuti 30-40 trojki. Međutim, nije to sve što znaju - Koponen je poentirao iz solo prodora, kao i Bjelica pre njega - 7:8 (3. minut).

- Lepo je Marković uposlio Kuzmića, ali ovaj se spetljao u reketu... Kuzmić potom zaustavlja Lija, ali mu lopta beži u aut. Novih 14 sekundi za Finsku.

Teodosić asistencija
Izvor: YouTube


- Kao u NFL! Teodosić sa kraja na kraj terena, Kalinić rutinski završava... Ali, Salin ubacuje svoju drugu trojku - 5:6!

- Trojka Teodosića posle 13 sekundi igre, uzvraća Salin - 3:3!

- Startne petorke: Marković, Teodosić, Kalinić, Bjelica, Kuzmić - Koponen, Salin, Haf, Li, Marfi.

- Najbolji strelci u grupnoj fazi EP (poena po utakmici) - SRBIJA: Bjelica 14, Teodosić 13,4, Raduljica 11,6, Nedović 9,8... FINSKA: Marfi 13,4, Koponen 11,6, Salin 10,6, Vilson 9,0, Haf 9,0...

- Finska se u "nokaut" fazu plasirala kao četvrta u A grupi, sa skorom 2-3. Ekipa koju vodi Henrik Detman, nekada i selektor Nemačke, pobedila je Rusiju (81:79) i deklasirala Bosnu i Hercegovinu (88:59). U prvom kolu Finci su poraženi od Francuske tek u produžetku, dok su ih Izrael i Poljska savladali sa po 13 poena razlike.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC